Pálinka cikkek

Uniós védettséget kapott a magyar bodza pálinka
Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Borzag pálinka.

Mandarin és kávé párlat – a magyarok verhetetlenek pálinka-készítésben
A kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegesség.

Az ország meg van mentve, jönnek a diplomás pálinkakészítők
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

Adómentes pálinkafőzés: itt vannak a legfontosabb változások
Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt – közölte a NAV.

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés
Az adómentesség vonatkozna a magán- és a bérfőzésre is.

Kitart a pálinkafőzés adómentessége mellett a kormány
Nincs vége a pálinka szabadságharcnak?
Lehet-e törvénybe foglalni, hogy jó ízű legyen a pálinka?
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?
Amikor robban az összegányolt pálinkafőző
Sok helyütt ősszel veszi kezdetét a párlatfőzés időszaka, amely veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére.

Egymás között hívhatjuk pálinkának
A Magyar Pálinka Lovagrend megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, és mindkét lovagrend tagjai betartják a pálinkával kapcsolatos, mindenkor érvényes törvényi előírásokat.

Ezért baj, ha zokniszagú a pálinka
A minőségi pálinkakóstolásról tart kurzust a Pálinka Nemzeti Tanács az OMÉK-en, ahol azt is megtudhatjuk, miről ismerjük fel a rossz pálinkát, és mikor mondjunk mindenképpen nemet egy-egy kerítésszaggató párlatra.
Egy pálinka bukott a teszten
30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.
A székelyek is szeretnék a pálinkát
A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye a pálinkatörvény módosítását kéri a magyar kormánytól, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka terméknevet. Hargita megye tanácsa hétfő esti rendkívüli ülésén fogadta el azt az elvi határozatot, amellyel csatlakozott a Kovászna megyei kezdeményezéshez.
Erdélyben is főznének pálinkát
Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélés után bíznak benne, hogy hamarosan Erdélyben is használhatják a pálinka terméknevet- írta hétfőn a Krónika erdélyi magyar napilap.
Több pálinkát szeretnénk uniós oltalom alá vonni
Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe.
Csak azért is könnyítik a pálinkafőzést
Új jövedéki törvényt dolgoz ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely segíteni fogja a pálinkakészítőket - mondta Tállai András a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett jövedéki konferencián.
Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell
Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.
A magyar pálinkának nincs vetélytársa Európában
Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmestere lett.
Kerítésszaggatóból Hungarikum
Több mint negyedszázada főz pálinkát a Szicsek család, akik már többször is elhódították termékeikkel „Az Év Pálinkája” címet. Több boltot is nyitottak az országban, ahol több mint hetven termelő pálinkáit mutatják és árusítják, most pedig a külföldi terjeszkedésen dolgoznak.
Ennyi volt az adómentes pálinkának
Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyisége, ezenkívül a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznának.
Amerika meghódítására készül a magyar pálinkafőzde
Október végétől megkezdődik az Agárdi Pálinkafőzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban. Az első szállítmány Agárdi Prémium barack- és Irsai Olivér szőlőpálinkák már úton vannak a keleti part felé. A jövőben a prémium termékcsalád szilvapálinkájával is bővül a kínálat.
Újabb pálinkák szereztek védjegyet
Újabb 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a Pálinkavédjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával. A tavaly bevezetett védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, ezzel segíti a fogyasztók biztonságát és a jobb tájékozódást.
Hungarikum a pálinka, a törköly és a Herendi
A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter.
Magyar pálinkát isznak az oroszok
Megtörtént az eddigi legnagyobb áttörés a magyar pálinkaexport területén! Több mint húszezer palack Rézangyal került az orosz boltok polcaira. Tizenöt-féle Rézangyal termék, köztük a hagyományos ízek: szilva, barack és körtepálinka jelent meg a moszkvai és a szentpétervári üzletekben. A pálinkatörvény elfogadása óta ilyen méretű, palackozott, márkanévvel ellátott pálinkaexport még nem történt hazánkban.
Az orosz piacot hódítanák meg a magyar pálinkák
A prémium kategóriájú magyar pálinkák készítői szeretnének termékeikkel betörni az orosz piacra, ezért 11 magyarországi manufaktúra és cég mutatta be készítményeit Moszkvában és Szentpéterváron az utóbbi két napban. Az orosz fővárosban - folytatva az eddigi oroszországi borbemutatók hagyományát - a Tokaji borklub szervezésében zajlott a bemutató.
Egy a nemzet és a pálinkaverseny
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter módosította az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló korábbi (2010 novemberében kiadott) rendeletét.
Kevesebb a visszaélés a pálinkával
Mérséklődött, de még mindig magas a visszaélések száma a magánfőzés keretében előállított párlatokkal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV legutóbb október– november hónapban ellenőrizte, hogy kerül-e kereskedelmi forgalomba a magánszemélyek által adómentesen előállított párlatokból, erjesztett italokból.
Látvány-pálinkafőzde Leányváron
Egy látogatófolyosón sétálva a pálinkafőzés minden momentumát végignézhetik a vendégek a Savanya család új, uniós támogatással épült pálinkafőzdéjében a Tolna megyei Sióagárdhoz tartozó pincefaluban, Leányváron.
Feketén kerül a vevőkhöz az adómentes magyar pálinka
Nem rajong az adómentes pálinkafőzés ötletéért Brüsszel, de magyar szakemberek szerint is jelentős károkkal jár a feketefőzés engedélyezése a magyar büdzsére, valamint a szeszipar szereplőire nézve.
Egyszerűbb lesz támogatást kérni a törkölypálinkára
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.
Őket nem sújtja a válság
Magyarországon 10 éve hozzávetőleg még csak 20 kereskedelmi főzde volt, majd a pálinkarendelet hatására és az állam ösztönzésének köszönhetően - vissza nem térítendő támogatást nyújtottak egyes technológiai fejlesztésekre - egyre több és igényes versenytárs jelent meg a piacon. Mára a kereskedelmi főzdék száma 100 körülire nőtt.
Egy éve szabad a pálinkafőzés
A Zala megyei Pórszombaton ünnepelte a vidékfejlesztési miniszer, hogy egy éve szabad a pálinkafőzés Magyarországon. Fazekas szerint visszakerült jogaiba ez a nemzeti ital, amely annak köszönheti a kitüntető címet, hogy sok féle és sok fajta gyümölcsből készül. Ez teszi igazán egyedivé a párlatot. A pálinka értékhordozó, "a vidéki ember munkaszorgalmát, odafigyelését is mutatja".
Megnyílt a pálinkaház látogatócentrum Boldogkőváralján
Átadták Boldogkőváralján a Bestillo Pálinkaház látogatóközpontját. A 90 millió forintos beruházást a magyar vállalat felerészben uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásából finanszírozta.
Pálinka- és bormarketing Füzértől Zaláig
A kormányzat a pálinkát - és persze az új törvényeket - népszerűsíti, a gazdasági főiskola pedig a bort, amennyiben a fogyasztási szokásokat elemzi, értékeli és tanácsaival befolyásolja.
Öntörvényű pálinka
A pálinkafőzés segít a takarékos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem vész kárba a lehullott gyümölcs - hirdette meg a kormányfő a 29 pontos akciótervben. Az új jogszabály alapján adómentes a magánfőző 50 liternyi párlata. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége hazánkban meghaladja a 11 litert, de nem ezért nem látják kristálytisztán a falvakban, hogy milyen is lesz a hatása az új törvénynek.
Orbán és a pálinka: az EU közbeszól?
A Napi Gazdaság szerint kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely szerint megszűnne a bérfőzési szeszadó. Már a csatlakozási tárgyalásokon kemény meccseket kellett játszania a magyar delegációnak, hogy egyáltalán fennmaradhasson a bérfőzetés intézménye.
A Bestillo a gyulaiak kedvence
Szombaton hirdettek eredményt a XI. Kisüsti Pálinka Fesztivál keretében megrendezett Gyulai Pálinkaversenyen, mely hagyományosan az év egyik legjelentősebb pálinkamustrája. Ennek megfelelően kiemelkedő érdeklődés övezte mind a látogatók, mind a szakmai körök részéről, így összesen 851 pálinkát és párlatot tesztelt a zsűri.
A legjobb idei pálinkák: alma, körte, birs
Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyt 2009 novemberében hirdette meg a rendező, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. A versenyhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium biztosít anyagi támogatást, az Agrármarketing Centrumon keresztül. A verseny fővédnöki tisztét Gráf József miniszter látta el. A verseny levezető elnöke Panyik Gáborné dr., a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipai Tanszékének adjunktusa volt.
Agárdi: Két kiló gyümölcs egy pohárkában
A törvényi szabályozás szigora sok szempontból elősegítette, hogy a hígítószagú, karcos gyümölcspárlatok eltűnjenek az italboltok polcairól. A valódi minőséghez ugyanakkor a törvény betartásán túl sok odafigyelés, rendkívüli szakmai felkészültség és tapasztalat szükséges.