Az Európai Unió 2004-től írja elő a tagállamoknak a törköly lepárlási kötelezettségét. A borreformot követően mindez megváltozott, azóta ugyanis már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről, és a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel, illetve maguk választhatják meg, milyen módszerrel semmisítik meg - olvasható a TTG Hungary hírlevelében.
A vonatkozó uniós jogszabály szerint szőlőtörkölynek minősül az a préselésből származó maradvány, amelynek összes alkoholtartalma legalább 2,8 liter/100 kg. Aki személyesen és saját birtokán 25 hektoliter vagy azt meghaladó mennyiségben állít elő bort, annak a keletkező borászati melléktermékek kivonásáról gondoskodnia kell. 500 hektoliter bor felett a keletkező borseprőt kötelező lepárlás útján meg kell semmisíteni. Ez a kötelezettség abban az esetben tekinthető teljesítettnek, amennyiben a termelő legkésőbb a szőlőfeldolgozás, illetve a borkészítés borpiaci évének végéig a keletkezett borászati melléktermékek teljes mennyiségét lepárlóüzem részére leadja, vagy ellenőrzés melletti eljárás alkalmazásával kivonja.
Módosult a bortörvény, nincs több minőségi bor! Részletek itt olvashatók!
A megtermelt bor alkoholtartalmához képest a kivont borászati melléktermékekben lévő alkohol-mennyiségnek el kell érnie szőlőtörköly és borseprő esetében a 10%-ot, csak szőlőtörköly vagy borseprő esetében pedig az 5%-ot. A borászati melléktermékek kivonásának kötelezettsége nem vonatkozik a tokaji fordítás és a tokaji máslás előállításához felhasznált szőlőtörkölyre, illetve borseprőre.
A kivonás tényét - az időpont, a borászati melléktermék típusa, mennyisége és alkoholtartalma, a szőlőtörköly és borseprő kivonás módjának feltüntetésével -a kivonás napján be kell jegyezni a pincekönyvbe és az ezzel kapcsolatban keletkezett összes bizonylatot a teljesítést követő ötödik naptári év végéig meg kell őrizni.
Borászati melléktermékek lepárlás útján történő megsemmisítése esetében az EK bizottsági rendeletben meghatározott mértékű támogatás igényelhető. Erre jogosult minden olyan lepárlóüzem, amely a rendeletben foglalt bejelentési kötelezettségnek eleget tett és a borászati melléktermékből ipari célú nyers alkoholt állít elő. A szőlőtörköly és seprő kivonási kötelezettség teljesítését a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik, a kivonás elmulasztásakor pedig az eddig ismert bírságot szabhatják ki.