hirdetés

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket - erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A kormány legutóbb június 20-án kérte fel az EKB-t véleményalkotásra. Az EKB nyolc nap alatt készítette el, és június 29-én tette közzé véleményét az adott kérdésről, akkor az MNB-ről szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatról.

A frankfurti székhelyű intézmény elé ezúttal a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslathoz az az előző héten benyújtott módosító indítvány került, amely szerint az MNB-re is kiterjedne az illetékfizetési kötelezettség. A lépésre a kormány munkavédelmi programjával összefüggésben került sor, amelyhez a szükséges forrásokat a kormány részben azzal kívánja biztosítani, hogy a jegybank és az államkincstár ügyleteire is kiterjesztené a tranzakciós illetéket.

A jegybank véleménye

Simor András MNB-elnök szerint a javaslat értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Értelmezhetetlen, mert a költségvetés számára nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a közel 100 milliárd forintos veszteséget, amelyet a jegybank 2013-ban elszenved, a büdzsének 2014-ben meg kell térítenie az MNB számára. Ugyanezért veszélyes is, mert azt a látszatot kelti, mintha a kormány a költségvetés kozmetikázásának eszközével kívánna élni. S mivel a túlzottdeficit-eljárás keretében az unió nemcsak a büdzsé hiányát, hanem a strukturális hiányt is vizsgálja, a probléma nincs megoldva. Végül a javaslat azért jogellenes, mert a jegybanki függetlenséget sérti a jegybanki pénzeszközök szabad felhasználásának korlátozása.

A jegybankelnök azt is jelezte a hét első napján, hogy a tranzakciós illeték hatását nem kívánják áthárítani a kereskedelmi bankokra, mivel annak hatása mintegy 2,5 százalékpontos kamatcsökkentésnek felelne meg. Ha ilyen mértékű vágást a Monetáris Tanács indokoltnak tekintene, megtenné azt saját hatáskörben is.

Lesznek viták
Rogán Antal az Európai Központi Bank esetleges intézkedésére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a bankadó bevezetése kapcsán is voltak viták; "ilyen vitára most is lehet számítani", jelezte továbbá, hogy a tranzakciós illeték kiterjesztése szóba kerül majd a Nemzetközi Valutalappal folyó tárgyalásokon is.

A politikus érvei

Rogán Antal kedden úgy nyilatkozott, hogy nem biztos abban, hogy a jegybank elnökének az a döntése, amely szerint a tranzakciós illetéket nem hárítja tovább a bankokra helyes, ám mivel az MNB független intézmény a lépést nem kívánja kritizálni.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője úgy gondolja: ha minden kereskedelmi bankban fizetni kell az átutalások után a tranzakciós illetéket, akkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Bankban miért nem kell. A jegybankelnök által említett 100 milliárdos veszteség kapcsán azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy lesz-e az MNB-nek vesztesége, és ha igen, akkor az mennyi lesz. Mindezzel együtt álláspontja alapján Simor Andrásnak nem kellett volna rögtön "ezt a típusú" nyilatkozatot megtennie, hanem érdemes lett volna megfontolnia, hogy esetleg milyen körben hárítanák át a tranzakciós díjat és milyenben nem.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo