Brutálisan nőhet a pálinka jövedéki adója

Az unió újra kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mert Brüsszel szerint a januártól bevezetett ezerforintos átalányadó sem felel meg a közösségi követelményrendszernek. Az uniós eljárás hatására a jelenlegi nyolcvanszorosára nőhet a házi pálinka után fizetendő jövedéki adó.

Kép:Pixabay

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint, ha az Európai Bizottság kitart az eddigi álláspontja mellett, és adott esetben a bíróság is a korábbi döntéshez hasonlóan ítél majd, akkor hazánknak nem marad más választása, mint az uniós elvárások szerint felemelni a házi pálinka jövedéki adójának mértékét. Változás esetén – számítások szerint – a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi 86 literért 71 810 forint adót kellene fizetni. A kormány most olyan megoldást keres, amely az uniós joggal összhangban van, de megtartja a kedvezményt.

Deák László, a PWC tanácsadó társaság cégtársa szerint az európai uniós jövedéki irányelv egy kedvezményes adókulcsot tesz lehetővé, ami a normál adókulcs 50 százaléka lehet. A január elsejétől a pálinkára bevezetett ezerforintos átalányadó ugyanakkor továbbra sem felel meg az unió követelményrendszerének, az újabb kötelezettségszegési eljárás is ezt kifogásolja – hívta fel a figyelmet. Szerinte ha az unió kitart az eddigi álláspontja mellett és a bíróság is az első döntéshez hasonlóan ítél majd az ügyben – ha eljut idáig az eljárás –, akkor hazánknak nem marad más választása, mint az uniós elvárások szerint felemelni a házi pálinka jövedéki adójának mértékét.

Az Agrárszektor.hu számításai szerint mivel a jövedéki adó mértéke nálunk egy hektoliter, száz térfogatszázalékos párlatra 333 385 forint, ennek 50 százaléka pedig mintegy 167 000 forintot tesz ki, így az 50 fokos pálinka jövedéki adója hektoliterenként 83 500 forint lehet, vagyis ilyen párlatok után literenként 835 forintos adót kell majd fizetni. Ezek alapján a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi nyolcvanhat literért 71 810 forint adót kellene fizetni.

szabályok január 1-jétől úgy változtak,hogy a szeszfőzdében bérfőzetett gyümölcspárlatokra kedvezményes, a felére csökkentett jövedéki adót vet ki az állam. Egy liter 50 százalékos pálinka után 835 forint jövedéki adót kell fizetni. Évente legfeljebb 86 liter 50 fokos pálinka otthoni lefőzése viszont továbbra is jövedékiadó-mentes, ezért mindössze évi 1000 forintos átalányadót kell fizetni a helyi önkormányzatnak.

KERÍTÉSSZAGGATÓBÓL HUNGARIKUM
Több mint negyedszázada főz pálinkát a Szicsek család, akik már többször is elhódították termékeikkel „Az Év Pálinkája” címet. Több boltot is nyitottak az országban, ahol több mint hetven termelő pálinkáit mutatják és árusítják, most pedig a külföldi terjeszkedésen dolgoznak.
Az Európai Bizottság az első kötelezettségszegési eljárásban arra hivatkozott, hogy az uniós jog legfeljebb két jövedékiadó-kulcsot engedélyez, és a kedvezményes adó mértéke nem lehet kevesebb a rendes adó felénél. Brüsszel úgy látja, hogy a házi főzésű pálinkák esetében nem sikerült Magyarországnak maradéktalanul eleget tennie a bírói döntésnek. (A bíróság döntéséről itt olvashat!) Mock közölte: a bizottság további intézkedéseket vár Magyarországtól ennek érdekében.

Azzal egy időben az Európai Bizottság nyolc, Magyarországgal szemben korábban indított kötelezettségszegési eljárás lezárásáról is határozott. Véget ért a többi között az az eljárás, amely amiatt indult, mert a magyar szabályozás nagyobb jövedéki adóval terheli a “kommersz” szeszes italokat, és az is, amely a lízingelt járművek regisztrációs adója miatt indult.

A második Orbán-kormány egyik legfontosabb választási ígérete volt, hogy adómentessé tegye az otthoni élelmiszer-termelésből, illetve pálinkafőzésből származó jövedelmeket. A 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormány első intézkedései között volt, hogy a gyümölcspárlatok készítését ötvenliteres mennyiségig kivonta az illetékfizetés hatálya alól. A döntés hatására igazi fellendülést élt meg a házi főzés. Azonban sok esetben nem házi fogyasztásra ment az így készült pálinka,hanem értékesítették – feketén. A becslések szerint így készült 12 millió liter pálinkából a jóhiszemű törvényi szabályozás mellett feketén került kereskedelmi forgalomba több millió liter pálinka hazánkban. Mindez pedig nemcsak az államháztartásnak jelent veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít,amellyel nehéz versenyezni, így több cégnél is fennáll a csőd veszélye.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo