A pálinka értékhordozó, "a vidéki ember munkaszorgalmát, odafigyelését is mutatja", mondta 2011. októberében Fazekas Sándor Pórszombaton, ahol a szabad pálinkafőzés egy éves évfordulóját ünnepelték. A vidékfejlesztési miniszter szerint a nemzeti ital annak köszönheti a kitüntető címet, hogy sok féle, és sok fajta gyümölcsből készül. Ezért is volt fontos, hogy a tájfajták szaporítását és árusítását lehetővé tévő rendelet megszülessen.
Kajszi, cigánymeggy és körte. Ezek a legnépszerűbbek az Agárdi Pálinkafőzde kínálatában, amely cég a kezdetektől jelentős szerepet vállalt a pálinka minőségének és fogyasztási kultúrájának megteremtésében, egyúttal a szintén 10 éves pálinka névhasználat kialakításában.
A manufaktúraként működő főzde 10 évvel ezelőtt 100 millió forintos, zöldmezős beruházással jött létre. Ezt az évek során újabb kapacitásbővítő és egyéb fejlesztések követték. Mára elkészült a vendéglőnek is helyet adó látogatócentrum.
- Első bevételeink elsősorban a barátoktól, ismerősöktől származtak: meggyőztük őket, hogy vásároljanak. Az indulás évében 5 000 palackot készítettünk – emlékszik vissza Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa.
Az előállított pálinka mennyisége évről-évre nőtt: 2008 óta már több mint 100 ezer palack kerül ki az üstökből évente. 2010-ig a cég árbevétele is nőtt minden évben és a gazdasági nehézségek ellenére 2011-ben is tudták tartani az előző évi 322 millió forintos forgalmukat. Idén a tavalyihoz hasonló évre számít a cég vezetősége, hangzott el a 10 éves születésnap kapcsán tartott sajtótájékoztatón.
Az elmúlt évtizedben a főzde 148 magyar és 90 külföldi díjjal a szakma legrangosabb elismeréseit nyerte el – köztük a párlatok és pálinkák nemzetközi versenyén, a Destillatán megkapta „Az év pálinkája”, „Az év főzdéje”, „Az év főzőmestere” és a „Nemzetgyőztes” díjakat, valamint számos arany- és ezüstérmet. Az évforduló alkalmából 2012-ben 10 új különlegességgel bővül a cég termékpalettája, és az elkövetkező 10 évben is törekednek arra, hogy a pálinka a nemzetközi színtéren egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert.
Az Agárdi az exportpiacokra is kilépett. A különleges pálinka már kapható Belgiumban, Németországban, Spanyolországban, Svájcban és Szlovákiában, prémium minőségű, magyar delikát termékeket forgalmazó üzletekben.