hirdetés

Adózás 2015: Nem éppen könnyítés

A Mazars szakértői szerint egyértelmű, hogy általánosságban nézve adóteher növekedéssel kell számolnunk jövőre, különösen, ha nem csak az esetleges befizetéseket, hanem az adminisztrációs terhek változását is figyelembe vesszük. Áttekintünk néhány, a cégek számára jelentős változást.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

Az elmúlt évek adóváltozásai egy stílusúak voltak, nem okoztak hát nagy izgalmat a 2015-re bejelentett adótörvények sem – mondták a Mazars szakértői a témában rendezett sajtóbeszélgetésen. Az sem meglepő, hogy a választások után a változtatások nem éppen a könnyítések irányába mennek – tette hozzá Szmicsek Sándor a Mazars adópartnere. Az viszont meglepő, tette hozzá a szakember, hogy a rendszer mostanra sem lett kiszámíthatóbb, nem tűntek el az ad hoc változtatások, ami továbbra is nehezíti a cégek tervezési lehetőségeit és nem éppen befektetésbarát adópolitikát jelent. Újdonság viszont, hogy most már a változtatások többségét nem is indokolja a kormányzat – tette hozzá Szmicsek Sándor.

Az új adótörvényekről szóló összefoglaló írásunkat itt olvashatja!

A számos változás közül a cégek számára különösen fontos lehet az időszaki elszámolású ügyletek számlázásának változása. (Hogy hogyan változik a szabályozás, arról itt találja a részleteket.)

Nyári Zsolt a Mazars adópartnere elmondta, a mostani rendszer az Uniós szabályokhoz nem mindenben igazodik, az ezekhez való igazodás indokolja tehát a változtatást. Ugyanakkor a cégek cash-flowja szempontjából egyértelműen hátrányos a változás, hiszen sok esetben a vállalkozásoknak meg kell majd előre kell finanszíroznia az áfát.

Fontos változás, amely szintén az áfacsalások visszaszorítását célozza, hogy a 2015-től minden országhatáron áthaladó fuvart regisztrálnia kell majd a cégeknek. Így minden fuvar egyedi azonosító számot kap majd, amelyet elvileg a fuvar megrendelőjének kell kikérnie. Bár a rendszer elvileg január 1-től él, egyelőre a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet nem jelent meg, tehát sok a bizonytalanság. Az azonban biztos, hogy az új előírás jelentős adminisztrációs teher növekedést jelent. Különösen a fuvarozó cégek számára nagy a kockázat, hiszen a megrendelő esetleges hibáját (ha nem kért azonosító számot) sok esetben ezek a cégek is megszenvedhetik – mondjuk, ha a NAV a szállítóeszközzel együtt foglalja le a szállítmányt.

Szintén az áfa változások cégeket jelentősen érintő eleme a munkaerő kölcsönzés területén bejelentett változás. Eddig kizárólag az építőiparban foglalkoztatott kölcsönzött munkaerő esetében élt a fordított áfa szerinti adózás, azaz fizette az áfát a munkaerő bérbevevője, 2015-től viszont minden esetben a szolgáltatás igénybevevője az áfa kötelezett. Ez a legnagyobb gondot az olyan esetekben okozhatja, amikor például tanácsadói szolgáltatások esetén is kölcsönzési szerződések élnek.

Mit lehet kezdeni az EKAER-el?
A raktárosok, logisztikusok és beszerzők számára komoly fejfájást jelenthet, hogy mit kezdjenek egy más EU tagállamból érkezett szállítmánnyal, ha annak indításáról előzetesen nem kaptak információt, így azt az EKAER-ben sem tudták bejelenteni.
A társasági adó veszteségelhatárolás szabályait érintő változása egyértelműen visszalépés a Mazars szakértői szerint. Az ötéves felhasználhatósági korlát beemelése mellett ugyanis továbbra is megmarad, hogy a szembeállítás csak az érték 50%-áig lehetséges. Ugyanakkor a szakemberek szerint tény, hogy Európa más országaiban is a veszteségelhatárolás szabályainak szigorítása a trend.

Itt olvashat a szabály változásáról részletesebben!

Érdekes kérdéseket vet fel az elvárt jövedelem (jövedelem minimum) szabályainak változása is. 2015-től szigorodik a minimum érték számítása, nő a minimum elvárt adóalap. Egyszerűen fogalmazva ha egy cég összes bevételének 2%-át nem éri l a nyereségessége, akkor a minimum fizetésre kötelezett kategóriába esik majd. Ez a mostaninál jelentősen több, elsősorban kereskedő vállalkozást érinthet majd (a szakértők szerint mindenkit, ahol 10% körüli haszonkulccsal dolgoznak).

Ha a minimum szintet az adóalap nem éri el, akkor két választási lehetőség van: vagy a minimum adót fizeti a vállalkozás, vagy jelentést tesz a NAV-nak. Szmicsek Sándor szerint az onlinekasszák korában, amikor az adóhatóság már így is rengeteg információval rendelkezik az adózókról, lehet, hogy bizonyos esetekben érdemesebb az utóbbi lehetőséget választani, bár ez azonnali adóellenőrzéssel és plusz adminisztrációs terhekkel is jár.

Pozitívumok között említették a szakemberek, a társasági adókedvezmények könnyebb felhasználhatóságát célzó változásokat. A látványcsapatsport és művészeti támogatások esetében 2015-től a NAV-on keresztül rendelkezhetnek a cégek arról, hogy a befizetett összeg egyes részeit milyen szervezetek számára utalják tovább. Ez könnyebbséget jelent, mivel így a támogatás nem befolyásolja a cégek eredményét így talán többen tudnak élni a lehetőséggel- mondta el Nyári Zsolt.

„Nem szeretem az áfát”
Nem szeretem az áfát, mivel nem vállalkozóbarát és egyértelműen az állam működését finanszírozza –mondta Szmicsek Sándor. Az, hogy be kell fizetni, majd az állam dönt róla, hogy esetleg visszakaphatom-e, szintén problémás, ahogy az is, hogy az adófizetés ellenőrzéséhez hatalmas és igen drága adminisztrációra van szükség. Mindennek ellenére pedig az adócsalások egyelőre nem csökkennek – mondta a szakember.  (Korábban Vámosi-Nagy Szabolcs is az áfa ellen nyilvánított véleményt.)
 
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo