hirdetés

Budapest nem elég csábító?

17,5 százalékot zuhanva 55,7 százalékra esett a budapesti szállodák foglaltsága 2009 nyarán 2008-hoz képest, és mindössze az áfakulcs csökkentése jelentett pozitív fejleményt a magyar fővárosban. - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, közép-kelet-európai szállodapiacról szóló elemzéséből.
hirdetés

A szállodák foglaltsága és az napi átlagos szobaár (Average Daily Rate, ADR) idén is követte a hagyományos szezonalitást: a magyar főváros hoteljei májusban voltak a legtelítettebbek és a legmagasabb a szobaár júniusban volt. Mindkét mutató jelentősen alulmúlta a korábbi évek szintjeit. A foglaltság és a szobaár 2009 júliusában alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A foglaltság 55,7 százalékot tett ki, ez 17,5 százalékkal kevesebb a 2008-as adatnál. Az átlagos napi szobaár Budapesten 75,76 euró volt, amely 1,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi árnál.

A szobaár relatíve kis csökkenése júliusban visszavezethető a csúcsidőszakra és a forint elmúlt időszakban bekövetkezett erősödésére. Forintban a szobaár júliusban 15,47 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál és 20712 forintot tett ki. A szállodaipar egyetlen pozitív fejleménye/eseménye az ÁFA 25 százalékról 18 százalékra való csökkentése volt az elmúlt hét hónapban.

Budapest vs. Prága és Bécs

A budapesti szállodák foglaltsági trendje követte Prága és Bécs teljesítményét 2009 első hét hónapjában, ám júniustól/júliustól Budapest hoteljei képtelen voltak növelni a foglaltságot, szemben Prágával és Béccsel, ahol ez sikerült. 2009 júliusában az átlagos prágai szobaár 68 euró alá esett, szemben a 75,76 eurós budapesti szinttel. Utoljára 2008 augusztusában volt drágább Budapest Prágánál.

Közép- és Kelet-Európa nagyvárosai, 2009

A CB Richard Ellis által vizsgált városok közül Bécs szenvedte el a legkisebb év/év alapú visszaesést. Az osztrák fővárost Varsó és Prága követi. Pozsonyban volt a legjelentősebb csökkenés az idén, a foglaltság 27,5 százalékkal maradt alatta a tavalyi szintnek. A foglaltság visszaesése régió-szerte továbbra is a beutazók csökkenő számának és a visszafogott üzleti utaknak tudható be. 2009 harmadik negyedévében a mutatók valószínűleg jelzik majd, hogy elértük-e a mélypontot, hiszen az ősz hagyományosan a konferencia és üzleti utak időszaka.

Budapesti fejlesztések
A korai tervezés szakaszában álló projektek közül azokat, amelyek finanszírozási nehézségekkel találták szembe magukat, elhalasztják, félreteszik és mást ajánlanak a piacnak. Budapest szállodaállománya az utóbbi hónapokban az 54 szobás IV. kerületi Actor Business Hotellel és a 160 szobás Expo Congress Hotellel gyarapodott. A 110 szobás President Hotel a tervek szerint 2009 októberében nyitja meg kapuját az V. kerületben.
A First Site Hotel és a Mariott Courtyard megnyitása nem várható 2010 előtt, és a régóta várt Baglioni Hotel, továbbá a Rácz Thermal Spa átadásával sem számolnak 2010 első féléve előtt.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo