Jegybank cikkek


Egekben az arany ára

Egekben az arany ára 

Az arany ára kiváló hőmérője a világ betegségeinek.
Kevesebbet ér a svájci arany

Kevesebbet ér a svájci arany 

A svájci jegybank 12,04 milliárd frank veszteséggel zárta a harmadik negyedévet.
Meglepetés Kínából

Meglepetés Kínából 

A kínai jegybank váratlanul kamatot csökkentett.
Hatnak a szankciók, romló külkereskedelem, növekvő költségvetési kiadások Oroszországban

Hatnak a szankciók, romló külkereskedelem, növekvő költségvetési kiadások Oroszországban 

Az orosz jegybank 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot.
Nagy meglepetés, amerikai tudású szakembert nevezett ki a török elnök a jegybank élére

Nagy meglepetés, amerikai tudású szakembert nevezett ki a török elnök a jegybank élére 

A török elnök kinevezte a jegybank új vezetőjét.
Az orosz alapkamat már jóval a magyar alatt

Az orosz alapkamat már jóval a magyar alatt 

Az orosz központi bank az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 150 bázisponttal, 8 százalékra vitte le az alapkamatot. A szakértői várakozások átlagában szerényebb, 50 bázispontú csökkentés szerepelt.
Óriási meglepetés Matolcsy Györgyéktől

Óriási meglepetés Matolcsy Györgyéktől 

Nagyot emeltek az alapkamaton.
Még a vártnál is magasabb lehet az infláció Magyarországon a jegybank szerint

Még a vártnál is magasabb lehet az infláció Magyarországon a jegybank szerint 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal, 2,10 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület a kamatfolyosó két szélét is 30 bázisponttal emelte.
Bírságok sorát osztotta ki a jegybank

Bírságok sorát osztotta ki a jegybank 

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért.

Kísértetiesen hasonlít ez a deficit egy másik hiányszámra 

A jegybank közzétette előzetes számait.

Megbüntetett egy bankot az MNB 

A Magyar Nemzeti Bank összesen mintegy 58 millió forint bírságot szabott ki a Gránit Bankra az intézménynél tapasztalt hiányosságok miatt – közölte a jegybank.

Lecsapott a jegybank – bírság egy alapkezelőnek 

Az Erste Alapkezelő ingatlanalapjaival gyűlt meg a jegybank baja.

Üzent a jegybank: a racionális lépés most a fizetési moratórium elhagyása 

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet kialakulásakor a törlesztési moratóriumba való belépés, a krízis elmúltával, az adósok jövedelemtermelő képességének visszaszerzésével a fizetési stopból kilépés a racionális döntés - jelezte a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Nem tartották be a szerződést – figyelmeztet a jegybank egy biztosító miatt 

A szlovák jegybank lépett, az MNB ennek nyomán adott ki figyelmeztetést.

Nincs bezárás: ezt várja a jegybank a bankfiókoktól 

A Magyar Nemzeti Bank az újabb vírushullám idején is szorgalmazza, hogy a hitelintézetek tartsák nyitva fiókjaikat.

Megvásárolhatja a Burg Hotel épületét a jegybank alapítványa 

Állami tulajdonú épületet vásárolhat meg a Budai Várban a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány

Nagy dolgokat vár Matolcsy György 

A jegybank elnöke szerint minden esély megvan, hogy Magyarország az elmúlt száz év egyik leggyorsabb válság utáni gazdasági növekedését érje el; meghatározó lesz azonban, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét.

Még mindig rengeteg készpénz forog - nehezen csökken az állomány 

Novemberben 85 milliárd forintnál is több cash került a forgalomba, így a hó végén összességében már 7200 milliárdot is meghaladta a kint lévő készpénzállomány. S a koronavírus-járvány miatt nincs esélye annak, hogy e növekvő trend megforduljon.

Ajánlást adott ki az MNB - mit várnak a bankoktól? 

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - jelentette meg a Magyar Nemzeti Bank honlapján új ajánlását a pénzügyi intézmények és a távmunkában dolgozó munkavállalóik, illetve partnereik közti digitális kommunikációról.

Matolcsy Györgyék összeülnek – de nem ez lesz az egyetlen esemény a héten 

Kedden tartja októberi ülését a jegybank monetáris tanácsa. Az előző, szeptemberi ülésén a testület - az augusztusi döntéséhez hasonlóan - nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta a mínusz 0,5 százalékos és 1,85 százalékos határok között. A júniusi és a júliusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács, ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Probléma a SZÉP-kártyákkal: bírságolt a jegybank 

Az MKB kártyáinak kiküldésével voltak kisebb-nagyobb bakik.

Évek óta nem produkált hasonlót a fizetési mérleg 

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére alkalmazott mutató 2009 első negyedéve óta először volt negatív.

Több fontos információt is megtudhatunk a jegybanktól a következő héten 

A jövő hét legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank keddi kamat-meghatározó ülése és a szeptemberi Inflációs jelentés publikálása lesz, más statisztikai adat nem jelenik meg.

A járvány nyertese az internetes vásárlás? 

A koronavírus-járvány elhúzódásának egyértelmű nyertesei az online kereskedések, az internetes vásárlások értéke mind belföldi, mind pedig külföldi viszonylatban jelentősen nőtt idén a második negyedévben - egyebek között ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank a magyarországi pénzforgalomról közzétett elemzéséből.

A jegybank meghosszabbítaná az osztalékfizetések felfüggesztését 

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának döntése alapján a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt a jegybank felszólítja a hitelintézeteket, hogy 2021. január 1-jéig hosszabbítsák meg az osztalékfizetés felfüggesztését.

Döntött a jegybank: éljen a fenntartható fejlődés! 

Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.

Matolcsyék ma nem léptek 

Nem történt változás a jegybank kamatdöntő ülésén.

Fontos körlevelet küldött a jegybank – erre kérik a bankokat 

Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a hazai hitelező és pénzforgalmi intézményeket, hogy hitelezési aktivitásukat továbbra is tartsák fenn.

K. László nem tartotta be a szabályokat – milliós bírságot kapott 

A jegybank ezúttal egy magánszemélyt büntetett engedély nélküli tevékenység miatt.

Lemondott Nagy Márton – új alelnök jön a jegybanknál 

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - csütörtökön lemondott alelnöki tisztségéről - tette közzé a jegybank honlapján.

H. Andrásnak nem volt engedélye - bírságot szabott ki a jegybank 

Magánszemélyt büntetett a jegybank, miután több tevékenységet is engedély nélkül végzett.

Nem változik a jegybank politikája 

Az alapkamat a helyén maradt, emellett a jegybank kicsit átrendezi a monetáris eszköztárát, de érdemi változás nem történt. Továbbra is laza marad a környezet. Az EKB politikájára figyelni fog az MNB – a K&H Bank vezető elemzője szerint.

Váratlan kamattdöntés Törökországban 

Erdogan korábbi, határozott elzárkózása ellenére mégis 17,75%-ról 24%-ra emelte a török jegybank az alapkamatot. A líra egyből erősödni kezdett.

Brexit: állások tízezrei szűnhetnek meg 

A brit jegybank szerint állások tízezrei kerülhetnek veszélybe a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában a brit EU-tagság megszűnése miatt.

Elzárják a pénzcsapokat 

Új korszak előtt állnak a piacok, hiszen a jegybankok sorra csökkentik piacösztönző tevékenységüket. A forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenése negatívan hat a kötvénypiacokra, a részvénypiacok esetében azonban maximum átmeneti hullámokat kavarhat, hiszen a gazdasági növekedés felfelé tolja a vállalati profitokat és ezzel az árfolyamokat – nyugtatja meg a befektetőket a K&H.

Vigyázó szemetek a Fed-re vessétek! 

A hét fő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed kétnapos monetáris politikai tanácsülése lesz kedd-szerdán.

Nehéz ügy: kedvező jelek és új kockázatok a világban 

A 2008-as válság óta számos új politikai, pénzügyi és monetáris kockázat bukkant fel vagy vált nyilvánvalóvá a világban, de kedvező jelek is mutatkoznak. A befektetőknek újra kellett értékelniük a korábban jól működő alapvetéseket, a kockázatok kezelése új kihívások elé állítja a befektetési piacot – derült ki a Pioneer Investments Macro Advisory Forumán, ahol a kialakult helyzetet George Magnus, a világ egyik legnevesebb makroközgazdásza írta le.

Két százalék alá vágta Matolcsy az alapkamatot 

Tizenöt bázisponttal 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

Három százalékon az alapkamat - és jövőre mehet tovább 

Keddi kamatdöntő ülésén 20 bázisponttal 3,0 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. Elemzői vélemények szerint a jegybank jövőre folytatja a kamatcsökkentést.

Történelmet írt a jegybank 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris manácsa 25 bázisponttal 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak, mindazonáltal nagy érdeklődéssel várják a befektetők a délután nyilvánosságra kerülő indoklást.

Matolcsy meglepte a piacot 

Matolcsy György interjút adott a Dow Jones hírügynökségnek, amelyben meghlepően visszafogottan nyilatkozott a jegybank szerepéről, így erősödésnek indult a forint. Ugyanakkor Orbán Viktor Brüsszelben tett arról, hogy gyengüljön a magyar deviza.

Nyugtatgatjuk a piacokat, erősödhet a forint 

Tegnap bejött a papírforma, a jegybank csökkentette az alapkamatot. Sőt, a monetáris tanács azt is kijelentette, hogy nincsen szükség további nem konvencionális eszközök alkalmazására. Ez azért fontos, mert a kormány üzeneteként is fel lehet fogni, legalábbis a tanácsban uralkodó erőviszonyok alapján.

Vizsgálja az EKB a jegybank megadóztatását 

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta azt a levelet, amelyben a magyar kormány felkérte annak törvénymódosító javaslatnak a vizsgálatára, amely a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) is kiterjesztené a tranzakciós illetéket - erősítette meg a hírt az MTI-nek Miltényi Eszter. Az EKB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa ugyanakkor a vizsgálat várható időpontjáról nem nyilatkozott.

Megszületett a módosító - Jöhet a címlapfotó? 

Több ponton is meghátrált a kormány az MNB-törvény módosítása ügyében, de a legfontosabb kérdésekben nem ad jogi garanciát a nemzetközi partnereknek. A jogszabályt a parlament jövő héten fogadhatja el, s, ha az EKB és az IMF is rábólint, a tárgyalások elindulhatnak a nyári szünet előtt, vagyis készülhet majd arról címlapfotó júliusban, ahogy Varga Mihály kezet fog az IMF képviselőivel. Konkrét megállapodás a piaci szereplők szerint ősszel lehet.

Új változattal próbál szerencsét a kormány 

A kormány a jegybanktörvény-módosítási javaslat visszavonását és egy új beterjesztését tervezi - mondta a Népszabadságnak Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy ennek a forgatókönyvnek az elfogadása esetén akár már a jövő, vagy az azt követő héten szavazhat a jogszabályról a parlament.

Még a nyári szület előtt lesz döntés a jegybanktörvényről 

Az Országgyűlés elhalasztotta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, de még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja. A Ház törölte továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét engedélyező szabályt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, eleget téve az Európai Bizottság elvárásának.

Nem hoz majd eleget a tranzakciós adó 

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke szerint a kormányzati intézkedések az inflációt emelik, a GDP növekedési ütemét pedig csökkentik, ugyanakkor reméli, hogy az ország kockázati felára az intézkedések következtében csökkenni fog. A tranzakciós adó véleménye szerint csökkenteni fogja az ország tőkevonzó képességét, emelkedni fog a készpénztartási hajlandóság, így a tranzakciós adóból származó bevételek is csökkenni fognak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo