Reklámadó: foltozgatás jövőre is

Folyamatosan alakítgatják, pontosítgatják a reklámadó szabályozását, a Mazars szakértői szerint ezzel is legfeljebb annyit lehet elérni, hogy valamennyire életszerűvé válik az egyébként végrehajthatatlan törvény.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A reklámadóban a legnagyobb adófizetők jelentős adóemeléssel számolhatnak, mivel 2015-től a legfelsőbb adókulcs 40%-ról 50%-ra emelkedik. Nyári Zsolt a Mazars adópartnere szerint ez igen jelentős tétel lehet bizonyos cégek számára, a reklámújságokkal dolgozó kiskereskedelmi láncok által befizetendő összeg például a szakember szerint önmagában bőven meghaladja majd a költségvetésbe tervezett 7 milliárd forintot.

Adózás 2015: Nem éppen könnyítés
A Mazars szakértői szerint egyértelmű, hogy általánosságban nézve adóteher növekedéssel kell számolnunk jövőre, különösen, ha nem csak az esetleges befizetéseket, hanem az adminisztrációs terhek változását is figyelembe vesszük.
Az adókulcs változásával együtt az adminisztráció egyszerűsödik: a megrendelők helyzete annyival javul, hogy reálisabb eljárási szabály lép hatályba az adó megfizetéséről szóló igazolás beszerzésére. Ennek a lényege, hogy elegendő lesz azt bizonyítani, hogy az igazolást bekérték a számla kézhezvételét követő 10 napon belül és erről értesítették az adóhatóságot is. Erről itt olvashat részletesebben.

Nyári Zsolt szerint ugyanakkor további bonyodalmakat okozhat, hogy a törvény nem pontosítja, hogy mikor és hogyan kell jelenteni a nyilatkozat kérelem megtörténtét.

A fenti változtatás azért rendkívül fontos, mert az igazolással nem rendelkezőknek társasági adóalapot kellett növelniük. A kisebb cégek valószínűleg teljes mértékben mentesülnek majd a reklámadó fizetés kötelezettsége alól, a törvény szerint ugyanis 30 millió forintos társasági adóalap (tao) határig egyáltalán nem kell a reklámadóval foglalkoznia egy cégnek, a nyilatkozat az e felett teljesítő cégek számára fontos.

Szintén az adminisztráció egyszerűsítését célozza az a terv, hogy a közzétevőket egy adatbázisban gyűjtené össze a hatóság és az ebben szereplőktől a velük szerződő megrendelőknek nem kellene külön nyilatkozatot bekérnie. A rendszer elvileg december 1-től indult volna, azonban egyelőre csak alakul (ld. keretes írásunkat).

Önként jelentkezőket várnak!
A NAV honlapján megjelent legfrissebb tájékoztatás szerint kötetlen formában és papíron kell bejelentkeznie a hirdetések közzétevőinek az adóhatóság közzétevői adatbázisába. Ez meglepő fordulatnak számít piaci körökben – derül ki a reklamadoblog.hu kommentárjából.
2015-től az adatbázisban szereplő reklámközzétevőknek már nem kell nyilatkozniuk megrendelőik felé a reklámadó-bevallási és fizetési kötelezettségükről. A hirdetések közzétevői 2014. decemberétől már bejelentkezhetnek abba az adóhatóság által vezetett közzétevői adatbázisba, amellyel kiválthatják a reklámok megrendelői felé fennálló nyilatkozattételi kötelezettségüket. Az adatbázis először 2015. január 1-én lesz elérhető a NAV honlapján.
A papíralapú és kötetlen formában történő bejelentkezés ideiglenes megoldás lehet, előbb-utóbb várható egy erre rendszeresített formanyomtatvány kialakítása. Erre az Adóhatóság részéről az első hónapok tapasztalatai alapján kerülhet sor - véli Balogh László a reklámadóblog szerzője.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo