Öntörvényű pálinka

A pálinkafőzés segít a takarékos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem vész kárba a lehullott gyümölcs - hirdette meg a kormányfő a 29 pontos akciótervben. Az új jogszabály alapján adómentes a magánfőző 50 liternyi párlata. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége hazánkban meghaladja a 11 litert, de nem ezért nem látják kristálytisztán a falvakban, hogy milyen is lesz a hatása az új törvénynek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Boldogkőváralja: Félmilliós lepárló

Boldogkőváralja messze földön híres gyümölcseiről, a beérő, idén is bő termést a Boldogkő-Fruit Kft. a saját ültetvényeiről gyűjteti a tartályokba, nemkülönben a környék gazdái: ők is igyekeznek mielőbb bejutni a terméssel a lepárlóüzembe.

- A pálinka hivatásos cégeit nem hozza rosszabb helyzetbe a párlatok főzését széles körben engedő új törvény, a jó pálinka nem szorul ki a piacról - kommentálja az új szabályokat Czakó Gábor ügyvezető igazgató, aki szerint azok, akik saját termésük otthoni feldolgozására adnák a fejüket, mindenekelőtt kénytelenek venni egy szabályos lepárlót, legkevesebb 500 ezer forintért. Ha nem, akkor marad a bérfőzetés, melynek során 50 liter gyümölcsszeszt - azaz 50 liter 86 fokos párlatot - 0 forint jövedéki adóval készíttethetnek el. Sokkal többen lesznek azok, akik elviszik a cefrét a környékbeli vállalkozáshoz, mint akik vesznek otthonra egy saját lepárlót.

Jól járnak így is, hála az adókönnyítésnek, fél áron jutnak hozzá a pálinkájukhoz. Értékesíthető italra is szert tehetnek, ha igényelnek zárjegyet, de ez már nem túl jó üzlet, Czakó Gábor szerint a házi bögrecsárdák sem válnak okafogyottá. - A termelő szabadon viheti a közeli piacra a gyümölcsöt, a mézet, a lekvárt, a tejet s persze a házi párlatot is, de az ital után meg kell fizetnie a kereskedelmi adórészt - magyarázza az ügyvezető igazgató. Attól persze senki nem fél, hogy ha bekopogtat egy ház kapuján a turista, akkor ne kaphatna egy felest...


Itt még ehető...

A Zsindelyes, a Zwack, az Agárdi, a Bestillo egymással fog versenyezni a jövőben is, de nem a házaknál készülő, illetve a bérfőzésből származó párlatokkal. Augusztus közepén - ekkor jártunk Boldogkőváralján - a környékbeliek óvatos kivárását tapasztalhatta a pálinkafőzde vezetője:

- "Tavaly ilyenkor azért csörgött a telefonom, mert időpontokat kértek a főzetéshez, most csupán érdeklődnek, mikortól lehet ingyenesen pálinkát készíttetni." Abban azonban biztos az ügyvezető, hogy a gyümölcsszüret után az idén sem lesz érdemben több a párlatfőzető, az emberek ezután is közvetlen fogyasztásra igyekeznek értékesíteni a leszedett termést, a lekvár, a befőtt, a szörp is megelőzi a főzetést. Él a rossz beidegződés: amit másként már nem lehet felhasználni, még jó lesz pálinkának.

- Az embereknek a pálinkáról a házi kerítésszaggató jutott eszükbe - emlékeztet a hat-nyolc évvel ezelőttig tartó múltra az ügyvezető. Azóta azonban teljesen új felfogású pálinkaipar született, a minőségre esküdtek fel az új arculatért szövetkező vállalkozások. Ez a szakma saját, a piacon egyre magasabban jegyzett törvénye.

Halmaj: Készülékhez oklevelet!

Az adóelkerülést üldözik
A vámhatóság szerint a szeptember 27-ével hatályba lépő rendeletmódosítást követően a jövedéki szabályozásba a bérfőzés mellett bevezetik a magánfőzést. A magánfőzésben a magánfőző által évente legfeljebb 50 liter mennyiségben előállított párlat adómentes, feltéve, hogy azt a háztartáson belül személyesen fogyasztják el. A magánfőzésben előállított 50 liter párlatnak 50 liter 86 térfogat-százalékos gyümölcsszesz felel meg. A desztillálóberendezés beszerzését ezután nem szükséges a vámhatósághoz bejelenteni. A hatóság sem a berendezést, sem a párlat minőségét nem ellenőrzi, azonban, ha a magánfőző a bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatokról valótlanul nyilatkozik, a főzőeszközöket lefoglalják.

Ötliteres zománcozott fazék rézfedővel, csaptelepről hűtve - mutatja be az életveszélyes házi pálinkafőzők egyikét az igazságügyi szakértő. Ruszkai József hétköznapi foglalkozása azonban nem a tiltott berendezések „feltérképezése", hanem a pálinkafőzéshez szükséges eszközök gyártása. A halmaji Ruszkai és Ruszkai Kft. tulajdonosa mostanában napi négy-öt megkeresésre válaszol: az új idők „pálinkásai" vennék a berendezéseket.

- Az ár „lehűti" az érdeklődőket - magyarázza a szakember. - Cégünk most találkozik a hazai piaccal, eddig osztrák vevőknek adtunk el, ott volt engedélyezett az ital otthoni előállítása.

A halmaji iparos szerint nem alkonyul be a zugfőzésnek, az ipari léptékben szabályt sértők aligha érik be a saját fogyasztásra engedélyezett mennyiséggel vagy azzal, hogy zárjegy alapján adózzanak. Ez a kör a jövőben is rengeteg rossz minőségű főzettel fog operálni. Ruszkai József szerint kizárólag jó alapanyagból lehet még jobbat csinálni a megfelelő berendezések segítségével, de csak akkor, ha az elő-, a közép- és az utópárlatok leválasztását hozzáértő mesterek végzik.

- Sokan az interneten „beszélik meg" a szakma fortélyait, de szakkönyvekből sincs ma már hiány - utal a szellemi háttérre. - De mivel már szabad a vásár, nem lenne baj, ha elejét lehetne venni, hogy a párlatokat barkácsolt készülékekkel, hiányos szakismerettel elő állíták elő.

Szerencsére az új jogszabályok után is a legtöbben a bérfőzés vállalkozásaihoz viszik el a pálinkának szánt gyümölcsöt. Ruszkai József szerint ott legalább a szakmát kitanult emberek állítják elő az innivalót.

Tokaj-Hegyalja: Kincs, ami nincs?

Úgy nincs aszútörköly, hogy közben van. A térségben minden magánháznál, pincészetnél akadhat ilyen ital, noha nem biztos, hogy egyetlen kupicányit is birtokolni lehetne. Tokaj-Hegyalján, mint minden rendes borvidéken, a törköly része a helyi „ivókultúrának", pedig...

Négy-öt éve terveztük, hogy az aszútörkölyből pálinkát főzünk, de a szabályok kirekesztettek bennünket - szól dr. Kovács Tibor, a tokaji Hétszőlő birtokigazgatójának kommentárja. - Az új pálinkatörvény a magánembernek kínál adómentességet, a kereskedelmi célra való főzéshez változatlanul le kell tenni 30 millió forint „kauciót".

- Azért nincs aszútörkölyük, mert se nem elég kicsik, se nem elég nagyok?

- Valahogy úgy. Pedig a Hétszőlő udvarán ott van egy komplett régi palackozóüzem, a borászati „melléktermékek" pedig itt keletkeznek a borászatban.

- Aszútörkölyük mégis akad, hogyan is?

- Az újfehértói Zsindelyes vesz tőlünk aszútörköly-alapanyagot, amiből előállítja a pálinkát, mi azt megvásároljuk tőle, s kizárólag a pincészetünkben értékesíthetjük az oda betérőknek.

- Évszázados szellemi és technológiai infrastruktúrával rendelkeznek Tokaj-Hegyalján, netán „holttőkeként"?

- Lényegében igen, pedig a borászatban dolgozóknak nem csak rövid ideig tartó alkalmi munkájuk lehetne. Az aszútörkölyt lepárolhatnánk, letölthetnénk, érlelhetnénk, majd az értékesítési csatornáinkban a bor mellett piacra vihetnénk. De nem tehetjük - vannak még hungarikumtartalékaink...

Füzér: Erdei melankólia

Jó szezonban lehet 20 liternyit főzni belőle, de csak ötévente - ismerteti a természet diktálta szabályokat Horváth Jenő, Füzér polgármestere.

A barkócaberkenye-pálinka alapanyagát, a magas fákon található, a csipkénél is kisebb erdei gyümölcsöt különösen nehéz összegyűjteni, italkülönlegességgé varázsolni. Az új pálinkafőző-törvény füzéri értelmezése szerint az erdőtulajdonos gazdák szedhetik össze a vadgyümölcsöt, s az ő privilégiumuk az itókák elkortyolgatása is.

A zempléni térségnek az erdei párlatok lehetnek az unikumai. Azt, hogy kora őszre lesz-e egyetlen palacknyi is a ritkán termő, ritkán kóstolható barkócaberkenye nedűből, Matolcsy György tapasztalhatja meg, jegyzik az ígéretét, hogy a nemzetgazdasági tárca vezetője október 16-án díszvendége lesz az első szabad zempléni házi pálinka napjának. A polgármester az ősi hagyományokhoz visszanyúló törvénynek gondolja a pálinkafőzés új jogszabályát, melynek a füzéri ember roppant módon örül is. Füzéren azok mind főzni is fognak, akiknek vannak gyümölcsfái, szakszerű ismeretekkel rendelkeznek, s meg is becsülik a végeredményt.

Szeszfőzés számokban
■ A szeszfőzdék által szabad forgalomba bocsátott pálinka mennyisége a 2008. évi 4,05 millió hektoliterfokról 2009-re 6,70 millió hektoliterfokra emelkedett, ez több mint 65 százalékos növekedés, tudta meg a Piac & Profit a Vám- és Pénzügyőrségtől. Sipos Jenő ezredes adataiból kitetszik, az elmúlt években Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön bocsátották szabad forgalomba a bérfőzdékben előállított pálinka több mint 60 százalékát.
■ Tavaly az előállított bérfőzött pálinka mennyisége az előző évihez viszonyítva több mint 50 százalékkal, 4,4 millió hektoliterfokról 6,7 millió hektoliterfokra emelkedett. A bérfőzetők száma 228,375 ezer főről 314,574 ezerre nőtt.
■ Gyümölcsfajtánként megvizsgálva a szeszfőzdék által a bérfőzetők részére kiadott pálinka mennyiségét, megállapítható, hogy 2009-ben ismét vegyes gyümölcsből készült a legtöbb párlat (77,5 százalék).
■ A tiltott pálinkafőzés minden régióban előforduló jogsértés. Tavaly országszerte 125 engedély nélküli lepárló berendezést és 553 ezer liter cukorcefrét foglaltak le.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo