Fordított áfa cikkek


Árverezett ingatlannál is ott az áfa kérdése

Árverezett ingatlannál is ott az áfa kérdése 

Az árverés az áfa rendszerében termékértékesítésnek minősül, így a céges ingatlan kényszerértékesítése során is felmerül az áfakötelezettség. Kit terhel az áfa ilyenkor, és kell-e a vevőnek vagyonszerzési illetéket fizetnie az árverésen megszerzett ingatlan után?
Marad a fordított áfa a magyar acélpiacon

Marad a fordított áfa a magyar acélpiacon 

Újabb négy évvel meghosszabbították az acélipari termékekre alkalmazandó fordított adózást, mivel az intézkedés hatékony piactisztító eszköznek bizonyult. A kereskedők és gyártók számára egyaránt kedvező döntésnek köszönhetően számos bizonytalan hátterű kereskedő cég tűnt el az elmúlt években, ami jelentősen hozzájárult a piac tisztulásához és közvetve áremelkedésekhez vezetett, mutat rá az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt.
Több terméknél marad a fordított áfa

Több terméknél marad a fordított áfa 

Az eddigi tervekkel ellentétben a 2019. évtől nem szűnik meg a fordított adózás a mezőgazdasági és acélipari termékeknél, hanem egészen 2022-ig megmarad.
NAK: az adócsalóknak kedvezne a fordított áfa eltörlése

NAK: az adócsalóknak kedvezne a fordított áfa eltörlése 

Ragaszkodna a fordított áfához a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Szerintük az uniós hatáskör, de ha mégis eltörlik, az áfa csökkentését kérnék a kormánytól.
Adószabály miatt ítélte el Magyarországot az uniós bíróság

Adószabály miatt ítélte el Magyarországot az uniós bíróság 

Több ponton is ellentétes az uniós joggal a fordított adózásra vonatkozó magyar szabályozás és adóhatósági gyakorlat - mondta ki szerdai ítéletében az Európai Unió Bírósága.
Tudtuk nélkül keveredhetnek áfacsalásba a cégek

Tudtuk nélkül keveredhetnek áfacsalásba a cégek 

Az agrár-kereskedelmi tevékenységek tisztaságát támogató intézkedések bevezetése, mint például a fordított áfa vagy az áfacsökkentések ellenére is fennáll a veszélye annak, hogy az ágazat szereplői áfacsalás áldozataivá válnak. Ennek kiszűrése és megelőzése érdekében tartottak szakmai előadást és vitát az ágazat vezető szereplői a K&H-ban rendezett Agrár Klubon.
5 százalékra csökkentené a gabonafélék áfakulcsát az agrárkamara

5 százalékra csökkentené a gabonafélék áfakulcsát az agrárkamara 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfafizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a feketegazdaság újbóli megerősödését – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Az áfa negyedének bottal üthetjük a nyomát

Az áfa negyedének bottal üthetjük a nyomát 

Nem csak a mi problémánk az áfacsalások magas mértéke, de Magyarország minden negyedik áfaforintot elbukja. A jelenlegi intézkedések nem hatékonyak, a teljes uniós rendszer felülvizsgálatra szorul.
Közösen lépne a régió az áfacsalások ellen

Közösen lépne a régió az áfacsalások ellen 

Az áfacsalások elleni közös fellépést, egyebek mellett a fordított áfa alkalmazásának kiterjesztését szorgalmazza öt kelet-közép-európai ország. A magyar mellett a cseh, a szlovák, az osztrák és a bolgár szakminiszter tárgyalt az áfacsalások visszaszorításának lehetőségeiről.
Hogyan trükköznek a csaló munkaerő-kölcsönzők?

Hogyan trükköznek a csaló munkaerő-kölcsönzők? 

Április végéig tartó, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartására fókuszáló ellenőrzéssorozatot tartanak a megyei kormányhivatalok munkaügyi szakigazgatási szervei a nagyobb – főként termelő – cégek körében.

A legjellemzőbb gondok a fordított áfával 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fordított áfa hatékony fegyver a csalások visszaszorítására és jelentősen megkönnyítheti a cégek életét. Hogy tényleg az előnyeit lássuk, szakértőnk segít átlátni a lényegét és a legjellemzőbb gondokat.

Munkaerőkölcsönzés: ügyeljünk a fordított áfára 

A megszavazott 2015-ös adóváltozások keretében a fordított adózás intézménye többek között kiterjesztésre került a munkaerő-kölcsönzés keretében és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásra és érdemes ügyelni a szabályokra.

Önt is érinti? Sok minden változott az áfatörvényben 

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfamentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is, és új területekre terjedt ki a fordított adózás hatóköre.

Fordított áfát fizetnek a diákszövetkezetek és a munkaerőkölcsönzők 

A munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán. Az iparági szakértők üdvözlik a döntést, amitől a piac tisztulását várják.

Már megint módosul ez-az az áfatörvényben 

Az áfatörvény legújabb módosítása két nagy témakört érint: egyrészt az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos teljesítési hely szabályait, másrészt a fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket.

Még egy darabig velünk marad a fordított áfa 

A mezőgazdasági szektorban érvényes fordított adózás 2018. december 31-éig fennmarad – közölte honlapján a NAV. A rendszer 2012-ben lépett életbe egyes mezőgazdasági szegmensekben, így a gabonapiacon, de a cukor esetében a mai napig sem engedélyezte Brüsszel.

Brüsszel megint beintett a fordított áfának 

Az Európai Bizottság ismét elutasította a magyar kérelmet a cukor fordított adózására. Egyelőre marad tehát a bevett rendszer, ami széles teret hagy az áfacsalásokra. Becslések szerint a fiktív export a teljes magyar termelést meghaladja.

Optimisták lettünk decemberre 

Az online pénztárgépek egy része szinte biztos nem nem indul el január másodikától, a cukornál sem lesz fordított áfa, és a rezsicsökkentések hatása is kérdőjeles, mégis optimisták mind az elemzők, mind a magyar vállalkozók a jövő évet tekintve.

Megszorítást nem, útdíjat és kasszát ígértek 

Áprilisban bemutatkozott az első online kassza, eldőlt, hogyan is készül el az útdíjrendszer, és hogy kik és mekkorát nyernek vagy buknak a trafikokon.

Marad a trükközés az áfával 

Nem lesz fordított áfa a cukoriparban lapértesülés szerint, hiába akarta a kormány. Pedig elvileg harcol az áfacsalások ellen az Unió.

Áfacsalás: ennyit bukunk a bűnözők miatt évente 

Az éves magyar GDP közel kétszerese tűnik el az Európai Unióban, Magyarországon pedig körülbelül 300 milliárd forintos bevételkiesést okoznak az áfacsalók. Szakértők szerint a fordított áfafizetés kiterjesztése hatékony megoldás a visszaélések visszaszorítására.

Áfacsökkentés: hát mégis? 

Január 1-jétől a hús - ami főként a baromfi- és sertéshúst érinti - áfája 10 százalék alá csökkenhet a mostani 27 helyett. Ezzel kapcsolatosan az érintett tárcák jelenleg hatástanulmányokat végeznek.

Ezt jelenti a cégeknek a gyakorlatban a fordított adózás 

Mostantól az EU-tagállamok egyszerűbben kezdeményezhetik a fordított adózás kibővítését, és gyorsabb az elbírálás is. A Piac&Profit szakértője elmondja, mit jelent ez a vállalkozásoknak a gyakorlatban.

Az ígéret szép szó, de az áfacsökkentés sokkal szebb! 

A 27 százalékos áfával mi vagyunk – és valószínűleg még jó ideig mi leszünk – a legmagasabb adókulcsú EU-tagállam. Az áfacsökkentés lehetősége folyamatosan foglalkoztatja a napi politikát, a gazdasági szakembereket és a gazdaság résztvevőit is, mivel a magas áfakulcs jelentősen rontja a hazai vállalatok versenyképességét.

A disznó marad sima, a mobil legyen fordított? 

A sertéstermékek, illetve a takarmányok fordított adózása magyar ötletként került Brüsszel elé. A javaslat megbukott; nem látott elég indokot az unió az élesítésre. Más termékek viszont működnek már az EU-ban ezzel az adózási formával, így érdemes lehet nálunk is alkalmazni.

Áfakulcs: és mégis mozog! 

Ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a sertéságazatban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa brüsszeli vétója után. A tárca javaslatáról folynak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM).

Elkaszálta az EU a fordított áfát a sertéságazatban 

Mégsem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan. Magyarország ugyanis nem kapta meg az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást. Az Európai Bizottság március 19-i közleményében ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, utalva egyebek mellett a csalás átterelődésének veszélyére.

Megspórolhatnánk néhány Matolcsy-csomagot a gazdaság fehérítésével 

A feketegazdaság mértéke Magyarországon eléri a bruttó hazai termék 22–25 százalékát, azaz évente közel 7000 milliárd forintot. A magyarországi adórendszer leginkább a szerényebb körülmények között, bérből és fizetésből élőket, valamint a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtja, miközben a természeti erőforrásokkal való pazarlást, a környezet szennyezését és az adók elkerülését nem fékezi.

Áfacsalókra csapott le a NAV 

Fémhulladék-kereskedő bűnszövetkezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A nemzetközi nyomozócsoport Magyar-, Csehországot és Szlovákiát érintő áfacsalást derített fel. Az érintett országoknak okozott kár forintban számolva közelíti a 6 milliárdot.

Áfacsökkentés nélkül nem lesz magyar húsipar 

Nehéz idők járnak a magyar húsiparra: sorozatban kerülnek nehéz helyzetbe a jó nevű magyar élelmiszeripari vállalkozások. Gondok vannak a Gallicoop háza táján, felszámolás alá került a Kapuvári Hús, finanszírozási nehézségekkel küzd a Gyulai Húskombinát. Ágazati szereplők szerint az élelmiszerekre kirótt magas áfa csökkentésével megoldhatók lennének a szegmens problémái, ám erre – legalábbis a belátható időben – nem lesz pénz a magyar költségvetésben.

Mégis lesz fordított áfa a sertéságazatban 

Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) augusztus közepén bejelentette, hogy a sertéstartók észrevételeit figyelembe véve nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, a tárca most azt közölte, hogy a kormány tárgyalt ennek lehetőségéről a szakértői hatástanulmányok vizsgálata után, és az élősertésre valamint a félsertésre vonatkozóan támogatta a fordított áfa kezdeményezését Európai Bizottság felé.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú

Óvatos lépéseket tehetünk a részvények világa felé – interjú 

A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV

Piros kasszába gyűjtötték a barna bevételeket, lefülelte az adócsalókat a NAV 

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Cégblog

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók

Itt a nyár, nem semmi, mivel csábítják az ügyfeleket a biztosítók  

Okostelefon, táblagép és utazási utalvány sorsolás, extra szolgáltatások, kuponkód, családi és csoportos kedvezmények is szerepelnek a biztosítók utasbiztosítási akciói között.

Klímablog

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Egyre többet költünk a klímára, de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?  

Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással.

Infokom

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas 

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo