Ebrd cikkek

hirdetés

Az ukrajnai újjáépítés egyik várható fő finanszírozója kiváló minősítést kapott

Az ukrajnai újjáépítés egyik várható fő finanszírozója kiváló minősítést kapott

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's.
Eddig 2 milliárd euró támogatást kapott Ukrajna az EBRD-től

Eddig 2 milliárd euró támogatást kapott Ukrajna az EBRD-től

Csaknem kétmilliárd euró támogatást nyújtott eddig Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Románia az orbáni jóslattal ellentétben nem gebed bele a szankciókba, sőt

Románia az orbáni jóslattal ellentétben nem gebed bele a szankciókba, sőt

Az EBRD jelentősen javította az idei várható román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.
Az ukrajnai háború miatt a térség a várt gazdasági növekedés háromnegyedét elbukja

Az ukrajnai háború miatt a térség a várt gazdasági növekedés háromnegyedét elbukja

Az ukrajnai háború következményeként várhatóan alig haladja meg az egy százalékot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tevékenységi területének idei átlagos gazdasági növekedése - áll a pénzintézet Londonban bemutatott, jelentősen rontott térségi előrejelzésében.
Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának

Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának

Új növekedési modellre van szükségük a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség feltörekvő gazdaságainak ahhoz, hogy kitörhessenek az eddig elért közepes jövedelmi szint korlátai közül. Az új modell pillérei között van az infrastruktúra fejlesztése – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szerdán Londonban kiadott éves helyzetértékelésben.
hirdetés
Mégis Magyarország húzza a régiót?

Mégis Magyarország húzza a régiót?

Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz–ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok – különösen Magyarország és Lengyelország – ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei harmadik átfogó előrejelzésében.
Bank segíthet a demokráciának?

Bank segíthet a demokráciának?

A londoni székhelyű nemzetközi pénzintézet, az EBRD (amelyben Magyarország is részvényes) azért száll be beruházóként vagy hitelezőként több, nem éppen demokratikusnak nevezhető országba, mert feltételezi, hogy ezzel hozzájárulhat ezen rendszerek demokratizálódásához. Erről, és az alacsony kamatkörnyezet veszélyeiről is beszélt Simor András, az EBRD újonnan kinevezett pénzügyi vezérigazgató-helyettese.
Szénre nem lesz pénz

Szénre nem lesz pénz

Szigorúbban korlátozza a szenes projektek támogatását és bővíti a megújuló energiákat támogató portfólióját az EBRD. A szénerőművek esetében csak az energiahatékonyság növelését és a gázüzeművé alakítást támogatnák a jövőben.
Tranzakciós adó: csak a név azonos

Tranzakciós adó: csak a név azonos

Csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek, nyilatkozta az EBRD vezető közgazdásza, pedig akkor még nem is tudta, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtök reggel két kereskedelmi televízióban is arra hivatkozik: Európában már több követője is van a magyar nem hagyományos gazdaságpolitikának. Példaként Franciaországot említette, ahol ráadásul kétszeres a tegnap bevezetett tranzakciós adó mértéke. Csakhogy a gallok a részvénykereskedelmet adóztatják, azt is korlátozott mértékben.
Kúszik felénk a válság?

Kúszik felénk a válság?

Meredeken lassul 2012-ben a szélesebb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank idei harmadik jelentése alapján. A pénzintézet előrejelzése szerint ugyanis folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai. Magyarországon ez év egészére a májusi 1,0 százalékos visszaesés helyett már 1,3 százalékos mínuszt jósol az EBRD, és rontotta a jövő évi magyar növekedési előrejelzését is.
hirdetés

2011: lassan gyorsuló gazdaság, aggódó befektetők

A tavaly is "szerény" magyar gazdasági növekedés ebben az évben csak "marginális" mértékben gyorsul tovább - véli a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely azonban "bizalomgyengítőnek" minősítette magyar kormány egyes intézkedéseit, köztük a nyugdíjpénztári rendszerrel kapcsolatos lépéseket.

Jött a figyelmeztetés: vigyázzunk a bankadóval!

A közép-európai és balti országok védtelenek az adósságválsággal szemben - hangsúlyozta egy hétvégi lapinterjúban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow a megszorítási intézkedéseket szükségesnek tartja, s arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon vigyázni kell a bankadó mértékével.

"Magyarországot szoros figyelemmel kell kísérni"

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint Magyarországot szoros figyelemmel kell kísérni, mert az ország középtávú gazdaságpolitikájának vonalai továbbra sem világosak.

Válság után: merre tovább?

Kelet-Európának új típusú növekedési programra van szüksége a pénzügyi válság előtti növekedési modell helyett - mondta szerda esti londoni előadásában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Kelet-Európa: a boldog időszaknak annyi

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott  a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

Fejenként 1,5 millió eurót kaphatnak a kkv-k

100 millió eurós hitelt nyújt az EBRD az Erste számára a kis- és középvállalkozások finanszírozásához. Magyarországi működésének megkezdése óta az EBRD 2,6 milliárd eurót meghaladó értékben finanszírozott projekteket hazánkban.

Ismét "leminősítették" Magyarországot

Erősen visszafogta a kelet-európai országok idei növekedésére vonatkozó várakozásait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrissebb növekedési előrejelzésében: a korábbi 2,5 százalék helyett már csak átlagosan 0,1 százalékos GDP-többletet vár a térségben.

Az EBRD mentőövet dobott Kelet-Európának

Jóváhagyta jövő évi válságfinanszírozó költségvetését a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely minden eddiginél nagyobb értékű új finanszírozással kívánja segíteni a globális válságtól súlyosan érintett közép- és kelet-európai térséget, visszafordítva a már jó ideje megkezdett "kivonulási" folyamatot a fejlettebb közép-európai EU-tagállamokból.

Nagy dicséretet kapott Magyarország

Hazánk kapta az idén is a legjobb osztályzatokat londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az átalakuló térségről kedden kiadott éves jelentésben, amely szerint azonban a kedvezményezett térség egészének kilátásai tíz éve nem voltak olyan bizonytalanok, mint most.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál

Petícióval sürget bérmegállapodást a Postás Szakszervezet.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo