Több terméknél marad a fordított áfa

2018. augusztus 28. kedd - 06:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az eddigi tervekkel ellentétben a 2019. évtől nem szűnik meg a fordított adózás a mezőgazdasági és acélipari termékeknél, hanem egészen 2022-ig megmarad.

A jelenleg hatályban lévő rendelkezések alapján 2018. év végéig lehet alkalmazni az Áfa tv. 6/A és a 6/B mellékletében szereplő acélipari és mezőgazdasági termékek értékesítésére a fordított adózás szabályait.

A korábbi adótörvényekben elfogadott alkalmazási határidőt a nyár közepén elfogadott adóváltozásokat tartalmazó módosító törvénycsomag meghosszabbította, melynek értelmében 2022. június végéig alkalmazni kell a fordított adózás szabályait az egyes gabona- és acélipari termékekre – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Ebből adódóan 2019-ben is a fordított adózás szabályai szerint kell értékesíteni az Áfa tv. 6/A és a 6/B mellékletében szereplő mezőgazdasági és acélipari termékeket, feltéve, ha a fordított adózás alkalmazására vonatkozó kritériumoknak az ügyletben érintett felek maradéktalanul megfelelnek.

Túlterhelt, stresszes nő, számológéppel

Kép: Fotolia

A fordított adózás azt jelenti, hogy az adót a termék vásárlója fizeti meg az állam részére, azaz a számlát az általános forgalmi adó felszámítása nélkül állítják ki, és az adót majd a vevőnek kell befizetnie az adóhatóságnak. Arról, hogy a fordított áfa mivel jár, és milyen problémák merülhetnek fel ennek esetén, itt olvashat részletesebben!

Néhány jó tanács
  • Mielőtt a partnerünknek számlázunk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás az egyenes vagy fordított adózás alá tartozik, nyilatkoztassuk nyugodtan a partnerünket.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen a vevőnk jogállása (azaz olyan adózó-e, akitől az adófizetési kötelezettség elvárható), forduljunk az illetékes NAV Főigazgatósághoz.
  • Ha biztosak vagyunk abban, hogy fordított adózású ügyletet számlázunk,  figyeljünk arra, hogy ezt a megnevezést mindig tüntessük fel a számlánkon, illetve tüntessük fel a vevőnk adószámát is, mivel az adót neki kell a költségvetés felé rendeznie.
  • A számlabefogadónak különös figyelmet kell fordítania a befogadott bizonylatra, mivel adólevonási jogot csak alakilag és tartalmilag hiteles számla alapján gyakorolhat.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek