Közép-kelet-európa cikkek

hirdetés

Régóta várt nagy divatáruházlánc jön Magyarországra

Régóta várt nagy divatáruházlánc jön Magyarországra

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy megnyitja első üzletét a magyar fővárosban.
Magyarország a második helyen a régiós mamutok között

Magyarország a második helyen a régiós mamutok között

Folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság szárnyalása, Magyarország majdnem 5 százalékos, rekordközeli GDP-növekedést ért el.
Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa

A világ második legvonzóbb befektetési célpontja Közép-Kelet-Európa – derült ki az EY European Attractiveness Survey-ből, amely a tavaly megvalósult, munkahelyteremtéssel járó beruházásokat vizsgálta. Magyarországon több mint száz ilyen ügyletet zártak le 2018-ban.
Moody's: stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Moody's: stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Stabil kilátással kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei, mivel a térség erőteljes gazdasági növekedése lendületet ad a hitelkeresletnek és javítja a rendszerszintű eszközminőséget - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett éves európai szektorjelentésében.
Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának

Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának

Új növekedési modellre van szükségük a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség feltörekvő gazdaságainak ahhoz, hogy kitörhessenek az eddig elért közepes jövedelmi szint korlátai közül. Az új modell pillérei között van az infrastruktúra fejlesztése – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szerdán Londonban kiadott éves helyzetértékelésben.
hirdetés
A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér

A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér

Csehország  és Litvánia tíz év múlva, 2026-ig elérheti az EU-országok egy főre jutó nemzeti átlagtermékének 90 százalékát, Magyarország akkor csak 75 százaléknál tart majd, mutatja a  Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) felmérése. A magyar bérszínvonalnál csak a román és a bolgár alacsonyabb a térségben - de a kilátások biztatók.
FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel

FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel

Ki kellene terjeszteni a vakcinázást a szarvasmarha bőrcsomósodáskór megállításáért Kelet-Európában és a Balkánon, főleg a veszélyeztetett területeken – javasolja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Jól jár, aki Budapesten vesz fel hitelt

Jól jár, aki Budapesten vesz fel hitelt

Közép- és Kelet-Európa fővárosai, Budapest, Bukarest és Varsó (Milánóval és Oslóval együtt) kínálja Európában a legjobb hitellehetőségeket hitelfelvevőknek és adósoknak egyaránt - derül ki a CBRE új kutatásából.
Közép- és Kelet-Európa feljövőben

Közép- és Kelet-Európa feljövőben

A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, amely elemzésben értékeli a vásárlóerőt, a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából, az inflációt, az értékesítési terület termelékenységét és előrejelzést ad a 2017. év forgalmára vonatkozóan.
Nálunk fáj a legtöbbe 100 forintnyi bér

Nálunk fáj a legtöbbe 100 forintnyi bér

Régiónk országainak adórendszere az elmúlt években stabilnak mondható. A drasztikus strukturális átalakulások korszaka mára lezárult, a válságadók esetenként fokozatosan kivezetésre kerültek, máshol végleg beépültek az adórendszerek szerkezetébe. Mivel az elmúlt években az államháztartás egyenlege a legtöbb helyen sokat javult, a fogyasztás pedig növekedésnek indult, ez adott némi mozgásteret a pénzügyi kormányzatoknak, hogy az általános adópolitikájuk terén is új irányba forduljanak - derül ki a Mazars legfrissebb, közép-kelet-európai adóbrosúrájából.
hirdetés

Jó éve lehet Közép-Európának

Jelentős, több nyugat-európai országot meghaladó GDP-bővülést vár az idén a visegrádi országoktól és Romániától a Coface. A hitelbiztosító előrejelzése szerint Magyarországon például 3,1 százalékos lehet a bővülés. Az elemzés szerint a kelet-európai országokban az elmúlt évek kedvező gazdasági folyamatainak köszönhetően elfogadható szintre kerültek a fizetési kockázatok.

Önsorsrontó megszorítások - nem muszáj

Nincs szükség adóemelésre a kelet-közép-európai országokban, ha kitartanak a növekedést támogató politika mellett, és a kiadások reálnövekedési ütemét egy százalék alatt tartják – áll az Erste Group hétfőn publikált elemzésében, amelynek többek között az az egyik megállapítása, hogy Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia profitálhat az EU „hatos csomagjából”, s így csökkenhet az „önsorsrontó megszorítások” veszélye.

Idén már beindulhat a növekedés a régióban

Noha a Gazdasági és Monetáris Unió válsága és a globális recesszió okozta járulékos veszteségek enyhítése nem megy egyik napról a másikra, 2013 a közép- és kelet-európai régió országai számára a növekedés szempontjából kedvezőbb év lesz, mint 2012 volt - ez az egyik legfontosabb megállapítása az UniCredit Economics & FI/FX Research által közzétett CEE Quarterly kiadvány legfrissebb számának.

EU-csúcs: Csak az ima maradt a görög választásokig

A nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is - vélekedett Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója után. A magyar miniszterelnök szerint Budapestnek van B-terve arra az esetre, ha Athén mégis távozik az eurózónából, de „mindenki az A-tervért imádkozik." A görög válság beárnyékolta a csúcstalálkozót, a piacok viszont csütörtökön már túlléptek az előző napi sokkon, amely a forint piacán is feszült órákat okozott.

Állami fizetések: magyar főosztályvezetőnek lenni a legjobb

Az állami szerveknél dolgozók átlagosan bruttó 232 ezer forintot keresnek Magyarországon, ez magasabb a 216 ezer forintos szlovák, de alacsonyabb a 257 ezres cseh bruttó átlagfizetésnél - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-nek.

Adózás: Nincs az első hét szempont között

A Kelet-Közép-Európa országaiban megtelepedni kívánó nemzetközi vállalkozások legfontosabb telephely-választási szempontjai között nincs az első hétben az adózási környezet - állapítják meg friss tanulmányukban az IFUA Horváth & Partners szakemberei

Kétsebességes Kelet-Európa: Magyarország a jobbak között

3,1 százalékos GDP-növekedésével a közép- és kelet-európai régió kilátásai kedvezőbbek, mint Nyugat-Európáé (eurózóna: 1,0 százalék) A növekedés azonban kétsebességes: néhány ország gyorsabban, mások lassabban állnak talpra, és általában elmondható, hogy a vállalati szektor a lakosságinál gyorsabb ütemben növekszik. - derül ki az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai elemzéséből.

Nincs mire büszkének lennünk: Magyarország a középmezőnyben

Magyarországon 2009 decemberéig az uniós alapokból szerződéssel lekötött források negyedét, azaz 3,4 milliárd eurót fizettek ki a kedvezményezetteknek. Az eddig kifizetett támogatás, és az összes, hét éves periódusra rendelkezésre álló forrás aránya 10%-os, mellyel az ötödik helyen állunk a régió országai között - derül ki a KPMG „EU Funds in Central and Eastern Europe - Progress report 2007-2009" című összehasonlító tanulmányából.

Eljött az életbiztosítások ideje?

A lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát a válság derékba törte. A hozamok esése láttán a régióban a befektetők megijedtek, és az európai átlag alig felét fordították életbiztosításra. A helyzet az év első negyedében az egész régióban normalizálódni látszik, ám a szomszédos országokhoz képest a magyar lakosság számára rossz üzenetet jelent az öngondoskodás állami ösztönzésének megvonása. - véli az AVIVA elemzésében.

"A politikai elit képtelen stabilitást, jólétet szavatolni"

A közép-európai országokban idén esedékes voksolásokon azok a politikusok lehetnek a befutók, akik az utóbbi húsz évben nyomták rá a bélyegüket hazájuk politikai életére - írta körképében a The Economist.

Étkezési jegy: Közép-Európa szereti

A Deloitte hazai irodája által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

Látszanak a repedések a volt kommunistákon

Repedésekre mutatott rá a volt kommunista államok gazdasági rendszerében a nemzetközi válság - vélekedett budapesti keltezésű cikkében a Financial Times című brit pénzügyi-politikai napilap.

Van ilyen: nem a magyarok a legpesszmistábbak

Közép-Európában a csehek látják a legsötétebb színekben gazdaságuk helyzetét - derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet készített Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

"A fizetési morál drasztikusan romlott"

A visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdaságát érzékenyen érintette a 2009-ben kicsúcsosodó gazdasági válság: az export, az ipari termelés mindegyik országban mérséklődött, a munkanélküliség nőtt, a fizetési morál pedig drasztikusan romlott - áll az Atradius legfrissebb jelentésében. A fejlődési lehetőséget a visegrádi négyek számára az Európai Unió által támogatott beruházások és a nagy piacok fellendülése jelentheti.

Oszkó régiós kiugrást jósol Magyarországnak

Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú kilátásait Oszkó Péter, aki szerint a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál.

Új üzletek: Magyarország csak a 16. a kereskedők listáján

Németország az első helyre került azon kereskedők listáján, akik 2010-ben az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) terjeszkedni kívánnak. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, „Mennyire aktívak a kereskedők az EMEA-régióban" című kutatásából. Az elemzés rámutat arra, hogy a megkérdezett kereskedők 47 százaléka Németországot célozza meg jövőbeni terjeszkedése helyszínéül; a második helyen 44 százalékkal Franciaország, a harmadikon 36 százalékkal Spanyolország áll. Régiónkból Lengyelország foglalja el a legelőkelőbb, negyedik helyet.

Két év szünet után kerülhetünk közelebb Nyugat-Európához

A recesszió miatt átmenetileg megtorpant a közép-európai EU-gazdaságok reáljövedelmi felzárkózása, ám ez a konvergencia-folyamat 2011-től folytatódni fog - áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport új, átfogó elemzésében, amely szerint Magyarország a legutóbbi szerkezeti reformok és a megfontolt költségvetési politika révén túlteljesítő lehet a térségben.

Mi kell az ország függetlenségéhez?

Míg egyre inkább nyilvánvalóvá válik Magyarország kiszolgáltatott helyzete az energiafelhasználás terén, egy rövid kitekintés a régió országai körében hasonlóan riasztó képet mutat. A tíz közép-kelet-európai új EU tagország közül öt energiafogyasztásának több mint felét importból fedezi. A közös problémák ellenére a régió országai alig tudnak valamit szomszédjaik energiastratégiájáról és tervezett lépéseiről.

Senki nem úszta meg a régióban...

A lízingpiacon az új üzletkötések volumene a környező országokban a 4-5 évvel korábbi szintre esett vissza 2009 első félévének végén - derül ki a Hypo-Alpe-Adria a régió lízingpiacának tendenciáit vizsgáló felméréséből.

Jó idők várnak a kis cégekre?

A Kelet-Közép-Európában tapasztalható magasabb növekedési rátának köszönhetően csökken a különbség a kontinens nyugati és keleti felének kkv- és mikrovállalati szektora között, és nő az igény a finanszírozásra, tanácsadásra, valamint további banki termékekre és szolgáltatásokra - állítják közös kutatásuk alapján az Erste Group, a zeb/rolfes.schierenbeck.associates (Zeb) és az European Financial Management & Marketing Association (EFMA) szakemberei. 

"Már nem fertőzők, de fertőzhetőek vagyunk"

Az ötödik napon is emelkedtek az amerikai indexek - 72 dollár fölé emelkedett az olaj árfolyama, az arany ára a csúcs körül konszolidálódik - Vegyes mozgás jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel - Erõsödött a dollár az euró ellenében, a jen gyengült a dollárral szemben, az EUR/HUF kurzus 270 felett - Ma emelkedésre számítunk a hazai parketten.

"A krachot elkerültük, de..."

A rendszerszintű pénzügyi válságot sikerült ugyan elkerülni Kelet-Közép-Európában, a továbbra is jelentős kihívások miatt azonban "nincs helye az elbizakodottságnak" - hívta fel a figyelmet hétfőn három nagy nemzetközi pénzintézet, amelyek közös finanszírozási programot folytatnak a térségi gazdaságok megsegítésére.

Budapest nem elég csábító?

17,5 százalékot zuhanva 55,7 százalékra esett a budapesti szállodák foglaltsága 2009 nyarán 2008-hoz képest, és mindössze az áfakulcs csökkentése jelentett pozitív fejleményt a magyar fővárosban. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, közép-kelet-európai szállodapiacról szóló elemzéséből.

Magyar euró lesz a lengyel és a cseh előtt?

Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá süllyed, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport csütörtökön közölt elemzésében.

A legnagyobbak 15 százaléka magyarországi

A Coface Hungary közreműködésével harmadik alkalommal teszi közzé a Manager Magazin az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég listáját. A Top 500 az új Európa 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát, amely a társaságok pénzügyi eredményein alapszik. A listát a Coface csoport állította össze. Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek, de a nyereség és a foglalkoztatottak számának alakulása is látható a táblázatban.

Kelet-Európában 2010 lesz a legnehezebb év

Jövőre lesz a legmélyebb a hitelválság Kelet-Európában, és a térség több országában 20 százalékra emelkedhet a problémás hitelek aránya, a Bank Austria szerint.

Kelet-Európa: a boldog időszaknak annyi

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott  a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

A gyenge dollár jót tesz a forintnak

Ha csak a gazdasági háttér és a nemzetgazdasági szükségletek határoznák meg a forint irányzatát, akkor nem kellene erősödnie belátható időn belül, írta elemzők véleményét idézve csütörtökön a Dow Jones hírügynökség.

Forintpiac: megnyugodhatunk?

A nemzetközi értékpiaci fordulatot követve a közép-kelet-európai valuták is javultak csütörtökön, habár a múlt héten elért, hathavi csúcsok még messze vannak.

Oroszok, lengyelek a magyarok előtt

Egy helyet lépett előre és a negyedik a Közép-Európára vonatkozó rangsorban Magyarország a Heidrick & Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economy Business Unit által végzett Talent-index felmérésen. A kutatás 13 közép-európai országot 44, eltérő módon súlyozott, 7 fő kategóriába sorolt gazdasági, társadalmi, munkaerő-piaci és oktatási kritérium alapján rangsorolja az először 2007-ben felmért, illetve a jelenlegi tények alapján 2012-ben várható értékei alapján.

Dollárgyengülés: a forint nem profitált belőle

Csütörtökön a továbbra is óvatos nemzetközi piaci hangulatban a közép-kelet európai valuták nagyrészt vegyesen alakultak, kis forgalomban, de a nap végére megsegítette őket a dollár gyengülése, ami általában kedvez a nagyobb kockázatú eszközöknek szerte a világon.

A hitelből fedezett fogyasztásnak befellegzett

Pozitív GDP-növekedés várható Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt, miközben a hitelvolumenek stabilak maradnak, a munkanélküliség csökkenése pedig legkorábban 2010. végén várható - állítják friss elemzésükben az Erste Csoport elemzői, akik komoly felfutást várnak a kelet-közép-európai kötvénypiacokon, valamint a befektetői kategóriájú kibocsátók (telekom és közmű cégek) előretörését várják az államkötvényekkel szemben.

Magyarország már fele se olyan vonzó?

A nyolc ével ezelőtti szintre eshetnek vissza a közvetlen tőkebefektetések az idén a közép-kelet-európai országokban a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet szerint.

Végre jönnek a jó hírek! Nem a forintnak persze...

Áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest, a márciusi, 0,4 százalékos havi visszaesés után. Japánban pedig áprilisban második hónapja nőtt az ipar termelése az előző hónaphoz viszonyítva, miután előzőleg öt hónapon át csökkent hónapról hónapra. A kelet-európai valutákra viszont nehezebb időszak vár.

Magyarország még fenn van a térképen..

Az ingatlanbefektetési piacok Közép- és Kelet-Európában tovább lassultak 2009 első negyedévében, és közel 220 millió euró (65 milliárd forint) forgalmat jegyeztek - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) harmadik alkalommal megrendezett regionális ingatlanbefektetési tájékoztatóján Budapesten. Ez a 2008 negyedik negyedében realizált volumen egyharmada, amely az egész európai befektetési piachoz képest valamivel erősebb lassulást tükröz. A befektetések az évtized elején tapasztalt szintre estek vissza, még mielőtt a régió ingatlanbefektetési piacai jelentős növekedésnek indultak volna 2005-2007 során.

A kommunizmus óta nem volt ilyen

A tervgazdaságok csaknem húsz évvel ezelőtti összeomlása óta nem tapasztalt mélységű recessziót él át az idén a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség, amelynek egyes gazdaságaiban kétszámjegyű GDP-visszaesés várható, áll a Fitch Ratings átfogó előrejelzésében.

A nagy forint-gyengülésen már túlvagyunk?

A közép-európai hármak (CE3) valutáinak mérsékelt további gyengülése még elképzelhető, de az árfolyam-kiigazítás zöme jó eséllyel már lezajlott, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki elemzésében, amely szerint ugyanakkor a következő egy évben nagy valószínűséggel nem lesz magyarországi jegybanki kamatcsökkentés.

Mi lesz a szegény posztkommunistákkal?

Csak az együttműködés és a szolidaritás akadályozhatja meg Kelet-Európában az önbeteljesítő jóslatok megvalósulását, fejtette ki a Wall Street Journal hasábjain a bruegeli egyetem két kutatója.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo