Export cikkek

hirdetés

Az ukrán gabonaexport elindulása óta eladási gondokkal küzdenek a magyar gazdák

Az ukrán gabonaexport elindulása óta eladási gondokkal küzdenek a magyar gazdák

A kormány kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget.
Szeptemberben is romlott a külkereskedelmi mérleg

Szeptemberben is romlott a külkereskedelmi mérleg

652 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány.
Nagyot romlott a külkereskedelmi egyenleg

Nagyot romlott a külkereskedelmi egyenleg

Augusztusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi hiány.
Romlott a külkereskedelmi egyenleg

Romlott a külkereskedelmi egyenleg

471 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány júniusban.
Belassult a svájci órak exportja

Belassult a svájci órak exportja

Az export idén júniusban 8,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és 2,129 milliárd svájci frankot tett ki - közölte a svájci óraipari szövetség (FHS). Májusban 13,6 százalékos volt az éves növekedés.
hirdetés
Javult az építőanyag-ipar alapanyag ellátása

Javult az építőanyag-ipar alapanyag ellátása

Az exportforgalom június végén meghaladta a 322 millió forintot, ami 39 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat június végén döntött az exportkorlátozás részleges feloldásáról.
Kitolták a gabonaexport tilalmát

Kitolták a gabonaexport tilalmát

Plusz két hónappal.
Rákapcsolt a Lidl - rekordösszegben exportáltak a magyar kkv-k

Rákapcsolt a Lidl - rekordösszegben exportáltak a magyar kkv-k

Már 469 magyar beszállítóval dolgozik együtt a Lidl Magyarország és több mint harmaduk nem csak itthon, hanem a külföldi áruházakban is megjelenik. 2021-ben a hazai vállalatok és kkv-k rekordösszegben, összesen 81 milliárd forint értékben exportáltak magyar termékeket a Lidl közreműködésével. 
Marad a szigor az építőanyagoknál

Marad a szigor az építőanyagoknál

Fenntartják a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek kötelező exportregisztrációját.
302 millió euró volt októberben a külkereskedelmi hiány

302 millió euró volt októberben a külkereskedelmi hiány

2021. októberben a kivitel volumene 10, a behozatalé 5,6%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
hirdetés

Nem akármit exportálnak magyar cégek Üzbegisztánba

Valahonnan az ATM-knek is jönnie kell.

Mindenkit megleptek a kínai adatok

Mérséklődött az export növekedése októberben, elemzők a bővülés ütemének nagyobb mérséklődését várták.

Ezért lenne fontos a kkv-k nemzetközi piaci tevékenységének támogatása

Komoly szerepe van a legkisebb cégeknek az ország exportteljesítményében.

Kanada megnyitotta kapuit a magyar nyúlhús előtt

Megkezdődhet a nyúlhús és a -hústermékek exportja Kanadába. A sikeres auditot követően több éven át tartó tárgyalássorozat eredményeként így új termékpálya került fel a kanadai exportpalettára. A megállapodás nagy lehetőséget jelent a hazai előállítók számára - jelentette be az Agrárminisztérium (AM).

A járvány után: látványosan nőtt az export

Áprilisban az export euróban mért értéke 74,1 százalékkal, az importé 52,6 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.

Újabb nyolc magyar cég nyit az exportpiac felé

Ezzel is erősítenék a magyar cégek exportőri státuszát.

Export járvány alatt - így teljesítettek a hazai cégek

Tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót.

Nemcsak a koronavírusról szól majd a hét Magyarországon - mit rejt a naptár?

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a fogyasztói árindex januári és a külkereskedelmi forgalom tavalyi egész éves adata, valamint a turizmus tavalyi teljesítményéről szóló statisztika.

Szijjártó Péternek van egy jó híre

Az exportáló magyar cégek örülhetnek a miniszter bejelentésének.

A külkereskedelem is megsínylette a járványt

Októberben az export euróban számított értéke 1,5, az importé 6,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Szijjártó Péter: a járvány hatására új világgazdasági korszak indult

A kormány 46 cégnek, kétmilliárd forint értékben nyújt külpiacra jutási támogatást annak érdekében, hogy a világjárvány miatt megüresedő exportpiacokra be tudjanak törni - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Vámosszabadiban a HRC Europe Kft. támogatói okiratának átadásán.

Export, import: mindkettő csökkent

Júliusban az export euróban számított értéke 5,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 184 millió euróval javult, 262 millió eurót tett ki - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Exportösztönző program indul kkv-knak

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. megkötötte az egymilliárd forint keretösszegű, kkv-k külpiacra lépését támogató programra vonatkozó támogatási szerződést. A támogatási szerződés aláírásával a program fontos mérföldkőhöz ért, lezárult a projekt előkészítésének egy kiemelten fontos szakasza, így a program pályázati felhívása is hamarosan megjelenik a hazai kkv-k számára.

Komoly segítség az EU-ba exportáló vállalatoknak az EXIM-től

Ezt is lehetővé tették a gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghozott kormányrendeletek. Ezek lényegét foglalta össze laptársunk, a Privátbankár.hu kérésére Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója.

Hogy indította az új évtizedet a magyar export?

Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, növekedéssel indult az év Magyarországon, már ami a külkereskedelmet illeti, hiszen az export és az import is emelkedett.

Mekkora exportbővülésre számítanak a kkv-k?

Az exporttevékenységet folytató európai kkv-k több mint fele nagyobb forgalomra, közel harmaduk foglalkoztatás-bővülésre, minden második cég pedig piaci részesedésének növekedésére számít. A magyar kkv-k ennél valamivel visszafogottabb várakozásokkal bírnak.

Exportfejlesztési programot hirdetnek kkv-knak

10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, a keret 200 millió forint.

Belassult az export és az import

Mindkettő érték csökkent novemberben.

300 millió euróval nőtt az októberi exporttöbblet

A tavaly októberihez képest. Az euróban számolt export növekedési üteme zsinórban harmadszor volt nagyobb az importénál.

Könnyebb lesz az exportőröknek

Jelentős adminisztrációs könnyítést hozhat a nyári adócsomag azok számára, akik termékeiket az Európai Unió területén kívülre viszik ki.

Ausztráliában is elérhető lesz a Richter terméke

A Richter Gedeon Nyrt. (“Richter”) és a Seqirus Pty Ltd (“Seqirus”) a mai napon bejelentették, hogy kizárólagos licenc szerződést írtak alá a cariprazine ausztráliai és új-zélandi forgalmazására. A megállapodás értelmében a Richter szállítja a terméket, a Seqirus törzskönyvezi és értékesíti a készítményt Ausztráliában és Új-Zélandon. A Richter a szerződés aláírásakor, valamint a későbbiekben mérföldkő bevételekben fog részesülni.

Minden kontinensre jut magyar cég

Milyen piacokon működnek az exportban és importban érdekelt magyar vállalkozások? Melyek azok a kihívások, amelyekkel szembesülnek a nemzetközi terjeszkedések során? Ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat a hazai cégek körében a Bisnode legfrissebb kutatása.

Évtizedes rekord a magyar gazdaságban

Az idei év első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt a hazai GDP, amely meghaladta az elemzői várakozásokat – jelentette ki Varga Mihály. A kedvező adat hátterében a foglalkoztatás dinamikus bővülése, a bérek folyamatos emelkedése, a töretlen beruházási kedv, valamint az export kiemelkedő teljesítménye áll.

Hosszú távon még jól is járhatunk a sertéspestissel

Az Atradius hitelbiztosító agrárelemzése szerint a sertéspestis (ASP)-járvány rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében azt nem billentette meg, a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően. Ugyanakkor a 2016-os madárinfluenza által okozott károkkal vetekszik a sertéspestis okozta kár, Magyarország az exportkorlátozó és -tiltó intézkedések miatt elveszítette a piacainak 30 százalékát.

Továbbra is Ázsiába küldjük elégetni a műanyagot

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a lusta nyugati világ nem javított az újrafeldolgozási arányon: még mindig inkább elküldjük Ázsiába a hulladékunkat, hogy ott újrafeldolgozzák azt, egy részüket pedig elégessék. A helyi üzemek persze engedély nélkül működnek, és környezetszennyezők.

Üzlet a Brexit után?

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése számtalan jogi következménnyel jár az üzleti élet szereplői számára. A KCG Partners szakértői annak a kérdésnek jártak utána, hogy a tárgyalások jelenlegi (2019 áprilisi) állása szerint a Brexit után hogyan módosulhatnak az Egyesült Királyság felé irányuló gazdasági tevékenység alapvető szabályai.

Nem kell igazolás az export adómentességéhez

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Brexit: még egy évad a legnépszerűbb brit szappanoperának?

Célszerű felkészülten várni egy esetleges no-deal Brexitet, most már a hazai cégeknek is számítania kell egy megállapodás nélküli brit kilépésre, mert nem valószínű, hogy bármilyen határidőig sikerülne megállapodni. Kilenc fontos ponton kell számolni a változásokkal.

Hongkongi delegáció méri fel a magyar lehetőségeket

A kormányzat és az üzleti szféra képviselőivel fejlesztési és befektetési lehetőségekről tárgyal Budapesten a Hongkongi Kereskedelem Fejlesztési Tanács magasrangú üzleti delegációja.

A külföldi piactól várják a fellendülést a nagyvállalatok

Az előző negyedévi mélyponthoz képest jelentősen javultak a hazai vállalatok következő egy évre vonatkozó árbevétel- és eredményvárakozásai, de még ezzel együtt is szerény bővülést várnak a cégek idén – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index.

Csábító Ausztria: a sógorok vonzereje

Ausztria kiváló célpont azoknak a magyar cégeknek, amelyek külpiaci terjeszkedésben gondolkodnak, biztonságos, ugródeszka a szinte korlátlan lehetőségekkel csábító német piac irányába, ugyanakkor csak alig két órányira van Budapesttől. A döntő lépést több magyar vállalat tette meg az elmúlt években, sőt, mintha az egész régióban egyre több vállalkozás kezdené fontolgatni a külpiaci terjeszkedést. Az ausztriai piacra lépés lehetőségeiről, feltételeiről Birgit  Reiter-Braunwieser-el, az ABA - Invest in Austria, (Austrian Business Agency) azaz az osztrák állami befektetés-ösztönző ügynökség közép-kelet Európáért felelős igazgatójával beszélgettünk.

Amit tudnod kell hard Brexitnél: behozatali-kiviteli engedélyek

Már csak alig másfél hónap maradt addig, míg – jelen állás szerint – az Egyesült Királyság megállapodás nélkül kilép az Európai Unióból. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztató anyagának segítségével végigvesszük a felkészüléshez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Ebből már nem lesz soft Brexit: azonnal lépnie kell a cégeknek

Azok a brit vállalkozások, amelyek Magyarországon csupán adószámmal rendelkeznek, azaz nincs Magyarországon bejelentett székhelyük, telephelyük, de itt terméket, vagy szolgáltatást értékesítenek, 2019. március 29. után csak pénzügyi képviselet útján folytathatják gazdasági tevékenységüket belföldön, no-deal Brexit esetén!

Vámkezelés és exportfuvarozás adómentességének feltétele

Újabb fontos változásra hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői, mely minden céget érint, amely termékexporttal vagy vámeljárással kapcsolatban nyújt vagy igénybe vesz bármilyen szolgáltatást.

Külpiaci terjeszkedés: ügyfélszolgálat nélkül meg se próbáljuk

Az internethasználat fellendülése pozitívan tükröződött az üzleti szegmensben is, és a magyar webáruházak immár nyugodtan kínálhatják termékeiket Európában és az egész világon egyaránt. Van azonban egy dolog, talán a legfontosabb, amire a külföldi piacokra való kiterjesztéskor gondolni kell az adott országban, és ez az ügyfélszolgálat – hívták fel a figyelmet az Expandeco szakértői.

Német támogatásból németországi cégalapítás? Így lehet

A németországi cégalapításnak is megvannak a maga költségei, de ez csak a kezdet: ott van még a helyi munkaerő költsége, az irodabérlés, a gépvásárlás, a marketing, ezek pedig újabb súlyos eurókba kerülnek. Viszont nem gond, ha nincs meg erre a teljes fedezet: ilyenkor segítenek az állami támogatottságú hitelek.

Nyolcszázezer magyar munkahely függ ettől a tíz országtól

Az elmúlt négy évben a magyar export mértéke évről évre megdöntötte előző évi rekordját. Ma hazánkban több mint nyolcszázezer munkahely függ a kivitelünk alakulásától, így nem mellékes gazdasági tényező, hogy milyen évre számítanak 2019-ben a legfontosabb külpiacainkon.

Hogyan tovább? Sok szálon kötődnek a magyar és brit cégek

Már most látszik a BREXIT hatása a hazai cégvilágban is. 2004 és 2016 között folyamatosan növekedett Magyarországon az Egyesült Királyságbeli befektetők száma. A cégszám növekedés azonban teljesen befagyott a 2016-os BREXIT népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo