hirdetés

Véget érhet a házi pálinka reneszánsza

Az Európai Bíróság elmeszelte az adómentes otthoni pálinkafőzésről szóló magyar rendelkezést. A döntés értelmében újra jövedéki adót kell bevezetni az ötven liter alatti mennyiségekre is, ami komoly törést jelenthet a felfutó házi termelésnek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Újra adóköteles lehet – kép: PP

Magyarország a kis mennyiségű párlat magánszemélyek általi előállításának jövedéki adó alól történő mentesítésével megsértette az uniós jogot – határozott az Európai Bíróság. A döntés értelmében amennyiben a gyümölcstermesztők által átadott gyümölcsből szeszfőzdében előállított párlat a termesztők személyes fogyasztására szolgál, Magyarország az uniós szabályozásban előírt minimum jövedékiadó-mértéket köteles alkalmazni. Brüsszel 2011-ben indított kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen, mert az Orbán kormány – részben a hagyományaink megőrzésével indokolva – eltörölte a bérfőzési szeszadót a házi pálinkafőzésnél.

Az uniós jog arra kötelezi a tagállamokat, hogy olyan jövedéki adót vessenek ki az etilalkoholra, amelynek a bortól és a sörtől eltérő alkoholtartalmú italokra vonatkozó minimumösszege 550 euró a tiszta alkohol egy hektoliterére. Mindazonáltal Magyarország kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhat a szeszfőzdében gyümölcstermesztők által átadott gyümölcsből előállított és a termesztők személyes fogyasztására szánt alkoholra. A kedvezményes jövedékiadó-mérték nem lehet azonban alacsonyabb az alkoholra vonatkozó általános nemzeti jövedékiadó-kulcs 50 százalékánál. Továbbá, alkalmazása évente és gyümölcstermesztő háztartásonként nem haladhatja meg az 50 liter alkoholt.

A második Orbán-kormány egyik legfontosabb választási ígérete volt, hogy adómentessé tegye az otthoni élelmiszer-termelésből, illetve pálinkafőzésből származó jövedelmeket. A 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormány első intézkedései között volt, hogy a gyümölcspárlatok készítését ötvenliteres mennyiségig kivonta az illetékfizetés hatálya alól. A döntés hatására igazi fellendülést élt meg a házifőzés. Azonban sok esetben nem házi fogyasztásra ment az így készült pálinka, hanem értékesítették –feketén. A becslések szerint így készült 12 millió liter pálinkából a jóhiszemű törvényi szabályozás mellett feketén kereskedelmi forgalomba került több millió liter pálinka hazánkban. Mindez pedig nemcsak az államháztartásnak jelent veszteséget az állam elmaradt adóbevételei miatt, de a legális szeszipari szereplőknek is olyan konkurenciát állít, amellyel nehéz versenyezni, így több cégnél is fennáll a csőd veszélye.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a döntést követően a kormány azonnal megkezdi a tárgyalásokat a bizottsággal, és mindent elkövet azért, hogy a pálinkafőzés hagyományai az unió engedte kereteken belül tovább élhessenek hazánkban.

 

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo