Ezért baj, ha zokniszagú a pálinka

A minőségi pálinkakóstolásról tart kurzust a Pálinka Nemzeti Tanács az OMÉK-en, ahol azt is megtudhatjuk, miről ismerjük fel a rossz pálinkát, és mikor mondjunk mindenképpen nemet egy-egy kerítésszaggató párlatra.

Mi lesz az árrésstop vége?
Belebukhat valaki az MNB-alapítványi botrányba?
Mik lennének egy új kormány legfontosabb teendői?

Online Klasszis Klub élőben Csillag Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi gazdasági és közlekedési minisztert!

2025. június 25. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mindenki legyen gyanakvó, ha olcsó pálinkáról van szó, és ne feledje a legalapvetőbb kóstolási szabályokat sem!

Pálinka és körömlakklemosó

Ragasztó-, körömlakklemosó- és büdöszokni-szag: leginkább így lehet jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. Ezeket figyelik a vizsgálóbírók a pálinkaversenyeken, és ezek alapján vehetjük észre mi is, ha valami nincs rendben a poharukban. Amikor a főzeteken előpárlatos jegyeket érzünk, olyankor körömlakklemosóra vagy ragasztóra emlékeztető szag csapja meg az orrunkat. Ilyenkor érdemes inkább illedelmesen nemet mondani a kínálónak.

Kép: Pixabay

Csuklóra kent pálinka

A kóstolómesterek számos trükköt ismernek, amivel még könnyebb kiismerni a különböző pálinkákat. Az ún. bőrpróba során egy keveset a csuklójukra dörzsölnek a pálinkából, ami, miután elpárolgott, különböző illat- vagy éppen szagmintát hagy maga után. Ha gyümölcsös, kellemes illatot érzünk, bátran kóstoljunk, de ha romlott tejhez, vagy a már említett büdös zoknihoz hasonlít, inkább ne kérjünk belőle.

Harmincból egy problémás
30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.
Szürcsölgetni kötelező

Sokan még mindig shot-ként tekintenek a pálinkára, és hűtve, egyenes pohárból, egy mozdulattal megisszák. A tanács pálinkabírái óva intenek az ilyen típusú pálinkafogyasztástól. Kóstolni csakis tulipán alakú pohárból és szoba-hőmérsékletű pálinkát szabad, amit lassan, kortyonként kell elfogyasztani. Az igazán profik még szürcsölgetik is kóstolás közben, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban. A kezdő kóstolók erre a célra esetenként partedlit is kérhetnek.

Kezdőknek az illatos, haladóknak alma és cseresznye

Ahhoz, hogy megismerjük és megszeressük a pálinkát, fontos ismernünk a saját ízlésünket is. Érdemes például abból a pálinkából kóstolni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük, mert jó eséllyel így a belőle készült pálinkát is élvezni fogjuk. A Pálinka Nemzeti Tanács azt javasolja, hogy a kezdők a nagyon illatos, szinte parfümös termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel. Ezeket a kóstolómesterek „csali (vagyis csalogató) pálinkának” hívják, mert könnyű velük megbarátkozni, felismerni és megszeretni. A haladóké, akiknek már kifinomultak az érzékeik, az alma, cseresznye és a törköly pálinkák.

Pancsolt pia a Bulinegyedben
A Bulinegyedben akcióztak az adóhivatal és az élelmiszerbiztonsági felügyelet ellenőrei, szomorú eredménnyel. Volt, ahol egyik pillanatról a másikra a négyszeresére ugrott a napi forgalom, egy éttermet pedig azonnal bezárattak, olyan koszos volt a konyhája.
A jó pálinkának ára van

Bármilyen áron is jutunk hozzá a pálinkához, mindig legyünk óvatosak a vásárlásnál. A Pálinka Nemzeti Tanács kurzusain azt is hangsúlyozza: a jó pálinkának ára van. A minőségi pálinkafőzés ugyanis rendkívül költséges, csak komolyabb anyagi befektetéssel kerülhet a polcokra nagyobb mennyiségű, mégis hibátlan pálinka. A gyümölcsök beszerzése, esetenként a megtisztítása (például a birsalma szőrtelenítése) és feldolgozása is fontos része a folyamatnak, amit lehetetlen olcsón kivitelezni.

Véleményvezér

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.
Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség

Enyveskezű lehet Orbán Viktor barátja, nyomozást indított az Európai Ügyészség 

Vége az Európai Unió elnéző magatartásának.
Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában

Nincs lejjebb, utolsók vagyunk Európában 

Tragikusan teljesít az Orbán-kormány.
A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly

A meggy és a málna kétszer annyiba kerül, mint tavaly 

Nem jön össze a kisebb infláció.
Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül

Itt a rezsicsökkentés ára, 15 ezren ivóvíz nélkül 

Ma már nincs ingyen semmi, a rezsicsökkentés se.
Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja

Cserbenhagyta Orbán Viktort barátja 

Most már Szlovákia is támogatja Ukrajna EU tagságát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo