Magasabb infláció, kevesebb beruházás, több fehérítés

A vállalatok jövedelmezősége, a beruházások és a fogyasztás továbbra is csökken, az infláció viszont magasabb lesz a korábban tervezettnél, a bérek nem nőnek, a munkanélküliség pedig marad, ahol van. Körülbelül így foglalhatók össze a szerdán bejelentett intézkedéscsomag hatásai, amelyek következtében a növekedése üteme is elmarad a kormány korábbi előrejelzésétől. A lépéseket tartalmazó dokumentumot csütörtökön tették közzé.

A vállalkozások között 2013-tól egy naptári hónapban maximum 1,5 millió forint (körülbelül 5400 euró) készpénzfizetés teljesíthető,
A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett intézkedéssorozatot tartalmazó, csütörtökön közzétett dokumentum szerint a kormány azért döntött a jövő évi költségvetés bevételeit a GDP 1,2 százalékával megemelő lépésekről, mert ezek az általa „reálisnak gondoltnál nagyobb makrogazdasági és költségvetési kockázatok esetleges megvalósulása esetén is lehetővé teszik a hiánycélok elérését, még az EU/IMF-megállapodástól várható egyenlegjavító hatások nélkül számítva is, amelyeket az Európai Bizottság az előrejelzésénél alkalmazott módszertan miatt még nem vesz figyelembe”.

A közműadó az építményadó kiegészítése

A kormány elemzése szerint „az intézkedések egy része” – valójában többsége – a vállalati szektor jövedelmezőségén keresztül a munkaerőpiacon visszafogottabb bér- és létszámdinamikához, alacsonyabb fogyasztáshoz, valamint a beruházásokban a trendforduló kitolódásához vezethet, és az infláció is némileg magasabb lesz a korábban vártnál. A makrogazdasági pálya revíziója a költségvetés hiányát a GDP mintegy 0,1 százalékával emeli, amire a dokumentum szerint bőséges tartalékot jelent az Országvédelmi Alap újabb 367 milliárd forinttal megemelt szintje.

A dokumentum ezt követően sorra veszi az egyes lépéseket, amelyek többsége megegyezik a tárcavezető által bejelentettekkel. A villany-, gáz-, víz-, csatorna- és távközlési – telefon-, kábeltévé-, internet- – vezetékek nyomvonala után azok tulajdonosára méterenként 100 forint adó vethető ki, a bevétel a helyi önkormányzatok büdzséjét gyarapítja, a kormányzati számítások szerint 30 milliárd forinttal.

A cafeteria után fizetendő, 10 százalékról 27 százalékra növelt eho kapcsán a dokumentum kiemeli, hogy a béren kívüli juttatásokat terhelő elvonás a teljes költség arányában is „csupán 34 százalék”, még így is alacsonyabb, mint a munkabéré.

2 millió forint feletti számlák esetében mind a számlát kibocsátónak, mind az áfát levonónak részletes jelentést kell tennie az áfabevallásában a számla adatairól.
Sok-sok fehérítés

A miniszter tegnapi bejelentése szerint 60 milliárd forint többletet várnak attól az intézkedéstől, hogy a korábbi 10 millió, illetve 5 millió forinttal szemben 2,5 millió forintig lesz egyedi számlaellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Ezzel szemben a kiegészítő jelentés ezt az összeget „A gazdaság fehérítését célzó további intézkedések” címszó alatt felsorolt lépésektől várja. A pénztárgépek online felügyeletén túl ezek a következők:

Fehérre mosnák a gazdaságot

● a vállalkozások között 2013-tól egy naptári hónapban maximum 1,5 millió forint (körülbelül 5400 euró) készpénzfizetés teljesíthető, ● bevezetik a számla szintű áfabevallást: a bevezetés évében 2 millió forintos (7100 euró) értékhatár feletti számlák esetében mind a számlát kibocsátó, mind az az alapján adólevonási jogot érvényesítő adóalany részletes jelentést tesz az áfabevallásában a számla adatairól,

A dokumentum sorra veszi az adóbehajtás hatékonysága növelése érdekében eddig tett lépéseket is: olyan szűrőmechanizmust építettek ki, amellyel a NAV meg tudja akadályozni az adóelkerülési célra létrehozott gazdasági társaságok alapítását, és bevezették az egyes gazdasági események valódiságának vizsgálatát, szigorították az adóelkerüléshez kötődő szankciókat, így például a bevételeltitkolással keletkezett adóhiány esetén a bírság az adó 200 százaléka.

A várt 60 milliárdban benne foglaltatik az a fehéredés is, amit a kkv-kat érintő két új adónemtől - a kisadózó vállalkozások tételes adójától és a kisvállalati adótól -  várnak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo