Tranzakciós adó: csak a név azonos

Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek, nyilatkozta az EBRD vezető közgazdásza, pedig akkor még nem is tudta, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel két kereskedelmi televízióban is arra hivatkozik: Európában már több követője is van a magyar nem hagyományos gazdaságpolitikának. Példaként Franciaországot említette, ahol ráadásul kétszeres a tegnap bevezetett tranzakciós adó mértéke. Csakhogy a gallok a részvénykereskedelmet adóztatják, azt is korlátozott mértékben.


Giró-Szász András
Fotó: MTI

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön két reggeli tévéműsorban is úgy vélekedett: mára más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válság kezelésére, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség.

Veszélyes, ahogyan a magyar kormány kezeli a problémákat

Az alapblog.hu-n megjelent interjúban az Európai Újjáépítési Bank (EBRD) elnökének főtanácsadója, a bank vezető közgazdásza, Erik Berglöf az európai válsággal kapcsolatosan elmondta: rendkívüli a helyzet, amelynek kezelése rendkívüli intézkedéseket, kivételesen gyors döntéseket igényel. Az őt kérdező Zentai Péter felvetésére, miszerint a magyar kormány is ezzel indokolja „unortodox" döntéseit, a közgazdász - aki jól ismeri Magyarországot és annak gazdasági helyzetét - azt válaszolta: „nagyon nem értek egyet, sőt, egyenesen veszélyesnek tartom, ahogyan a magyar kormány kezeli a problémákat". Berglöf szerint nem szabad összekeverni az euróövezet megmentését célzó javaslatok megvalósításához szükséges bátorságot és rendkívüliséget azzal, amit a magyar politika döntéshozói tanúsítanak. Kifejtette: „A non-ortodoxia az önök esetében nem újszerű gazdaságpolitikát, hanem elsősorban a demokrácia alapjainak a kikezdését jelenti. (...) Amit Önöknél tesznek, az épp annak az értékrendnek a lebontása, aminek az erősítése lenne szükséges." Giró-Szász András az ATV-ben így reagált az EBRD vezető közgazdászának véleményére: „Mindig érdekes, amikor egy bankár a demokráciáról beszél."

Az IMF-tárgyalásoknak nincs igazán köze Orbán politikájához
Orbán Viktor valószínűleg jól közelíti meg az IMF-fel való tárgyalások kérdését – mondta a Mos Maiorum magyar blogoldalnak adott, angol nyelven megjelentetett interjújában Roger Scruton angol konzervatív filozófus, aki szerint a magyar miniszterelnök a nemzeti érdeket teszi az első helyre, s biztos akar lenni abban: a megállapodás feltételek olyanok lesznek, hogy az ország képes visszafizetni a hitelt. Scruton szerint, ha egy ország külföldről kér segítséget, csökken a szuverenitása, mert egy nemzetközi intézménynek is számot kell adnia saját költségvetése felhasználásáról. Scruton úgy látja, hogy Magyarország – hasonlóan a térség többi országához – gazdaságilag nehéz helyzetben van, s rövid távú segítségre van szüksége ahhoz, hogy elérje a hosszú távú stabilitást. Úgy vélekedett: az IMF-tárgyalásoknak nincs igazán köze Orbán politikájához, hiszen Magyarország csak egy azon országok közül, amelyek az IMF-hez fordulnak. Szerinte a magyar kormány azt reméli, hogy az IMF-megállapodás mérlege pozitív lesz. Scruton hibának tartja az euró bevezetését, mint ahogyan hibásnak tartja az európai elit válaszát is a jelenlegi válságra, hogy még több Európát, még több centralizációt akar, miközben a hiba épp a centralizáció. Szerinte Orbán az első, aki kimondta: „ezt a projektet ránk erőltették anélkül, hogy megkérdeztek volna minket”.

Hódít a gazdaságpolitikai hungarikum?

A kormányszóvivő nyilatkozatai szerint az Európai Unióban terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika: kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, szerdán pedig Szlovákia vetett ki szektorális különadókat. Az EBRD főtanácsadója az említett interjúban viszont ezt mondta:„Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek."

A francia kormány által augusztus 1-jével bevezetett pénzügyi tranzakciós adó ez utóbbi véleményt támasztja alá: a franciaországi székhelyű, egymilliárd eurós tőzsdei érték fölötti vállalatok értékpapírjainak adásvétele után kell megfizetni a kormányszóvivő által emlegetett 0,2 százalékos mértékű pénzügyi tranzakciós adót. További 0,01 százalékos adó terhel egyes, a magas frekvenciájú kereskedelemben lebonyolított tranzakciókat és az EU államkötvényeket akkor, ha az ügyletben részt vevő vállalatok és személyek Franciaországban adóznak. A vállalati és államkötvények vásárlása adómentes maradt. A francia kormány szerint az új adó 2012-ben 109 vállalat részvényeit érinti.


Erik Berglöf

Jól tárgyalunk-e az IMF-fel?

Az IMF/EU-tárgyalások alakulásáról szólva Giró-Szász András azt mondta: a valutaalap a bankszektor terheit csökkentené, míg a társadalmon lévő terheket növelni szeretné.

Az EBRD elnöki főtanácsadója szerint a következő néhány hónapban a követett magyar gazdaságpolitika lassíthatja vagy akár meg is akadályozhatja az egyezséget az IMF-fel és az Európai Unióval. Véleménye szerint ugyanis a hangoztatott eredmények - például az adósságállomány csökkentése, a forintárfolyam stabilizálódása - rövid távra szóló, gazdaságinak, pénzügyinek tetsző eredmények, de az ezekhez vezető és bevetett politikai eszközök nem megengedhetők egyetlen európai uniós országban sem. Erik Berglöf szerint a Magyarországon alkalmazott módszereket így, együttesen, sehol másutt nem használják az EU tagországaiban.

Nem lesz általános adó
Bizonyos, korlátozott mértékű tranzakciós adó jelenleg Belgiumban, Cipruson, Finnországban, Görögországban és Írországban van érvényben – írja a Világgazdaság. A valamennyi pénzpiaci ügyletre és termékre bevezetendő, általános adót azonban az EU egyelőre nem fogja bevezetni az olyan tagállamok tiltakozása miatt, mint Nagy-Britannia. Kilenc uniós tagállam ugyanakkor külön együttműködés keretében tesz lépéseket az adónem bevezetésére, ezek közé tartozik Franciaország és Németország.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo