hirdetés

Két év szünet után kerülhetünk közelebb Nyugat-Európához

A recesszió miatt átmenetileg megtorpant a közép-európai EU-gazdaságok reáljövedelmi felzárkózása, ám ez a konvergencia-folyamat 2011-től folytatódni fog - áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport új, átfogó elemzésében, amely szerint Magyarország a legutóbbi szerkezeti reformok és a megfontolt költségvetési politika révén túlteljesítő lehet a térségben.
hirdetés

A JP Morgan londoni elemző és befektetési részlege Magyarországról, Szlovákiáról, Csehországról, Lengyelországról és Romániáról közölt a hétvégén összehasonlító konvergencia-elemzést. Az ötök az elmúlt évtizedben jelentős haladást értek el a Nyugat-Európához történő gazdasági reálfelzárkózásban. Az országcsoport fejenkénti hazai összterméke (GDP) - vásárlóerő-paritáson számolva - tavaly az euróövezeti szint 58 százaléka volt a tíz évvel korábbi 49 százalék helyett. A folyamatot a magasabb munkatermelékenység-növekedési ütem hajtotta: az öt országban 1998 és 2008 között évente átlagosan 3,3 százalékponttal nagyobb volt a termelékenységnövekedés, mint az euróövezetben - áll a JP Morgan elemzésében.

Javítani kell
Javítani kell Magyarország versenyképességét, ennek során az államnak az üzleti környezetre, az adózásra, az infrastruktúrára, az oktatásra, a kutatás-fejlesztésre és az emberi erőforrásokra kell összpontosítania a figyelmét - derül ki az Állami Számvevőszék kutatóintézetének tanulmányából. A tanulmány szerint a közvetlen támogatások a versenyfeltételek torzításához vezetnek, ezért célszerű azokat közvetett, piaci orientációjú támogatásokkal felváltani. Az ÁSZ szerint "sürgősen meg kell változtatni azt a helyzetet, hogy a vállalatok a közszférát a gazdaság működését akadályozó tényezőnek tekintsék". Ezt az adóterhek csökkentésével, az adózás szolgáltató jellegének növelésével, az adminisztrációs terhek csökkentésével, valamint egy stabil üzletszabályozási környezettel lehetne elérni. Fontos emellett a feketegazdaság és a korrupció mielőbbi csökkentése - emeli ki a tanulmány.

Majd 2011-ben 

A cég szerint a világgazdasági recesszió miatt "átmenetileg lefulladt" a reáljövedelmi felzárkózás, mivel a közép-európaiak gazdasági kibocsátása meredekebben esett, mint az euróövezeté. Mivel azonban az euróövezet - a JP Morgan előrejelzése szerint - egészséges ciklikus kilábalás előtt áll, az ötök is hamarosan kikeverednek a recesszióból, és a GDP-reálkonvergencia folyamata 2011-től ismét lendületbe jön - áll az elemzésben.

A ház londoni szakértői kiemelik, hogy a termelékenységnövekedést jelentősen meghaladó bérnövekmény a gazdasági versenyképesség romlását, és így a reálkonvergencia-folyamat lassulását okozhatja. A JP Morgan elemzése azonban kimutatja: Közép-Európa munkatermelékenysége a 15 régebbi nyugat-európai EU-tagállaménak mindössze 60 százaléka, a munkaköltségek azonban alig 27 százalékát teszik ki a tizenötök átlagának. Ezt összevetve, az egységnyi termékértékre jutó munkaköltségszint a közép-európai gazdaságokban az EU-15-nek hozzávetőleg a 45 százaléka - áll az elemzésben.

Magyar adóteher jövőre

Magyarországról a cég megállapítja: a magyar gazdaságban érvényesülő adóék mind nemzetközi, mind térségi összehasonlításban magas, a kis- és középvállalatok eredményét terhelő adók és kötelező járulékok a közép-európai ötök többi tagállamának átlagánál hozzávetőleg 10 százalékponttal magasabbak.

Kedvező fejlemény azonban, hogy a szerkezeti reformok Magyarországon lendületbe jöttek az elmúlt egy évben, és a kormány jóváhagyta a foglalkoztatást terhelő adók jelentős csökkentését; az átlagbér adóéke a tavalyi 54 százalékról jövőre 46 százalék alá csökken, ami már a nyugat-európai átlag alatt lesz - áll a JP Morgan elemzésében. A ház szerint a magyar gazdaság az elmúlt években alulteljesített a térséghez képest, a legutóbbi időszak szerkezeti reformlendülete és költségvetési megfontoltsága nyomán azonban 2011-től felülteljesítővé válhat.


Felzárkozó kelet-európaiak (GDP vásárlóerő-paritáson az EU-27-ek átlagában) - forrás: Eurostat

Miközben egész Európa lazította költségvetési politikáját a recesszió idején, Magyarország jelentősen szigorította alapállását, és amíg Európa a következő években a közfinanszírozást ért károk kijavításával lesz elfoglalva, addig Magyarország várhatóan adót csökkent, és javítani fogja versenyképességi pozícióját a térséggel szemben - áll a JP Morgan hétvégi londoni elemzésében.

A cég egy korábbi elemzésében azt írta: számításai szerint a ciklikus kiigazítással számolt elsődleges államháztartási egyenleg Magyarországon a GDP-érték 4,5 százalékának megfelelő mértékben javult 2007 és 2009 között, miközben ugyanezen idő alatt a többi közép-európai országban és az euróövezetben átlagosan 3 százalékos GDP-arányos mértékben romlottak a költségvetési mérlegek. Magyarország költségvetési teljesítményéről jó ideje elismerő elemzéseket adnak ki nagy citybeli házak.

Költségvetési többlet és gyorsabb euróbevezetés

A Bank of America-Merrill Lynch befektetési csoport londoni részlege szerint Magyarország költségvetési szempontból a világ élvonalában lehet jövőre. A cég nemrég közölt londoni előrejelzésében elképzelhetőnek nevezte, hogy a ciklikus kiigazítással számolt strukturális többlet Magyarországon 2010-ben elérheti a GDP-érték 6 százalékát.

A JP Morgan egyik korábbi londoni elemzésében azt írta: a magyar kormány által elkezdett szerkezeti reformok lehetővé tehetik, hogy Magyarország előbb vezesse be az eurót, mint Lengyelország és Csehország.

A Standard and Poor,s hitelminősítő nemrég negatívról stabilra javította Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői, "BBB mínusz" szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést. A cég ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo