Pálinka cikkek

hirdetés

Uniós védettséget kapott a magyar bodza pálinka

Uniós védettséget kapott a magyar bodza pálinka 

Uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott a Borzag pálinka.
Mandarin és kávé párlat – a magyarok verhetetlenek pálinka-készítésben

Mandarin és kávé párlat – a magyarok verhetetlenek pálinka-készítésben 

A kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegesség.
Az ország meg van mentve, jönnek a diplomás pálinkakészítők

Az ország meg van mentve, jönnek a diplomás pálinkakészítők 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.
Adómentes pálinkafőzés: itt vannak a legfontosabb változások

Adómentes pálinkafőzés: itt vannak a legfontosabb változások 

Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt – közölte a NAV.
Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés 

Az adómentesség vonatkozna a magán- és a bérfőzésre is.
hirdetés
Kitart a pálinkafőzés adómentessége mellett a kormány

Kitart a pálinkafőzés adómentessége mellett a kormány 

Nincs vége a pálinka szabadságharcnak?

Lehet-e törvénybe foglalni, hogy jó ízű legyen a pálinka? 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok?

Amikor robban az összegányolt pálinkafőző 

Sok helyütt ősszel veszi kezdetét a párlatfőzés időszaka, amely veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére.
Egymás között hívhatjuk pálinkának

Egymás között hívhatjuk pálinkának 

A Magyar Pálinka Lovagrend megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, és mindkét lovagrend tagjai betartják a pálinkával kapcsolatos, mindenkor érvényes törvényi előírásokat.
Ezért baj, ha zokniszagú a pálinka

Ezért baj, ha zokniszagú a pálinka 

A minőségi pálinkakóstolásról tart kurzust a Pálinka Nemzeti Tanács az OMÉK-en, ahol azt is megtudhatjuk, miről ismerjük fel a rossz pálinkát, és mikor mondjunk mindenképpen nemet egy-egy kerítésszaggató párlatra.
hirdetés

Egy pálinka bukott a teszten 

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

A székelyek is szeretnék a pálinkát 

A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye a pálinkatörvény módosítását kéri a magyar kormánytól, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka terméknevet. Hargita megye tanácsa hétfő esti rendkívüli ülésén fogadta el azt az elvi határozatot, amellyel csatlakozott a Kovászna megyei kezdeményezéshez.

Erdélyben is főznének pálinkát 

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélés után bíznak benne, hogy hamarosan Erdélyben is használhatják a pálinka terméknevet- írta hétfőn a Krónika erdélyi magyar napilap.

Több pálinkát szeretnénk uniós oltalom alá vonni 

Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe.

Csak azért is könnyítik a pálinkafőzést 

Új jövedéki törvényt dolgoz ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely segíteni fogja a pálinkakészítőket - mondta Tállai András a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett jövedéki konferencián.

Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell 

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.

A magyar pálinkának nincs vetélytársa Európában 

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmestere lett.

Kerítésszaggatóból Hungarikum 

Több mint negyedszázada főz pálinkát a Szicsek család, akik már többször is elhódították termékeikkel „Az Év Pálinkája” címet. Több boltot is nyitottak az országban, ahol több mint hetven termelő pálinkáit mutatják és árusítják, most pedig a külföldi terjeszkedésen dolgoznak.

Ennyi volt az adómentes pálinkának 

Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint a jelenlegi 200-ról 50 literre csökkenne a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyisége, ezenkívül a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznának.

Amerika meghódítására készül a magyar pálinkafőzde 

Október végétől megkezdődik az Agárdi Pálinkafőzde termékeinek értékesítése New York és New Jersey államban. Az első szállítmány Agárdi Prémium barack- és Irsai Olivér szőlőpálinkák már úton vannak a keleti part felé. A jövőben a prémium termékcsalád szilvapálinkájával is bővül a kínálat.

Újabb pálinkák szereztek védjegyet 

Újabb 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a Pálinkavédjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával. A tavaly bevezetett védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, ezzel segíti a fogyasztók biztonságát és a jobb tájékozódást.

Hungarikum a pálinka, a törköly és a Herendi 

A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter.

Magyar pálinkát isznak az oroszok 

Megtörtént az eddigi legnagyobb áttörés a magyar pálinkaexport területén! Több mint húszezer palack Rézangyal került az orosz boltok polcaira. Tizenöt-féle Rézangyal termék, köztük a hagyományos ízek: szilva, barack és körtepálinka jelent meg a moszkvai és a szentpétervári üzletekben. A pálinkatörvény elfogadása óta ilyen méretű, palackozott, márkanévvel ellátott pálinkaexport még nem történt hazánkban.

Az orosz piacot hódítanák meg a magyar pálinkák 

A prémium kategóriájú magyar pálinkák készítői szeretnének termékeikkel betörni az orosz piacra, ezért 11 magyarországi manufaktúra és cég mutatta be készítményeit Moszkvában és Szentpéterváron az utóbbi két napban. Az orosz fővárosban - folytatva az eddigi oroszországi borbemutatók hagyományát - a Tokaji borklub szervezésében zajlott a bemutató.

Egy a nemzet és a pálinkaverseny 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter módosította az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló korábbi (2010 novemberében kiadott) rendeletét.

Kevesebb a visszaélés a pálinkával 

Mérséklődött, de még mindig magas a visszaélések száma a magánfőzés keretében előállított párlatokkal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV legutóbb október– november hónapban ellenőrizte, hogy kerül-e kereskedelmi forgalomba a magánszemélyek által adómentesen előállított párlatokból, erjesztett italokból.

Látvány-pálinkafőzde Leányváron 

Egy látogatófolyosón sétálva a pálinkafőzés minden momentumát végignézhetik a vendégek a Savanya család új, uniós támogatással épült pálinkafőzdéjében a Tolna megyei Sióagárdhoz tartozó pincefaluban, Leányváron.

Feketén kerül a vevőkhöz az adómentes magyar pálinka 

Nem rajong az adómentes pálinkafőzés ötletéért Brüsszel, de magyar szakemberek szerint is jelentős károkkal jár a feketefőzés engedélyezése a magyar büdzsére, valamint a szeszipar szereplőire nézve.

Egyszerűbb lesz támogatást kérni a törkölypálinkára 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.

Őket nem sújtja a válság 

Magyarországon 10 éve hozzávetőleg még csak 20 kereskedelmi főzde volt, majd a pálinkarendelet hatására és az állam ösztönzésének köszönhetően - vissza nem térítendő támogatást nyújtottak egyes technológiai fejlesztésekre - egyre több és igényes versenytárs jelent meg a piacon. Mára a kereskedelmi főzdék száma 100 körülire nőtt.

Egy éve szabad a pálinkafőzés 

A Zala megyei Pórszombaton ünnepelte a vidékfejlesztési miniszer, hogy egy éve szabad a pálinkafőzés Magyarországon. Fazekas szerint visszakerült jogaiba ez a nemzeti ital, amely annak köszönheti a kitüntető címet, hogy sok féle és sok fajta gyümölcsből készül. Ez teszi igazán egyedivé a párlatot. A pálinka értékhordozó, "a vidéki ember munkaszorgalmát, odafigyelését is mutatja".

Megnyílt a pálinkaház látogatócentrum Boldogkőváralján 

Átadták Boldogkőváralján a Bestillo Pálinkaház látogatóközpontját. A 90 millió forintos beruházást a magyar vállalat felerészben uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásából finanszírozta.

Pálinka- és bormarketing Füzértől Zaláig 

A kormányzat a pálinkát - és persze az új törvényeket - népszerűsíti, a gazdasági főiskola pedig a bort, amennyiben a fogyasztási szokásokat elemzi, értékeli és tanácsaival befolyásolja.

Öntörvényű pálinka 

A pálinkafőzés segít a takarékos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem vész kárba a lehullott gyümölcs - hirdette meg a kormányfő a 29 pontos akciótervben. Az új jogszabály alapján adómentes a magánfőző 50 liternyi párlata. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége hazánkban meghaladja a 11 litert, de nem ezért nem látják kristálytisztán a falvakban, hogy milyen is lesz a hatása az új törvénynek.

Orbán és a pálinka: az EU közbeszól? 

A Napi Gazdaság szerint kevés az esélye annak, hogy Brüsszel rábólint a kormány tervére, amely szerint megszűnne a bérfőzési szeszadó. Már a csatlakozási tárgyalásokon kemény meccseket kellett játszania a magyar delegációnak, hogy egyáltalán fennmaradhasson a bérfőzetés intézménye.

A Bestillo a gyulaiak kedvence 

Szombaton hirdettek eredményt a XI. Kisüsti Pálinka Fesztivál keretében megrendezett Gyulai Pálinkaversenyen, mely hagyományosan az év egyik legjelentősebb pálinkamustrája. Ennek megfelelően kiemelkedő érdeklődés övezte mind a látogatók, mind a szakmai körök részéről, így összesen 851 pálinkát és párlatot tesztelt a zsűri.

A legjobb idei pálinkák: alma, körte, birs 

Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyt 2009 novemberében hirdette meg a rendező, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. A versenyhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium biztosít anyagi támogatást, az Agrármarketing Centrumon keresztül. A verseny fővédnöki tisztét Gráf József miniszter látta el. A verseny levezető elnöke Panyik Gáborné dr., a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipai Tanszékének adjunktusa volt.

Agárdi: Két kiló gyümölcs egy pohárkában 

A törvényi szabályozás szigora sok szempontból elősegítette, hogy a hígítószagú, karcos gyümölcspárlatok eltűnjenek az italboltok polcairól. A valódi minőséghez ugyanakkor a törvény betartásán túl sok odafigyelés, rendkívüli szakmai felkészültség és tapasztalat szükséges.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe

Orosz drónok hatoltak be a román légtérbe 

Ukrajnai háború - Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo