Magyar pálinkát isznak az oroszok

Megtörtént az eddigi legnagyobb áttörés a magyar pálinkaexport területén! Több mint húszezer palack Rézangyal került az orosz boltok polcaira. Tizenöt-féle Rézangyal termék, köztük a hagyományos ízek: szilva, barack és körtepálinka jelent meg a moszkvai és a szentpétervári üzletekben. A pálinkatörvény elfogadása óta ilyen méretű, palackozott, márkanévvel ellátott pálinkaexport még nem történt hazánkban.

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Hatalmas sikert aratott a Rézangyal

„Az egyeztetések már 2009 év végén elkezdődtek, amelyet több kóstoló és bemutató követett.Miután a Rézangyal blendelt pálinka, ami azt jelenti, hogy házasítjuk a tételeket, folyamatos és állandó minőséget tudunk garantálni az orosz disztribútor számára. Ez fontos szempont a hosszú távú, jelentős mértékű export esetében” – mondta Maros Róbert, a Rézangyal Kft. ügyvezetője, majd hozzátette, nagyon örül az áttörésnek, ugyanakkor úgy véli, még sok hasonló lépés szükséges ahhoz, hogy a pálinka nemzetközi térhódításáról beszélhessünk.

Amennyiben a Rézangyal külföldi értékesítése növekszik, az a cég beszállító partnereinek és rajtuk keresztül a hazai gyümölcstermelőknek is többletbevételt jelenthet.

(Itt megtudhatja, hogyan lehetséges betörni az orosz piacra!)

A pálinkákat a legnevesebb prémium áruházakban /pl. ГУМ (GUM) áruház, Елисеевский Универмаг (Jeliszejevszkij Unyivermag), Глобус Гурме (Globusz Gourmet)/, illetve prémium éttermekben és bárokban lehet kapni – mondta Kiss Szilárd, a moszkvai Vengerszkoje Vino tulajdonosa, egyben a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja. A külföldön kapható Rézangyal palackokat orosz nyelvű hátcímkével látták el, a márkanév azonban eredeti nyelven szerepel az üvegen.

Kevesebb a visszaélés a pálinkával

Óriási magyar bioborsiker!
A németországi biobor-világbajnokságon a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection borát nagy aranyéremmel jutalmazták. A Gajdos Pincészet Egerszalókon, az Egri Borvidéken gazdálkodik. A pincészet kizárólag ökológiai termesztésű szőlőből készíti biominősítésű borait.
További részletek itt olvashatók!

Mérséklődött, de még mindig magas a visszaélések száma a magánfőzés keretében előállított párlatokkal – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV legutóbb október–november hónapban ellenőrizte, hogy kerül-e kereskedelmi forgalomba a magánszemélyek által adómentesen előállított párlatokból, erjesztett italokból.

Egy év alatt 12 millió liter adómentes pálinka

Míg 2010-ben 2,8 milliárd forint folyt be az államkasszába a pálinka bérfőzés után befizetett jövedéki adóból, addig 2011-ben, a hazai pálinkafőzéshez kapcsolódó törvény megszületése utáni évben ugyanez a szám már csak 15 millió forint volt, nagyobb mennyiségű bérfőzés mellett. 2010. szeptember 27-én jelentette be a kormány, hogy ettől az időponttól otthon is díj- és jövedékiadó-mentesen lehet pálinkát főzni, ennek mennyiségi korlátja 50 liter 86 százalékos párlat. A 2010-es liberalizáció előtt Magyarországon a saját gyümölcsöskertből származó gyümölcsöt kedvezményes bérfőzési szeszadó – a jövedéki adó 50 százalékának – megfizetése mellett lehetett az engedéllyel rendelkező bérfőzdében lefőzetni, ez a fizetési kötelezettség azonban az új szabályozással megszűnt, mindennek pedig az államkasszára is hatása van az elmúlt időszak tapasztalatai szerint.

Védjegyet kapnak a legjobb pálinkák
A kiváló magyar pálinka minőségét ezentúl pálinkavédjegy-rendszer is garantálja, amelyet a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a Wessling Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen dolgozott ki. Bevezetésére az ősszel került sor. A pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet – ismertette a Wessling Hungary Kft. közleményét a Magyar Távirati Iroda. A pálinkavédjegy-rendszer alapja a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgálják, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak. Így elemzik például az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat.

Véleményvezér

Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon

Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon 

A kormány honlapja szerint összesen négy zebra érkezett Magyarországra.
A Tisza párt nyerte a számháborút

A Tisza párt nyerte a számháborút 

Ki fizeti a masírozókat?
Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett

Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett 

Súlyos orosz légtérsértés történt Litvánia felett.
Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője

Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője 

Nagy kérdés, miként sikerülhetett elmenekülnie a magyar maffiafőnöknek?
Burgonya kilója 30 forintért

Burgonya kilója 30 forintért 

A politikusok kedvence lesz a krumpli, rég lehetett ilyen olcsón osztogatni.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo