Marad a fordított áfa a magyar acélpiacon

Újabb négy évvel meghosszabbították az acélipari termékekre alkalmazandó fordított adózást, mivel az intézkedés hatékony piactisztító eszköznek bizonyult. A kereskedők és gyártók számára egyaránt kedvező döntésnek köszönhetően számos bizonytalan hátterű kereskedő cég tűnt el az elmúlt években, ami jelentősen hozzájárult a piac tisztulásához és közvetve áremelkedésekhez vezetett, mutat rá az acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt.

Az acélipari termékek többségére alkalmazandó, eredetileg év végén lejáró, de szeptember közepén 2022. június 30-ig meghosszabbított fordított adózás többek között a hengerelt, különböző szélességű vas vagy ötvözetlen acélipari termékeket, továbbá melegen hengerelt rúd vagy ötvözetlen acélból, illetve egyéb ötvözetlen acélból készült árucikkeket érinti.

Az adócsalás elleni küzdelem egyik eszközeként is értelmezhető adózási forma lényege, hogy a belföldi tranzakciónál az áfát a termék beszerzője helyett annak vevője fizeti be. A 2015 elejétől hatályba lépő intézkedések célja elsősorban az áfacsalás minimalizálása volt, ugyanakkor az adóelkerülő cégek nemcsak a költségvetésnek okoznak kárt, hanem a piaci szereplőknek is. Ugyanis az adóelkerülő vállalkozások rendkívül alacsony szintre szorították le az árakat, amely súlyos károkat – sok esetben csődöt – jelentett az amúgy is többnyire alacsony árrésekkel dolgozó hazai acélkereskedőknek.

Kép: Pixabay

Az intézkedés hatására elindult a piactisztulás: a kedvezőtlen adózás miatt a káros cégek kiléptek a piacról, aminek köszönhetően a korábbi mesterségesen lenyomott termékárak is megszűntek és a magyar piac a nemzetközi ármozgásokat követi. Ezt támasztják alá az elmúlt három év adatai is, amiből látszik, hogy a magyar piaci árak néhány hetes csúszással, de a nyugat-európai trendhez hasonlóan változnak. Emellett további pozitívum az is, hogy a két piac között a kormányzati intézkedés előtti +/- 12-15%-os árdifferencia 4-8%-ra csökkent: az év második negyedévében a nyugat-európai betonacél tonnánkénti ára már 544, míg a hazai piacon 521 euró volt. (A drágulás azonban nem csak a fordított adózásnak köszönhető!)

Több terméknél marad a fordított áfa
Az eddigi tervekkel ellentétben a 2019. évtől nem szűnik meg a fordított adózás a mezőgazdasági és acélipari termékeknél, hanem egészen 2022-ig megmarad.
„Ugyan a fordított adózás az acélipari kereskedelem tisztességes szereplőinek is megterhelő, de hatékony az áfaelkerülő cégekkel szemben, ezért fontosnak tartjuk, hogy sikerült újabb négy évvel meghosszabbítani. Ráadásul az intézkedés segíti a torz piaci árak megszűnését is, ami hosszú távon elengedhetetlen a törvényesen működő vállalkozások fennmaradásához, mert az áfaelkerülő cégek a beszerzési ár alá nyomták le az értékesítést” – mondta el Fazekas Roland, a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesületének (MAFE) elnöke és a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: számos bizonytalan hátterű kereskedő cég eltűnése, valamint a hazai árak emelkedése is azt támasztja alá, hogy a kormányzati intézkedések elérték céljukat.

Az eljárás egyébként nem kifejezetten magyar specialitás, mivel a régió több országában is bevezetésre kerültek ilyen típusú intézkedések, amelyek a magyarhoz hasonló pozitív eredményekhez vezettek.

Az intézkedés várhatóan további ösztönzőket jelent majd az egyébként is dübörgő hazai építőipar (a legfrisseb adatok szerint az iparág teljesíténye 2017 és 2018 júliusa között 38%-ot bővült, szemben az EU-ban regisztrált 3,9%-hoz képest), valamint a vas - és acélexport szereplői számára, akik összességében több mint 15%-os növekedéssel számolhattak az említett időszakban.

 

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo