hirdetés

Kelet-Európa: a boldog időszaknak annyi

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott  a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.
hirdetés

Thomas Mirow szerint nem titok, hogy Lettország helyzete aggodalomra ad okot. Az EBRD már vásárolt 25 százalékot a lett Parex nemzeti parkban, és 430 millió eurós hitelt nyújt a kiterjedt kelet-európai jelenléttel rendelkező UniCredit banknak. Mirow Lettországgal kapcsolatban azt is elmondta: az EBRD támogatja az IMF és az EU segítő erőfeszítéseit. Az EBRD elnöke Bécsben nyilatkozott, egy konferencia után, amelyre a vasfüggöny lehullásának 20. évfordulója adott alkalmat.

Az EBRD Lettországban 18 százalékos, az ugyancsak nehéz helyzetűnek minősített Ukrajnában 15 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenést vár az idén. Mirow a kelet-európai térségről általánosságban kijelentette: a nem fizető hitelek számának meredek emelkedése és a valószínűsíthető cégcsődök aggodalmat keltenek. Hangsúlyozta, hogy a bankok megfelelő tőkehelyzete elsőrendű feladat marad. Figyelmeztetett, hogy bár a térség gazdaságai az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, a példa nélkül álló piaci válság továbbra is nagyon nagy kockázatot jelent.

Mirow szerint a térségnek a fenntartható és tartós növekedést kell megcéloznia a válság után. A válság mélysége és kiterjedése az EBRD elnöke szerint azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesznek majd kétszámjegyű növekedési ütemek, rekordszintű külföldi befektetések és gyorsan, könnyen hozzáférhető hitelforrások. Mirow a bankhitelezési felfuttatását sürgette, különösen a háztartások és a kisvállalkozások számára.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo