hirdetés

K. László nem tartotta be a szabályokat – milliós bírságot kapott

A jegybank ezúttal egy magánszemélyt büntetett engedély nélküli tevékenység miatt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárása keretében megállapította, hogy K. László mintegy három esztendőn keresztül bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végzett, ezen időszakon belül a jegybank engedélye nélkül háromnegyed éven át üzletszerűen jelzáloghitel közvetítői tevékenységet folytatott.

A vizsgált időszakban egy, az MNB által felügyelt pénzügyi intézmény részére dolgozott közvetítőként, amely során számos alkalommal segítette elő a pénzügyi intézmény pénzkölcsönnyújtási tevékenységét. A magát „hitelügyintézőként” feltüntető magánszemély munkájáért közvetítői díjazásban részesült.

Kizárólag engedéllyel

Az üzletszerűen végzett függő ügynöki tevékenység kizárólag az MNB-hez tett bejelentést követően, jelzáloghitel közvetítése pedig jegybanki engedéllyel gyakorolható. Tekintettel arra, hogy a felügyelt társaság közvetítőjeként az MNB függő ügynökökről vezetett nyilvántartásban K. László nem szerepel(t), s jelzáloghitel közvetítői engedéllyel sem rendelkezett, így nem volt – és jelenleg sem – jogosult pénzügyi szolgáltatás közvetítésére.

Az MNB így eljárása során megállapította, hogy K. László tevékenységeit az arra vonatkozó jogosultság nélkül végezte, ezzel pedig megsértette a hitelintézeti törvény rendelkezéseit. A magánszemély jogosulatlan tevékenysége alkalmas volt arra, hogy károkat okozzon mind a vele kapcsolatba kerülő adósoknak, mind a felügyelt intézménynek, illetve, hogy veszélyeztesse a pénzügyi rendszerbe vetett közbizalmat. Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási – így különösen a jelzáloghitel közvetítői – tevékenység bűncselekménynek is minősül, ezért az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt feljelentést tesz az ügyészségen.

Mindezek nyomán a jegybank ma publikált határozatában K. László magánszemélyt 7,8 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte jogosulatlan jelzáloghitel közvetítői és függő ügynöki tevékenysége miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta ezek folytatását.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo