Ezt jelenti a cégeknek a gyakorlatban a fordított adózás

Mostantól az EU-tagállamok egyszerűbben kezdeményezhetik a fordított adózás kibővítését, és gyorsabb az elbírálás is. A Piac&Profit szakértője elmondja, mit jelent ez a vállalkozásoknak a gyakorlatban.

Kép: SXC

Most már a tagállamok nemcsak a jelenlegi HÉA-irányelv meghatározott cikkeiben felsorolt esetekben vagy esetleg évekig elhúzódó derogáció alapján szélesíthetik ki a fordított adózás alkalmazási körét, hanem ezeken túlmenően a sokkal rugalmasabb QRM, azaz gyors reagálású mechanizmus eljárás keretében is.

A gyorsasága abban rejlik, hogy a tagállamok egyszerűsített formában (meghatározott formanyomtatványon) kezdeményezhetik az Európai Bizottságnál az adóelkerülés visszaszorítására alkalmazott fordított adózású termékek és szolgáltatások körének kibővítését oly módon, hogy annak elbírálására nem kell egy évet vagy még több időt várniuk, hanem főszabály szerint csak egy hónapot. Azonban az alkalmazási időtartam is csak rövid távú lehet, a 9 hónapot nem haladhatja meg. Különösen azért nem, mert a bizottság a fordított adózás alkalmazását az uniós jogszabályi lehetőségeken túlmenően csak átmenetinek tekinti.

Csak átmenetileg, de bővülhet
A fenti eljárás bevezetése mellett bővül azon termékek és szolgáltatások jegyzéke, amelyekre választhatóan, legalább kétéves időszakra bevezethető a fordított adózás. Ilyen ügyletek a mobiltelefonok, integrált áramkörű eszközök, videojáték-konzolok, tábla PC-k, laptopok, gabonafélék és ipari növények – ideértve az olajos magvakat és a cukorrépát – , a nyers és félig feldolgozott fémek értékesítése, a gáz és villamos energia viszonteladó részére történő értékesítése, valamint a távközlési szolgáltatások.
A fordított adózás lehetőségével azonban a tagállamok csak akkor élhetnek, ha a csalások elleni szokásos intézkedések nem bizonyulnak hatékonynak - hívja fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere. A fordított adózás kiterjesztésének lehetőségével, illetve a gyorsított eljárás bevezetésével ugyanis az unió hosszú távú célja nem a fordított adózás fokozatos általánossá tétele, hanem csak átmeneti megoldásul szolgálnak arra az időszakra, amíg a bizottság nem dolgoz ki olyan hosszabb távú megoldásokat, amelyek önmagukban ellenállóbbá teszik az áfa rendszerét.
Ennek megfelelően a fenti megoldások csak indokolt esetben és korlátozott ideig – 2018 végéig – használhatóak a visszaélések visszaszorítása érdekében.
Jelenleg Magyarország széles körben alkalmazza a fordított adózást 2006. 01. 01.-je óta (többek között a hulladékkereskedelem, az ingatlannal kapcsolatos ügyletek, építési szerelési szolgáltatások vagy akár a zálogtárgy értékesítése kapcsán). Teszi ezt a mezőgazdasági termékek (gabona és fehérjenövények) esetében is 2012. 07. 01.-jei hatállyal, jóllehet ezek csak rövid távra (legfeljebb két évre, 2014 nyaráig) szólhatnak (itt olvashatja részletesebben). A sertéságazat vonatkozásában pedig a 2013. 04. 01.-re tervezett fordított adózás bevezetését végül az Európai Bizottság nem támogatta.

Mit jelent ez a vállalkozásoknak a mindennapokban?

Abban az esetben, ha Magyarország egy meghatározott ágazatban (pl.: mezőgazdaság, állattenyésztés, szolgáltatóipar stb.) az ún. speciális QRM keretében a fordított adózás bevezetésére kapna engedélyt az Európai Bizottságtól, fel kell készülniük a cégeknek az ezzel járó gyakorlati teendőkre. Itt alapvetően a megfelelő számlakiállításra, számlabefogadásra, valamint az ezeket dokumentáló áfabevallásra kell gondolnunk. Jóllehet a fordított adózás bizonylatolásának szabályai (vélhetően) nem változnak, de érdemes figyelni az áfabevallásra, mert könnyen elképzelhető, hogy a jelenleg hatályos 1365A bevallás 07. és 08. lapjához (amelyen a fordított adózású mezőgazdasági termékekre vonatkozó adatokat kell az adóalanyoknak szerepeltetniük) hasonlóan újabb lapok kerülhetnek alkalmazásra.

Néhány jó tanács a jövőre nézve
  • Mielőtt a partnerünknek számlázunk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás az egyenes vagy fordított adózás alá tartozik, nyilatkoztassuk nyugodtan a partnerünket.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen a vevőnk jogállása (azaz olyan adózó-e, akitől az adófizetési kötelezettség elvárható), forduljunk az illetékes NAV Főigazgatósághoz.
  • Ha biztosak vagyunk abban, hogy fordított adózású ügyletet számlázunk,  figyeljünk arra, hogy ezt a megnevezést mindig tüntessük fel a számlánkon, illetve tüntessük fel a vevőnk adószámát is, mivel az adót neki kell a költségvetés felé rendeznie.
  • A számlabefogadónak különös figyelmet kell fordítania a befogadott bizonylatra, mivel adólevonási jogot csak alakilag és tartalmilag hiteles számla alapján gyakorolhat.
Rabb Andrea okleveles nemzetközi adótanácsadó

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo