Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket - erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

A kormány legutóbb június 20-án kérte fel az EKB-t véleményalkotásra. Az EKB nyolc nap alatt készítette el, és június 29-én tette közzé véleményét az adott kérdésről, akkor az MNB-ről szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatról.

A frankfurti székhelyű intézmény elé ezúttal a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslathoz az az előző héten benyújtott módosító indítvány került, amely szerint az MNB-re is kiterjedne az illetékfizetési kötelezettség. A lépésre a kormány munkavédelmi programjával összefüggésben került sor, amelyhez a szükséges forrásokat a kormány részben azzal kívánja biztosítani, hogy a jegybank és az államkincstár ügyleteire is kiterjesztené a tranzakciós illetéket.

A jegybank véleménye

Simor András MNB-elnök szerint a javaslat értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Értelmezhetetlen, mert a költségvetés számára nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a közel 100 milliárd forintos veszteséget, amelyet a jegybank 2013-ban elszenved, a büdzsének 2014-ben meg kell térítenie az MNB számára. Ugyanezért veszélyes is, mert azt a látszatot kelti, mintha a kormány a költségvetés kozmetikázásának eszközével kívánna élni. S mivel a túlzottdeficit-eljárás keretében az unió nemcsak a büdzsé hiányát, hanem a strukturális hiányt is vizsgálja, a probléma nincs megoldva. Végül a javaslat azért jogellenes, mert a jegybanki függetlenséget sérti a jegybanki pénzeszközök szabad felhasználásának korlátozása.

A jegybankelnök azt is jelezte a hét első napján, hogy a tranzakciós illeték hatását nem kívánják áthárítani a kereskedelmi bankokra, mivel annak hatása mintegy 2,5 százalékpontos kamatcsökkentésnek felelne meg. Ha ilyen mértékű vágást a Monetáris Tanács indokoltnak tekintene, megtenné azt saját hatáskörben is.

Lesznek viták
Rogán Antal az Európai Központi Bank esetleges intézkedésére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a bankadó bevezetése kapcsán is voltak viták; "ilyen vitára most is lehet számítani", jelezte továbbá, hogy a tranzakciós illeték kiterjesztése szóba kerül majd a Nemzetközi Valutalappal folyó tárgyalásokon is.

A politikus érvei

Rogán Antal kedden úgy nyilatkozott, hogy nem biztos abban, hogy a jegybank elnökének az a döntése, amely szerint a tranzakciós illetéket nem hárítja tovább a bankokra helyes, ám mivel az MNB független intézmény a lépést nem kívánja kritizálni.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője úgy gondolja: ha minden kereskedelmi bankban fizetni kell az átutalások után a tranzakciós illetéket, akkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a Magyar Nemzeti Bankban miért nem kell. A jegybankelnök által említett 100 milliárdos veszteség kapcsán azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy lesz-e az MNB-nek vesztesége, és ha igen, akkor az mennyi lesz. Mindezzel együtt álláspontja alapján Simor Andrásnak nem kellett volna rögtön "ezt a típusú" nyilatkozatot megtennie, hanem érdemes lett volna megfontolnia, hogy esetleg milyen körben hárítanák át a tranzakciós díjat és milyenben nem.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo