Munkaerőkölcsönzés: ügyeljünk a fordított áfára

A megszavazott 2015-ös adóváltozások keretében a fordított adózás intézménye többek között kiterjesztésre került a munkaerő-kölcsönzés keretében és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásra és érdemes ügyelni a szabályokra.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Maga a fordított adózás egy eszköz, hogy az adott termék vagy szolgáltatás körében megpróbálják visszaszorítani az adócsalások mértékét. Amire nagy szükség is van hisz egyes források szerint az áfa csalók akár 300 milliárd forintos bevétel kiesést is okozhatnak a költségvetésnek. Alapvetően hatékony módszer lehet a fordított adózás bevezetése a visszaélések visszaszorítására mivel a teljesítés után a vevőt illetve megrendelőt terheli az áfa fizetési kötelezettség de egyúttal ő is élhet az adó levonási jogával. Így minden esetben befizetésre kerül az az áfa, amit esetlegesen le is vonnak.

További fontos áfaváltozásokról itt olvashat!

Természetesen ennek az adóztatási módnak is megvannak a hátulütői, hiszen az áfa csakis a végfelhasználó által történő vásárlás után kerülne egy összegben befizetésre az állami kasszában. Ezzel ellentétesen az úgy nevezett egyenes adózásnál a kereskedelmi folyamat minden szakaszában hozzájut az adónak egy kis részéhez az állam. Továbbá a fordított adózás szélesebb körű alkalmazása a végfelhasználóknak teremtene lehetőséget a visszaélésre, hisz áfa nélkül hozzájuthatnának a termékekhez csupán egy cégnév és adószám bemondásával. Ezen okokból is korlátozott ennek az adózási formának az alkalmazása - olvasható együttműködő partnerünk, az UCMS Group blogjának legfrissebb bejegyzésében.

Nem hiába viszont a fordított adózás kiterjesztése a már említett szolgáltatásokra hiszen munkaerő-kölcsönzés keretében 130, míg iskolaszövetkezeten keresztül 100 ezer főt foglalkoztatnak. Mindkét foglalkoztatási forma eltér az általánostól, leginkább abból a szempontból, hogy három szereplő vesz részt benne egyszerre, még ha ugyanúgy két fél között is jön létre a munkaviszony, mint egy általános foglalkoztatásnál. A legnagyobb különbség abban rejlik, hogy maga a munkavállaló, aki munkaviszonyban áll a kölcsönbeadóval vagy az iskolaszövetkezettel, egy harmadik fél számára, aki lehet a kölcsönbevevő vagy a szolgáltatás fogadója, végzi el magát a munkatevékenységet.

Erre ugranak az idén a munkaügyi felügyelők
Kiemelt figyelmet élvezhetnek a faipari vállalkozások, a munkaerő-kölcsönzők és a biztonsági őrök a Munkaügyi Hivatal részéről. A bejelentési kötelezettségek figyelése mellett a szabadságok kiadására és a munkavédelmi előírások betartására is ügyelnek majd.
Mind a munkaerő-kölcsönzés, mind az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatásnak külön szabályai vannak. Így azon felül, hogy maga a foglalkoztatás alapja mindkét esetben egy munkaviszony, a törvény külön rendelkezéseket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben ki minősül a munkáltatónak, ki gyakorolhatja az ehhez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket, hogyan történik a munkaviszony létesítése és megszűntetése továbbá, hogy milyen pontokban lehet a törvényben megfogalmazottaktól eltérni.

Habár külön szabályozás vonatkozik erre a foglalkoztatási formára a fenti számok is mutatják, hogy népszerű megoldásnak a bizonyul foglalkoztatás terén mivel a rövid távú embererőforrás igényeket ilyen formában könnyebb kielégíteni. Viszont mivel ez a népszerűség a visszaélésekben is megmutatkozott, ez indokolta a fordított adózás kiterjesztését ezekre a szolgáltatásokra. Tehát januártól a munkaerő-kölcsönzés és az iskolaszövetkezeti szolgáltatások megrendelőjét terheli az áfa fizetési kötelezettség és szintén a megrendelő élhet a levonás jogával is. Ezt azért is fontos tudni, mivel az adóhatóság nem csak akkor büntethet, amikor fordított adózást alkalmaz az adózó olyan esetben, amikor nem lehetne, de olyankor is, amikor maga a fordított adózás alkalmazása törvényileg előírt, de mégis áfával növelten kerül számlázásra a szolgáltatás. Ráadásul ilyen esetben a szolgáltatás igénybevevője jár rosszul, hisz nála fog hiányt megállapítani az Adóhatóság annak függvényében, hogy jogosulatlanul vonta le a felszámított áfát.

A fentieket figyelembe véve 2015-től érdemes oda figyelni erre a változásra mindazoknak, akik munkaerő-kölcsönzés vagy iskolaszövetkezeti szolgáltatását nyújtanak és azoknak is, akik ilyen szolgáltatást vesznek igénybe.

Adózási kisokos 2015-re
Idén is számos jelentős és még több apró, de fontos változtatással indul az év adózási szempontból. Összeszedtük a legfontosabbakat a társasági adótól az áfa változásokig. Jelentős változások vannak a társasági adózás szabályozásában is 2015-re. Máshogy alakul az elhatárolt veszteségek felhasználhatósága, a jövedelem-(nyereség-)minimum meghatározása, de a társasági adókedvezmények is. Itt találja a részleteket.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo