A jogszabály szerint, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) évente egy országos versenyt rendez, amelynek lebonyolítására pályázni lehet. A verseny célja a pálinka, mint nemzeti ital hitelének és hírnevének, illetve nemzetközi elismerésének erősítése. A versenyre Magyarország egész területéről származó terméket lehet nevezni, minőségüket pedig ott elbírálni és díjazni. A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében, tilos olyan hasonló rendezvény megtartása, amelynek nevében „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezés szerepel.
Ugyanakkor a tilalom nem vonatkozik a termékek speciális szempontok alapján meghatározott csoportjára (különösen egy adott gyümölcsfajból vagy azok egy csoportjából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkákra országosan meghirdetett versenyekre). A mostani módosítás szerint, a verseny lebonyolítására irányuló pályázati felhívást a tárgyévet megelőző év április 30-ig hirdeti meg a PNT Titkársága. A verseny lebonyolítására irányuló pályázatot a tárgyévet megelőző év május 1. és július 31. között kell a PNT Titkárságra – két aláírt példányban, valamint elektronikus formában is – benyújtani. A benyújtás időpontja a PNT Titkársága által igazolt átvételi időpont. Postai úton történt kézbesítés esetén a benyújtás időpontja az ajánlott levélként történő postára adás dátuma.
A beérkezett pályázatokat, a pályázati határidő lezárultát követően a PNT 60 napon belül, a rendeletben foglalt szakmai szempontok figyelembevételével rangsorolja és választja ki a nyertes pályázatot, amelyről írásban tájékoztatja a vidékfejlesztési minisztert és a pályázókat, valamint döntését közzéteszi saját honlapján is. Eredménytelen pályáztatás esetén a PNT – a miniszter egyidejű tájékoztatása mellett – a döntésétől számított 30 napon belül új pályázatot hirdet meg, amelynek benyújtási határideje a meghirdetéstől számított 30 nap.
A termékek, illetve előállítóik továbbra is az „ország legjobb…”, „Magyarország legjobb…” valamint „országos”, „nemzeti”, „hazai”, „magyar” jelzővel ellátott díjakat vehetnek át, de az elismerés csak abból a tételből származó terméken tüntethető fel, amelyből a díjazott minta származik. Az értékelés során analitikai vizsgálatot és objektív, pártatlan érzékszervi bírálatot kell végezni. Az értékelési rendszer szempontjai között szerepel az illat és íz tisztaság, a karakter, valamint a harmónia és a pálinka tartósságának minősítése.