Alkohol cikkek


Legyőztük az oroszokat

Legyőztük az oroszokat 

Hol rontják el a férfiak?
A világ élvonalában a magyar pezsgőgyártás

A világ élvonalában a magyar pezsgőgyártás 

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, az ország ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója.
Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt

Az igazán bátrak a NAV-tól vesznek alkoholt 

A hivatal következő árverésén a szeszesitalokra is lehet licitálni.
Hogyan lehetsz te is sörfőzde tulajdonos?

Hogyan lehetsz te is sörfőzde tulajdonos? 

Előrejelzések szerint erőteljes növekedés várható az európai kisüzemi sörök piacán a következő öt évben. Ezt a lehetőséget szeretnék kihasználni a Fehér Nyúl Brewery & Taproom alapítói, sörkedvelő befektetők segítségével. Csepregi András, Meiszner Péter és Sajgó Álmos a közösségi finanszírozást választották üzemük továbbfejlesztéséhez, Magyarországon elsőként.
Szokatlan dolog történt: olcsóbb lett az alkohol

Szokatlan dolog történt: olcsóbb lett az alkohol 

Átlagosan olcsóbban juthatunk hozzá az alkoholos italokhoz, mint egy évvel korábban, ez derül ki az italkereso.hu által készített statisztikából, amihez több mint 1100 alkoholt és 215 online italboltot vizsgáltak meg. 
Ökör iszik magában: alkoholban úsznak az európai felnőttek

Ökör iszik magában: alkoholban úsznak az európai felnőttek 

Az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt - derül ki az unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának a 2019-es adatokon alapuló, pénteken közzétett felméréséből.
Durván visszavetette a sörfogyasztást a járvány

Durván visszavetette a sörfogyasztást a járvány 

Tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó (Borsodi, Dreher, Heineken, Carlsberg és Pécsi) teljes forgalma 7,5 százalékkal, 6,177 millió hektoliterre mérséklődött, a belföldi értékesítés pedig még ezt is meghaladó mértékben, 9 százalékkal, 5,657 millió hektoliterre esett az előző évhez képest - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója.
Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés

Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés 

Az adómentesség vonatkozna a magán- és a bérfőzésre is.
Még így is csalódást hozott a karantén az italgyártóknak

Még így is csalódást hozott a karantén az italgyártóknak 

Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
Már a boltban megisszák a sört a fesztiválozók

Már a boltban megisszák a sört a fesztiválozók 

A legnagyobb nyári fesztiválokon több mint egymillió látogató bulizott. És vásároltak a boltban is, leginkább az alkohol és élelmiszerek fogynak.

Nincs kivétel: minden alkoholos terméket megadóztatnak 

Az országgyűlés elé beterjesztett adócsomag-javaslatban jelentős népegészségügyi termékadó (NETA)-változások szerepelnek. Az alkoholos italok teljes palettájának NETA-körbe kerülése mellett az eddigi termékkörre fizetett díjak is emelkednek megközelítőleg 20 százalékos mértékben – írja az RSM blog.

A négynapos hétvége miatt többet költünk húsvétra 

A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a kereskedők a húsvéti időszakban, az ünnephez kapcsolódó élelmiszer-vásárlások túlléphetik az 50 milliárd forintot az idén - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken. 

Az utasoktól kell félnünk, nem a repüléstől 

A Swissair gépein tavaly csaknem 800 incidenst okoztak utasok – 150-nel többet, mint az előző évben. A fő ok: részegség, drogok. Bécsben viszont egy idős utas szellentései miatt kell leszállnia a holland repülőnek.

Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek a szőlő- és borszektor képviselői 

Az Európai Bizottság javaslata szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire. A négy legnagyobb európai lobbiszervezet (CEEV, Copa-Cogeca, CEVI, EFOW) levélben fogalmazta meg közös álláspontját, amelyet az Európai Parlament „Bor, párlatok és minőségi élelmiszerek” munkacsoportjának juttattak el. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, emellett a Wine in Moderation program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztást is tevékenyen támogatja - írja a HNT.

Nagyot kockáztat, aki ittasan vezet 

A húsvéti ünnepek alkalmával sokan hajlamosak „lazábban” kezelni a zéró tolerancia szabályát. Az ittas vezetés sokszoros kockázatot jelent: az ittas sofőr veszélyt jelent a forgalomban résztvevők számára, de emellett az alkoholos befolyásoltság idején okozott baleset kártérítési összegét is meg kell fizetnie – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Ha sokat iszol, bajod lesz tőle! 

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) javasolja, hogy legyen kötelező a szeszes italok csomagolásán feltüntetni az összetevőket, és hívják fel a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire.

Így mulatott Budapest újévkor: kedves lányok a toxikológián 

Összesen 65 erősen ittas, illetve drogos pácienst vettek fel a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára huszonnégy óra alatt. Ennyi "vendégük" az elmúlt 10 évben nem volt. A páciensek között van idős, fiatal, öreg, magyar és külföldi egyaránt.

Ilyen a magyar: ha baj van, iszik 

A magyarországi nagyvállalatok dolgozói nem keresik a megoldást a problémáikra, inkább az alkoholba menekülnek - állapítja meg az Értéktrend stresszfelmérése. A kutatás adataiból kiolvasható az is, hogy a legtöbb stresszt az elmúlt két évben a munkahelyi problémák okozták megelőzve ezzel minden egyéb családi, társadalmi, egészségügyi stb. gondot.

Ebből még baj lehet: olcsóbb a bor, mint a víz 

Az alkohol olcsóbb lett Új-Zélandon, mint a palackozott víz, közölték pénteken kutatók, akik egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy ez súlyos közegészségügyi következményekkel járhat. Az új-zélandi Otago Egyetem munkatársainak felmérése szerint egy pohár bor mindössze 90 forintnak megfelelő összegbe kerül, ehhez képest egy 2,5 deciliteres palackozott vízért 130 forintot, egy pohár tejért pedig 84 forintot kérnek.

Öntörvényű pálinka 

A pálinkafőzés segít a takarékos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem vész kárba a lehullott gyümölcs - hirdette meg a kormányfő a 29 pontos akciótervben. Az új jogszabály alapján adómentes a magánfőző 50 liternyi párlata. Az egy főre jutó elfogyasztott tiszta alkohol mennyisége hazánkban meghaladja a 11 litert, de nem ezért nem látják kristálytisztán a falvakban, hogy milyen is lesz a hatása az új törvénynek.

Miért isznak a magyar fiatalok? 

Akár újévi fogadalom is lehetne a mértékletesség és az önkontroll gyakorlása, hiszen ezek hiányára, a túlzott befolyásolhatóságra és a felelősség áthárítására mutatott rá az a közelmúltban lezárult - a Heineken Hungária Zrt., az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), az Est Média Group, valamint a Sziget Kft. összefogásával létrejött - kutatássorozat, amely a magyar fiatalfelnőttek feszültségoldó szokásait, ezen belül az alkoholfogyasztás gyakoriságát és hátterét vizsgálta.

Válság alatt fektessünk alkoholba? 

A tavaly kirobbant gazdasági válság a sörpiacot sem hagyta érintetlenül, de a jelek szerint a stabil pénzügyi háttérrel, alacsony hitelállománnyal rendelkező sörgyártók az elmúlt hónapokban ismét a befektetők kedvenceivé váltak, sok esetben több mint megduplázva árfolyamukat. Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint a söripari cégek szárnyalását a kijózanodás, és az elmúlt évek konszolidációjának folytatódása követheti. A magyar sörpiac bár közvetlenül nincs megmérettetve a tőzsdéken, de anyavállalataik révén hozzájárulnak a nagy tőzsdei cégek eredményéhez. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon kevesebb korsóba kevesebb sör kerül, mivel a statisztikák szerint nem csak az eladott sör mennyisége, hanem a fogyasztók száma is csökkent.

Te tudod, hol a határ? 

Együttműködést hívott életre a Heineken Hungária Zrt., az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), az Est Média Group, valamint a Sziget Kft. A „Tudod hol a határ? Láss tisztán, dönts felelősséggel!" szlogennel futó program elindítói közös célkitűzésüknek tekintik, hogy az alkoholproblémák kialakulásának szempontjából legkritikusabbnak tekinthető fiatalfelnőtt korosztály figyelmét felhívják a mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyeire, valamint a körültekintően, felelősségteljesen meghozott döntések fontosságára.

"Én sose iszom alkoholt!" 

Míg az európaiak egyharmada állítja, hogy sosem iszik alkoholt, addig a magyarok 44 százaléka vallja ugyanezt. Az alkoholfogyasztás hatásait tekintve honfitársaink közül vannak olyanok, akik saját egészségüket féltik, de akadnak olyanok is, akik személyes kapcsolataik megromlásától tartanak. Leginkább azonban annak költségvonzata aggasztja a magyarokat - állapítja meg a Wall Street Journal Europe megbízásából a GfK Csoport által készített, az alkoholfogyasztást vizsgáló felmérés.

Alkoholsemlegesítők: Gyors elmúlás? 

Néhány éve itthon is kaphatóak olyan szerek, amelyek az alkoholfogyasztással járó kellemetlen tünetek mihamarabbi megszűnését hivatottak kiváltani. Létezik por formában, kapszulában, folyékony ital formájában is. Mivel alkoholfogyasztásban előkelő helyen állunk, a lehetséges piac nagy.

"Az alkoholfogyasztás a politikusi élet része" 

Az alkoholfogyasztás a mindennapi élet része az osztrák politikusok számára, hivatásuk mintegy kötelező velejárója - írta pénteken a Der Standard osztrák lap, aláhúzva, hogy aki visszautasítja a felkínált poharat, azt hamarosan kikezdik, aki viszont nem tud mértéket tartani, az a foglalkozásával vagy éppen az életével játszik.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből?

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből? 

 Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, a piac már most megmozdult.

Pénzszerzés

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon

Drámaian visszaesett a lakásépítések száma Magyarországon  

Magyarországon 2010 előtt még évi 30-40 ezer lakás épült, tavaly kevesebb mint 19 ezer.

Klímablog

Karácsony Gergely tett egy ígéretet

Karácsony Gergely tett egy ígéretet  

A következő ciklusban 18 milliárd forintból többszáz négyzetméteres zöldterület jön létre - jelentette be a főpolgármester.

Gazdaság

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak

Jó áron szabadulna meg ingatlanától? Adja el a kínaiaknak  

Az Otthon Centrum adatai szerint a legtöbbet a kínaiak költik, akik a magyar átlag majdnem másfélszereséért vásárolnak.

Infokom

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós 

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo