Közép-kelet-európa cikkek


Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.
Régóta várt nagy divatáruházlánc jön Magyarországra

Régóta várt nagy divatáruházlánc jön Magyarországra  

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy megnyitja első üzletét a magyar fővárosban.
Magyarország a második helyen a régiós mamutok között

Magyarország a második helyen a régiós mamutok között 

Folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság szárnyalása, Magyarország majdnem 5 százalékos, rekordközeli GDP-növekedést ért el.
Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa 

A világ második legvonzóbb befektetési célpontja Közép-Kelet-Európa – derült ki az EY European Attractiveness Survey-ből, amely a tavaly megvalósult, munkahelyteremtéssel járó beruházásokat vizsgálta. Magyarországon több mint száz ilyen ügyletet zártak le 2018-ban.
Moody's: stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Moody's: stabil kilátással kezdik 2018-at Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei 

Stabil kilátással kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei, mivel a térség erőteljes gazdasági növekedése lendületet ad a hitelkeresletnek és javítja a rendszerszintű eszközminőséget - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett éves európai szektorjelentésében.
Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának

Új növekedési modellre van szüksége Kelet-Közép-Európának 

Új növekedési modellre van szükségük a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség feltörekvő gazdaságainak ahhoz, hogy kitörhessenek az eddig elért közepes jövedelmi szint korlátai közül. Az új modell pillérei között van az infrastruktúra fejlesztése – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szerdán Londonban kiadott éves helyzetértékelésben.
A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér

A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér 

Csehország  és Litvánia tíz év múlva, 2026-ig elérheti az EU-országok egy főre jutó nemzeti átlagtermékének 90 százalékát, Magyarország akkor csak 75 százaléknál tart majd, mutatja a  Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) felmérése. A magyar bérszínvonalnál csak a román és a bolgár alacsonyabb a térségben - de a kilátások biztatók.
FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel

FAO: oltással kell harcolni a veszélyes betegséggel 

Ki kellene terjeszteni a vakcinázást a szarvasmarha bőrcsomósodáskór megállításáért Kelet-Európában és a Balkánon, főleg a veszélyeztetett területeken – javasolja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Jól jár, aki Budapesten vesz fel hitelt

Jól jár, aki Budapesten vesz fel hitelt 

Közép- és Kelet-Európa fővárosai, Budapest, Bukarest és Varsó (Milánóval és Oslóval együtt) kínálja Európában a legjobb hitellehetőségeket hitelfelvevőknek és adósoknak egyaránt - derül ki a CBRE új kutatásából.
Közép- és Kelet-Európa feljövőben

Közép- és Kelet-Európa feljövőben 

A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, amely elemzésben értékeli a vásárlóerőt, a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából, az inflációt, az értékesítési terület termelékenységét és előrejelzést ad a 2017. év forgalmára vonatkozóan.

Nálunk fáj a legtöbbe 100 forintnyi bér 

Régiónk országainak adórendszere az elmúlt években stabilnak mondható. A drasztikus strukturális átalakulások korszaka mára lezárult, a válságadók esetenként fokozatosan kivezetésre kerültek, máshol végleg beépültek az adórendszerek szerkezetébe. Mivel az elmúlt években az államháztartás egyenlege a legtöbb helyen sokat javult, a fogyasztás pedig növekedésnek indult, ez adott némi mozgásteret a pénzügyi kormányzatoknak, hogy az általános adópolitikájuk terén is új irányba forduljanak - derül ki a Mazars legfrissebb, közép-kelet-európai adóbrosúrájából.

Jó éve lehet Közép-Európának 

Jelentős, több nyugat-európai országot meghaladó GDP-bővülést vár az idén a visegrádi országoktól és Romániától a Coface. A hitelbiztosító előrejelzése szerint Magyarországon például 3,1 százalékos lehet a bővülés. Az elemzés szerint a kelet-európai országokban az elmúlt évek kedvező gazdasági folyamatainak köszönhetően elfogadható szintre kerültek a fizetési kockázatok.

Önsorsrontó megszorítások - nem muszáj 

Nincs szükség adóemelésre a kelet-közép-európai országokban, ha kitartanak a növekedést támogató politika mellett, és a kiadások reálnövekedési ütemét egy százalék alatt tartják – áll az Erste Group hétfőn publikált elemzésében, amelynek többek között az az egyik megállapítása, hogy Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia profitálhat az EU „hatos csomagjából”, s így csökkenhet az „önsorsrontó megszorítások” veszélye.

Idén már beindulhat a növekedés a régióban 

Noha a Gazdasági és Monetáris Unió válsága és a globális recesszió okozta járulékos veszteségek enyhítése nem megy egyik napról a másikra, 2013 a közép- és kelet-európai régió országai számára a növekedés szempontjából kedvezőbb év lesz, mint 2012 volt - ez az egyik legfontosabb megállapítása az UniCredit Economics & FI/FX Research által közzétett CEE Quarterly kiadvány legfrissebb számának.

EU-csúcs: Csak az ima maradt a görög választásokig 

A nemzetközi gazdasági válság megrengette a demokratikus európai intézményrendszert is - vélekedett Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója után. A magyar miniszterelnök szerint Budapestnek van B-terve arra az esetre, ha Athén mégis távozik az eurózónából, de „mindenki az A-tervért imádkozik." A görög válság beárnyékolta a csúcstalálkozót, a piacok viszont csütörtökön már túlléptek az előző napi sokkon, amely a forint piacán is feszült órákat okozott.

Állami fizetések: magyar főosztályvezetőnek lenni a legjobb 

Az állami szerveknél dolgozók átlagosan bruttó 232 ezer forintot keresnek Magyarországon, ez magasabb a 216 ezer forintos szlovák, de alacsonyabb a 257 ezres cseh bruttó átlagfizetésnél - derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-nek.

Adózás: Nincs az első hét szempont között 

A Kelet-Közép-Európa országaiban megtelepedni kívánó nemzetközi vállalkozások legfontosabb telephely-választási szempontjai között nincs az első hétben az adózási környezet - állapítják meg friss tanulmányukban az IFUA Horváth & Partners szakemberei

Kétsebességes Kelet-Európa: Magyarország a jobbak között 

3,1 százalékos GDP-növekedésével a közép- és kelet-európai régió kilátásai kedvezőbbek, mint Nyugat-Európáé (eurózóna: 1,0 százalék) A növekedés azonban kétsebességes: néhány ország gyorsabban, mások lassabban állnak talpra, és általában elmondható, hogy a vállalati szektor a lakosságinál gyorsabb ütemben növekszik. - derül ki az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai elemzéséből.

Nincs mire büszkének lennünk: Magyarország a középmezőnyben 

Magyarországon 2009 decemberéig az uniós alapokból szerződéssel lekötött források negyedét, azaz 3,4 milliárd eurót fizettek ki a kedvezményezetteknek. Az eddig kifizetett támogatás, és az összes, hét éves periódusra rendelkezésre álló forrás aránya 10%-os, mellyel az ötödik helyen állunk a régió országai között - derül ki a KPMG „EU Funds in Central and Eastern Europe - Progress report 2007-2009" című összehasonlító tanulmányából.

Eljött az életbiztosítások ideje? 

A lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát a válság derékba törte. A hozamok esése láttán a régióban a befektetők megijedtek, és az európai átlag alig felét fordították életbiztosításra. A helyzet az év első negyedében az egész régióban normalizálódni látszik, ám a szomszédos országokhoz képest a magyar lakosság számára rossz üzenetet jelent az öngondoskodás állami ösztönzésének megvonása. - véli az AVIVA elemzésében.

"A politikai elit képtelen stabilitást, jólétet szavatolni" 

A közép-európai országokban idén esedékes voksolásokon azok a politikusok lehetnek a befutók, akik az utóbbi húsz évben nyomták rá a bélyegüket hazájuk politikai életére - írta körképében a The Economist.

Étkezési jegy: Közép-Európa szereti 

A Deloitte hazai irodája által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

Látszanak a repedések a volt kommunistákon 

Repedésekre mutatott rá a volt kommunista államok gazdasági rendszerében a nemzetközi válság - vélekedett budapesti keltezésű cikkében a Financial Times című brit pénzügyi-politikai napilap.

Van ilyen: nem a magyarok a legpesszmistábbak 

Közép-Európában a csehek látják a legsötétebb színekben gazdaságuk helyzetét - derült ki abból a felmérésből, amelyet a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet készített Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában.

"A fizetési morál drasztikusan romlott"  

A visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdaságát érzékenyen érintette a 2009-ben kicsúcsosodó gazdasági válság: az export, az ipari termelés mindegyik országban mérséklődött, a munkanélküliség nőtt, a fizetési morál pedig drasztikusan romlott - áll az Atradius legfrissebb jelentésében. A fejlődési lehetőséget a visegrádi négyek számára az Európai Unió által támogatott beruházások és a nagy piacok fellendülése jelentheti.

Oszkó régiós kiugrást jósol Magyarországnak 

Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú kilátásait Oszkó Péter, aki szerint a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál.

Új üzletek: Magyarország csak a 16. a kereskedők listáján 

Németország az első helyre került azon kereskedők listáján, akik 2010-ben az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) terjeszkedni kívánnak. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, „Mennyire aktívak a kereskedők az EMEA-régióban" című kutatásából. Az elemzés rámutat arra, hogy a megkérdezett kereskedők 47 százaléka Németországot célozza meg jövőbeni terjeszkedése helyszínéül; a második helyen 44 százalékkal Franciaország, a harmadikon 36 százalékkal Spanyolország áll. Régiónkból Lengyelország foglalja el a legelőkelőbb, negyedik helyet.

Két év szünet után kerülhetünk közelebb Nyugat-Európához 

A recesszió miatt átmenetileg megtorpant a közép-európai EU-gazdaságok reáljövedelmi felzárkózása, ám ez a konvergencia-folyamat 2011-től folytatódni fog - áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport új, átfogó elemzésében, amely szerint Magyarország a legutóbbi szerkezeti reformok és a megfontolt költségvetési politika révén túlteljesítő lehet a térségben.

Mi kell az ország függetlenségéhez? 

Míg egyre inkább nyilvánvalóvá válik Magyarország kiszolgáltatott helyzete az energiafelhasználás terén, egy rövid kitekintés a régió országai körében hasonlóan riasztó képet mutat. A tíz közép-kelet-európai új EU tagország közül öt energiafogyasztásának több mint felét importból fedezi. A közös problémák ellenére a régió országai alig tudnak valamit szomszédjaik energiastratégiájáról és tervezett lépéseiről.

Senki nem úszta meg a régióban... 

A lízingpiacon az új üzletkötések volumene a környező országokban a 4-5 évvel korábbi szintre esett vissza 2009 első félévének végén - derül ki a Hypo-Alpe-Adria a régió lízingpiacának tendenciáit vizsgáló felméréséből.

Jó idők várnak a kis cégekre? 

A Kelet-Közép-Európában tapasztalható magasabb növekedési rátának köszönhetően csökken a különbség a kontinens nyugati és keleti felének kkv- és mikrovállalati szektora között, és nő az igény a finanszírozásra, tanácsadásra, valamint további banki termékekre és szolgáltatásokra - állítják közös kutatásuk alapján az Erste Group, a zeb/rolfes.schierenbeck.associates (Zeb) és az European Financial Management & Marketing Association (EFMA) szakemberei. 

"Már nem fertőzők, de fertőzhetőek vagyunk" 

Az ötödik napon is emelkedtek az amerikai indexek - 72 dollár fölé emelkedett az olaj árfolyama, az arany ára a csúcs körül konszolidálódik - Vegyes mozgás jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel - Erõsödött a dollár az euró ellenében, a jen gyengült a dollárral szemben, az EUR/HUF kurzus 270 felett - Ma emelkedésre számítunk a hazai parketten.

"A krachot elkerültük, de..." 

A rendszerszintű pénzügyi válságot sikerült ugyan elkerülni Kelet-Közép-Európában, a továbbra is jelentős kihívások miatt azonban "nincs helye az elbizakodottságnak" - hívta fel a figyelmet hétfőn három nagy nemzetközi pénzintézet, amelyek közös finanszírozási programot folytatnak a térségi gazdaságok megsegítésére.

Budapest nem elég csábító? 

17,5 százalékot zuhanva 55,7 százalékra esett a budapesti szállodák foglaltsága 2009 nyarán 2008-hoz képest, és mindössze az áfakulcs csökkentése jelentett pozitív fejleményt a magyar fővárosban. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, közép-kelet-európai szállodapiacról szóló elemzéséből.

Magyar euró lesz a lengyel és a cseh előtt? 

Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá süllyed, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport csütörtökön közölt elemzésében.

A legnagyobbak 15 százaléka magyarországi 

A Coface Hungary közreműködésével harmadik alkalommal teszi közzé a Manager Magazin az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég listáját. A Top 500 az új Európa 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát, amely a társaságok pénzügyi eredményein alapszik. A listát a Coface csoport állította össze. Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek, de a nyereség és a foglalkoztatottak számának alakulása is látható a táblázatban.

Kelet-Európában 2010 lesz a legnehezebb év 

Jövőre lesz a legmélyebb a hitelválság Kelet-Európában, és a térség több országában 20 százalékra emelkedhet a problémás hitelek aránya, a Bank Austria szerint.

Kelet-Európa: a boldog időszaknak annyi 

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott  a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

A gyenge dollár jót tesz a forintnak 

Ha csak a gazdasági háttér és a nemzetgazdasági szükségletek határoznák meg a forint irányzatát, akkor nem kellene erősödnie belátható időn belül, írta elemzők véleményét idézve csütörtökön a Dow Jones hírügynökség.

Forintpiac: megnyugodhatunk? 

A nemzetközi értékpiaci fordulatot követve a közép-kelet-európai valuták is javultak csütörtökön, habár a múlt héten elért, hathavi csúcsok még messze vannak.

Oroszok, lengyelek a magyarok előtt 

Egy helyet lépett előre és a negyedik a Közép-Európára vonatkozó rangsorban Magyarország a Heidrick & Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economy Business Unit által végzett Talent-index felmérésen. A kutatás 13 közép-európai országot 44, eltérő módon súlyozott, 7 fő kategóriába sorolt gazdasági, társadalmi, munkaerő-piaci és oktatási kritérium alapján rangsorolja az először 2007-ben felmért, illetve a jelenlegi tények alapján 2012-ben várható értékei alapján.

Dollárgyengülés: a forint nem profitált belőle 

Csütörtökön a továbbra is óvatos nemzetközi piaci hangulatban a közép-kelet európai valuták nagyrészt vegyesen alakultak, kis forgalomban, de a nap végére megsegítette őket a dollár gyengülése, ami általában kedvez a nagyobb kockázatú eszközöknek szerte a világon.

A hitelből fedezett fogyasztásnak befellegzett 

Pozitív GDP-növekedés várható Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt, miközben a hitelvolumenek stabilak maradnak, a munkanélküliség csökkenése pedig legkorábban 2010. végén várható - állítják friss elemzésükben az Erste Csoport elemzői, akik komoly felfutást várnak a kelet-közép-európai kötvénypiacokon, valamint a befektetői kategóriájú kibocsátók (telekom és közmű cégek) előretörését várják az államkötvényekkel szemben.

Magyarország már fele se olyan vonzó? 

A nyolc ével ezelőtti szintre eshetnek vissza a közvetlen tőkebefektetések az idén a közép-kelet-európai országokban a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet szerint.

Végre jönnek a jó hírek! Nem a forintnak persze... 

Áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest, a márciusi, 0,4 százalékos havi visszaesés után. Japánban pedig áprilisban második hónapja nőtt az ipar termelése az előző hónaphoz viszonyítva, miután előzőleg öt hónapon át csökkent hónapról hónapra. A kelet-európai valutákra viszont nehezebb időszak vár.

Magyarország még fenn van a térképen.. 

Az ingatlanbefektetési piacok Közép- és Kelet-Európában tovább lassultak 2009 első negyedévében, és közel 220 millió euró (65 milliárd forint) forgalmat jegyeztek - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) harmadik alkalommal megrendezett regionális ingatlanbefektetési tájékoztatóján Budapesten. Ez a 2008 negyedik negyedében realizált volumen egyharmada, amely az egész európai befektetési piachoz képest valamivel erősebb lassulást tükröz. A befektetések az évtized elején tapasztalt szintre estek vissza, még mielőtt a régió ingatlanbefektetési piacai jelentős növekedésnek indultak volna 2005-2007 során.

A kommunizmus óta nem volt ilyen 

A tervgazdaságok csaknem húsz évvel ezelőtti összeomlása óta nem tapasztalt mélységű recessziót él át az idén a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség, amelynek egyes gazdaságaiban kétszámjegyű GDP-visszaesés várható, áll a Fitch Ratings átfogó előrejelzésében.

A nagy forint-gyengülésen már túlvagyunk? 

A közép-európai hármak (CE3) valutáinak mérsékelt további gyengülése még elképzelhető, de az árfolyam-kiigazítás zöme jó eséllyel már lezajlott, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport pénteki elemzésében, amely szerint ugyanakkor a következő egy évben nagy valószínűséggel nem lesz magyarországi jegybanki kamatcsökkentés.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo