Tranzakciós adó: csak a név azonos

Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek, nyilatkozta az EBRD vezető közgazdásza, pedig akkor még nem is tudta, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel két kereskedelmi televízióban is arra hivatkozik: Európában már több követője is van a magyar nem hagyományos gazdaságpolitikának. Példaként Franciaországot említette, ahol ráadásul kétszeres a tegnap bevezetett tranzakciós adó mértéke. Csakhogy a gallok a részvénykereskedelmet adóztatják, azt is korlátozott mértékben.


Giró-Szász András
Fotó: MTI

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön két reggeli tévéműsorban is úgy vélekedett: mára más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válság kezelésére, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség.

Veszélyes, ahogyan a magyar kormány kezeli a problémákat

Az alapblog.hu-n megjelent interjúban az Európai Újjáépítési Bank (EBRD) elnökének főtanácsadója, a bank vezető közgazdásza, Erik Berglöf az európai válsággal kapcsolatosan elmondta: rendkívüli a helyzet, amelynek kezelése rendkívüli intézkedéseket, kivételesen gyors döntéseket igényel. Az őt kérdező Zentai Péter felvetésére, miszerint a magyar kormány is ezzel indokolja „unortodox" döntéseit, a közgazdász - aki jól ismeri Magyarországot és annak gazdasági helyzetét - azt válaszolta: „nagyon nem értek egyet, sőt, egyenesen veszélyesnek tartom, ahogyan a magyar kormány kezeli a problémákat". Berglöf szerint nem szabad összekeverni az euróövezet megmentését célzó javaslatok megvalósításához szükséges bátorságot és rendkívüliséget azzal, amit a magyar politika döntéshozói tanúsítanak. Kifejtette: „A non-ortodoxia az önök esetében nem újszerű gazdaságpolitikát, hanem elsősorban a demokrácia alapjainak a kikezdését jelenti. (...) Amit Önöknél tesznek, az épp annak az értékrendnek a lebontása, aminek az erősítése lenne szükséges." Giró-Szász András az ATV-ben így reagált az EBRD vezető közgazdászának véleményére: „Mindig érdekes, amikor egy bankár a demokráciáról beszél."

Az IMF-tárgyalásoknak nincs igazán köze Orbán politikájához
Orbán Viktor valószínűleg jól közelíti meg az IMF-fel való tárgyalások kérdését – mondta a Mos Maiorum magyar blogoldalnak adott, angol nyelven megjelentetett interjújában Roger Scruton angol konzervatív filozófus, aki szerint a magyar miniszterelnök a nemzeti érdeket teszi az első helyre, s biztos akar lenni abban: a megállapodás feltételek olyanok lesznek, hogy az ország képes visszafizetni a hitelt. Scruton szerint, ha egy ország külföldről kér segítséget, csökken a szuverenitása, mert egy nemzetközi intézménynek is számot kell adnia saját költségvetése felhasználásáról. Scruton úgy látja, hogy Magyarország – hasonlóan a térség többi országához – gazdaságilag nehéz helyzetben van, s rövid távú segítségre van szüksége ahhoz, hogy elérje a hosszú távú stabilitást. Úgy vélekedett: az IMF-tárgyalásoknak nincs igazán köze Orbán politikájához, hiszen Magyarország csak egy azon országok közül, amelyek az IMF-hez fordulnak. Szerinte a magyar kormány azt reméli, hogy az IMF-megállapodás mérlege pozitív lesz. Scruton hibának tartja az euró bevezetését, mint ahogyan hibásnak tartja az európai elit válaszát is a jelenlegi válságra, hogy még több Európát, még több centralizációt akar, miközben a hiba épp a centralizáció. Szerinte Orbán az első, aki kimondta: „ezt a projektet ránk erőltették anélkül, hogy megkérdeztek volna minket”.

Hódít a gazdaságpolitikai hungarikum?

A kormányszóvivő nyilatkozatai szerint az Európai Unióban terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika: kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, szerdán pedig Szlovákia vetett ki szektorális különadókat. Az EBRD főtanácsadója az említett interjúban viszont ezt mondta:„Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek."

A francia kormány által augusztus 1-jével bevezetett pénzügyi tranzakciós adó ez utóbbi véleményt támasztja alá: a franciaországi székhelyű, egymilliárd eurós tőzsdei érték fölötti vállalatok értékpapírjainak adásvétele után kell megfizetni a kormányszóvivő által emlegetett 0,2 százalékos mértékű pénzügyi tranzakciós adót. További 0,01 százalékos adó terhel egyes, a magas frekvenciájú kereskedelemben lebonyolított tranzakciókat és az EU államkötvényeket akkor, ha az ügyletben részt vevő vállalatok és személyek Franciaországban adóznak. A vállalati és államkötvények vásárlása adómentes maradt. A francia kormány szerint az új adó 2012-ben 109 vállalat részvényeit érinti.


Erik Berglöf

Jól tárgyalunk-e az IMF-fel?

Az IMF/EU-tárgyalások alakulásáról szólva Giró-Szász András azt mondta: a valutaalap a bankszektor terheit csökkentené, míg a társadalmon lévő terheket növelni szeretné.

Az EBRD elnöki főtanácsadója szerint a következő néhány hónapban a követett magyar gazdaságpolitika lassíthatja vagy akár meg is akadályozhatja az egyezséget az IMF-fel és az Európai Unióval. Véleménye szerint ugyanis a hangoztatott eredmények - például az adósságállomány csökkentése, a forintárfolyam stabilizálódása - rövid távra szóló, gazdaságinak, pénzügyinek tetsző eredmények, de az ezekhez vezető és bevetett politikai eszközök nem megengedhetők egyetlen európai uniós országban sem. Erik Berglöf szerint a Magyarországon alkalmazott módszereket így, együttesen, sehol másutt nem használják az EU tagországaiban.

Nem lesz általános adó
Bizonyos, korlátozott mértékű tranzakciós adó jelenleg Belgiumban, Cipruson, Finnországban, Görögországban és Írországban van érvényben – írja a Világgazdaság. A valamennyi pénzpiaci ügyletre és termékre bevezetendő, általános adót azonban az EU egyelőre nem fogja bevezetni az olyan tagállamok tiltakozása miatt, mint Nagy-Britannia. Kilenc uniós tagállam ugyanakkor külön együttműködés keretében tesz lépéseket az adónem bevezetésére, ezek közé tartozik Franciaország és Németország.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo