A legjobb idei pálinkák: alma, körte, birs

Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyt 2009 novemberében hirdette meg a rendező, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. A versenyhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium biztosít anyagi támogatást, az Agrármarketing Centrumon keresztül. A verseny fővédnöki tisztét Gráf József miniszter látta el. A verseny levezető elnöke Panyik Gáborné dr., a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipai Tanszékének adjunktusa volt.

Tudjon meg mindent az EU vadonatúj Omnibus-csomagjáról, a szabályozás aktualitásairól, az MNB elvárásairól!
Hallgasson meg tapasztalt cégvezetőket az ESG-kihívások leküzdéséről!
Inspirálódjon, networkingeljen és szerezzen versenyelőnyt a fenntarthatóság terén!

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

A verseny a hagyományoktól eltérően ez alkalommal áthúzódott a 2010-es esztendőre, a verseny részvevőinek kérésére. Indokuk az volt, hogy a pálinkák az adott termelési év őszén még nem alkalmasak bírálatra, még nem harmonizálódhattak eléggé. Ennek a kérésnek megfelelően döntött az MSZSZT, s így a decemberi nevezéseket követően a mintákat január első felében kellett leadni.

A 35 nevező között számos egyéni bérfőzető és kereskedelmi főzde található, akik összesen 283 mintát hoztak el a versenyre.  A fajták palettája rendkívül széles, 20 gyümölcsfajta - eltérő érleltségi minőségben és ágyas pálinkaként volt a termék palettán.

A kóstolásos bírálatot megelőzően valamennyi minta szigorú laboratóriumi vizsgálaton esett át. A laboratóriumban ellenőrizték a párlat alkoholfokát, cián ciánhidrogén- és réztartalmát, a hozzáadott édesítőszert, valamint most, először a versenyek történetében az összes minta GC-MS vizsgálata is megtörtént. Ez sok segítséget jelenthet a termelőknek a metanol- és az etil-karbamát tartalom meghatározása tekintetében - e paraméterek az EU-n belüli értékesítéseknél lehetnek fontosak. Az aromagrammok viszont a pálinka eredetigazolásához adhatnak fontos, autentikus adatokat.

A bírálat

Bírálati szempontok
A 3 fős bizottságok 20 pontos értékelő az alábbi rendszerben bírálták a pálinkákat: illat tisztaság és karakteresség, íz tisztaság és karakteresség, valamint az előbbi szempontok szerinti harmónia.
A bizottság tagjai az egyéni értékelések összevetésével igyekeztek konszenzusos érté-kelés kialakítására, a bizottsági véleményt tükröző pontérték meghatározására. Konszenzus, híján a levezető elnökhöz, vagy a csúcs zsűrihez küldte a minta újra bírálatát. A levezető elnök összevetette a két gyorsbíráló és a bizottság véleményét. Ha e három adat alapján egyértelmű volt az értékelés, akkor nem volt további teendő, ha a bizottság nem tudott konszen-zusra jutni, akkor az elnök egy másik bizottsággal újrabíráltatta a mintát, illetve, a csúcs zsűri véleményét kérte a végleges eredmény meghatározásához.

Az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny kóstolásos bírálatának 2010. január 28-29-én Balatonalmádiban, a Ramada Hotel adott otthont.

A versenyt megelőzően megtartott három tréningből legalább kettőn részt kellett venni azoknak a bírálóknak, akik közül a verseny szervezőbizottsága kiválasztotta a teljesítmények alapján a legjobbnak ítélt 18 főt. A kiválasztásnál a tréningen mutatott képességek, bírálati ismeretek mellett, fontos szempont volt az is, hogy ki rendelkezik megfelelő bírálati gyakorlattal.

A bírálat szigorú titoktartási szabályok szerint zajlott. A szervezők titoktartási nyilatkozatot írtak alá azokkal, akik ismerhették a minták eredetét, amelyben az érintettek vállalták, hogy a versenyben részt vevő italokkal, a bírálatra kapott kódszámmal, az eredményekkel kapcsolatosan semmiféle információt nem szolgáltatnak ki, sem a bírálóknak, sem a kívülállóknak. A versenyben kialakult eredmények az eredményhirdetés pillanatáig szigorúan bizalmasak voltak. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a bírálók a mintapalackokat semmilyen körülmények között se láthassák; az italokkal csak a bírálat során egységesen, kóstolópohárba töltve, bírálati kódszámmal ellátva találkozhattak. A különleges megjelöléseket a bírálat során nem ismertették a bírálókkal, az esetleges azonosíthatóság elkerülése érdekében. A poharakon elhelyezett „gallér" tartalmazta azokat az információkat, amelyekre a bírálóknak, illetve az eredményeket rögzítőknek szükségük volt. Ezen információk alapján a minta gyártója és a minta pontos neve (kereskedelmi elnevezés) a bírálók és kívülállók által nem volt beazonosítható.

A bírálók csak a bírálatra kijelölt helyiségben és csak a számukra kijelölt bizottsági asztalnál tartózkodhattak. A bizottságok egymással és a gyorsbírálókkal nem kommunikálhattak és nem készíthettek jegyzeteket. A szervezők elzárt helyen készítették elő a mintákat a kóstoltatás szabályainak megfelelően.

A bírálók csak az ital kódszámát, a gyümölcs fajtáját ismerték, illetve ha az alkoholtartalom meghaladja a 45 fokot, ezt közölték a bírálókkal. A bírálatot két, úgynevezett gyorsbíráló és 5, egyenként 3 főből álló bizottság végezte. A gyorsbírálók valamennyi benevezett terméket megkóstoltak, s adatlapon rögzítették, hogy arany, ezüst vagy bronz szintűnek - esetleg nem érdemelnek érmet.

A végeredmény

A 283 mintából 29 érte el az aranyérem minősítést, 93 ezüst- és 84 bronzérem minősítés született. A versenymintákból mindössze 77 esetében nem sikerült valamilyen érmet elérni a bírálati értékek alapján. Ezek között nagyon hibás termék nem volt, a termékek forgalmazható minőségűnek bizonyultak.

Champion díjak

A szigorú bírálatot követően a rögzített eredményeket a verseny szervezői ellenőrizték, összevetették a papíron rögzítettekkel, ezt követően került sor a fajta kategóriánként a legjobb eredményt elért párlatok közül a Champion díjak odaítélésére.

Ebben valamennyi bíráló részt vett. Az aranyérmes minősítést elért párlatokat újrakóstolták fajta kategóriánként bírálták újra, majd szavazással döntöttek arról, hogy melyik érdemelte ki a Champion díjat.

15 kategória legjobbjaiból végül 3 kategóriában - vegyes gyümölcs, szőlőtörköly és érlelt párlat - a szigorú zsűri nem adta ki a champion díjat.

12 párlat - az almatermésűek, a vadon termők, a vilmoskörte, a birs, a kajszibarack, a cseresznye és vadcseresznye, a málna, a szilva, a szőlő, az érlelt alma és érlelt szilva / Merlot törköly méltón viselheti az V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny Champion Díj emblémát.

Média Különdíj

A bírálatot követően az aranyérmes pálinkákból és párlatokból, a sajtó képviselőiből álló Média zsűri választotta ki az általuk legszebbnek tartott mintát, amelyet Média Különdíjban részesítettek. A bírálatban a Champion díjas termékek nem vettek részt.

Különdíjak
Az eredmények összesítése után alakult ki, hogy 2010-ben mely nevező érte el a legjobbnak járó különdíjat. A versenyen számos bérfőzető is részt vett, az általuk elért eredmények alapján kerül kiválasztásra a Legeredményesebb egyéni főzető. Ebben az esztendőben egy újabb kategóriával gyarapodott a díjazottak sora, hiszen a Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde díj mellett, a Legeredményesebb határon túli Kereskedelmi Főzde díjat is kiadta a szervező bizottság. Ennek indoka, hogy a határon túli főzdék - a Vajdaságból, Szlovákiából - évek óta nagyon szép eredményeket érnek el a HunDeszt versenyeken.

Véleményvezér

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába

Rendszeres bevásárló buszjárat indul Romániába 

Bevásárlóturizmusra spekulál egy román vállalkozó.
Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat

Újabb uniós pénzből épült fideszes luxusvillára lelt Hadházy Ákos, fedőneve borászat 

Nincs következménye az uniós pénzek széthordásának.
Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni

Bealudt a nemzeti egészségbiztosító, 2017-es díjakkal próbálnak orvost találni 

Nyolc éve nem veszik észre az egészségbiztosítónál az inflációt.
Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból

Bayer Zsolt is kapott a guruló dollárokból 

Becsapott a villám a Fideszbe.
A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest

A lengyelek féláron mobilozhatnak hozzánk képest 

Szomorú statisztika a mobilpiacon.
Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra

Egy fideszes polgármester bepöccent a kormányra 

Meglepetésre ébredt egyik reggel a polgármester.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo