hirdetés

Bortermelők! Változott a törkölyre vonatkozó szabályozás

Augusztus 1-jén hatályba lépett a vidékfejlesztési miniszter rendelete a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek (szőlőtörköly, borseprő) kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette az erről szóló, 2008-as és 2009-es FVM rendelet.
hirdetés

 

Az Európai Unió 2004-től írja elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettségét. A borreformot követően mindez megváltozott, azóta ugyanis már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről, és a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel, illetve maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg - olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

A vonatkozó uniós jogszabály szerint szőlőtörkölynek minősül az a préselésből származó maradvány, amelynek összes alkoholtartalma legalább 2,8 liter/100 kg. Aki személyesen és saját birtokán 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, annak a keletkező borászati melléktermékek kivonásáról gondoskodnia kell. 500 hektoliter bor felett a keletkező borseprőt kötelező lepárlás útján meg kell semmisíteni. Ez a kötelezettség abban az esetben tekinthető teljesítettnek, amennyiben a termelő legkésőbb a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének végéig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét lepárlóüzem részére leadja, vagy ellenőrzés melletti eljárás alkalmazásával kivonja.

Módosult a bortörvény, nincs több minőségi bor! Részletek itt olvashatók!

Ezek a különlegességek megúszták
Tokaji fordítás
Az aszútésztára vagy a Szamorodni törkölyére felöntött mustból vagy borból készült tokaji borkülönlegesség, amely jellegzetes ászkolási illattal és zamattal rendelkezik. Az aszúborokhoz hasonlóan több évig fahordóban érlelik.
Tokaji máslás
A szamorodni vagy az aszú seprőjére felöntött mustból vagy borból készült tokaji bor, amely jellegzetes ászkolási illattal és zamattal rendelkezik. Önállóan nem kerül forgalomba, de házasításhoz jól használható.

A megtermelt bor alkoholtartalmához képest a kivont borászati melléktermékekben lévő alkohol-mennyiségnek el kell érnie szőlőtörköly és borseprő esetében a 10%-ot, csak szőlőtörköly vagy borseprő esetében pedig az 5%-ot. A borászati melléktermékek kivonásának kötelezettsége nem vonatkozik a tokaji fordítás és a tokaji máslás előállításához felhasznált szőlőtörkölyre, illetve borseprőre.

A kivonás tényét - az időpont, a borászati melléktermék típusa, mennyisége és alkoholtartalma, a szőlőtörköly és borseprő kivonás módjának feltüntetésével -a kivonás napján be kell jegyezni a pincekönyvbe és az ezzel kapcsolatban keletkezett összes bizonylatot a teljesítést követő ötödik naptári év végéig meg kell őrizni.

Borászati melléktermékek lepárlás útján történő megsemmisítése esetében az EK bizottsági rendeletben meghatározott mértékű támogatás igényelhető. Erre jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely a rendeletben foglalt bejelentési kötelezettségnek eleget tett és a borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő. A szőlőtörköly és seprő kivonási kötelezettség teljesítését a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik, a kivonás elmulasztásakor pedig az eddig ismert bírságot szabhatják ki.

Olcsóbb lesz a borvizsgálat
Az idei szüreti idényben olcsóbb lesz a borvizsgálat is, miután a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentősen csökkentette a bor forgalomba hozatali engedélyek kiváltásának és a kapcsolódó analitikai vizsgálatok díját. Az ugyancsak augusztus elsejétől életbe lépett intézkedéssel megvalósul az arányos teherviselés, mivel ezután mindenki annyit fizet, amennyi bort szeretne forgalmazni. Az első 50 hektoliteréig 7500 forintot kell fizetni, az 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 forintot, az 500. hektoliterétől pedig 26 ezer 100 forintot. Az érzékszervi vizsgálat - amennyiben azt nem helyi borbíráló bizottság végzi, hanem a NÉBIH - háromezer forintba kerül, míg a soron kívüli eljárás pótdíja 25 ezer forint. Korábban, a forgalomba hozott bormennyiségtől független volt a vizsgálati díj, így 30 ezer forint körüli összeget kellett kifizetni egy kétezer palackos és egy 200 ezer palackos tételért is.
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo