A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő, akut tünetegyüttes, amelynek súlyossága függ például az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől, az egyéni tűrőképességtől, de a szervezetünk folyadék-ellátottságától is. Tipikus tünetei a fejfájás, hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság és a koncentrációs zavarok.
De miért okoz másnaposságot az alkohol?
Azért, mert az alkohol nem alapvető tápanyag, a belőle származó energiát nem tárolja a szervezet, hanem azonnal elkezdi lebontani a májban. Ráadásul a folyamat közben felszabaduló vegyületek, amelyek főként az alkoholos italok ízét és aromáját adják, még csak fokozzák a rosszullétet okozó tüneteket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint, ha alkoholfogyasztásról van szó, nincs olyan biztonságos mennyiség, amely ne lenne káros az egészségre.
Az alkoholmérgezés hatásai |
Az okozott tünetek |
az alkohol vízhajtó hatása miatt fellépő kiszáradás |
fejfájás, ingerlékenység |
gyomorbántalmak, túlzott savképződés, lelassult emésztés |
hányinger, hányás |
a vércukorszint leesése |
szédülés, levertség, gyengeség |
gyulladásos folyamatok |
étvágytalanság |
kitágult erek |
szédülés, fejfájás |
rossz alvás |
kimerültség, kialvatlanság |
A folyadékpótlás szerepe a másnaposság kúrálásában
Az alkoholos italok, különösen az égetett szeszek, felboríthatják a vízháztartást, mert vízhajtó hatásúak. Egy olyan hormon működését nyomják el, amelyik éppen a vizet segíti megőrizni a szervezetben. Persze ennek mértéke egyénenként változik, függ attól, hogy előzőleg valaki mennyire volt hidratált, illetve az egyéni tűrőképességtől is.