Szálloda cikkek

hirdetés

Szállodai szarkák: ezeket imádják ellopni a magyarok

Szállodai szarkák: ezeket imádják ellopni a magyarok

A kisebb kiszerelésű illatszereket és a hotel logójával ellátott köntöst és papucsot szinte mindig lenyúlják a magyarok a szállodákból.
Mészáros Lőrincék újabb szállodát üzemeltethetnek

Mészáros Lőrincék újabb szállodát üzemeltethetnek

Júniustól öt éven át a Hunguest Hotels üzemeltetheti a 92 szobás, négycsillagos, kiterjedt wellness részleggel bíró ceglédi Hotel Aquarell szállodát.
Kezdenek megtelni a szállodák húsvétra

Kezdenek megtelni a szállodák húsvétra

A húsvéti, négynapos hosszú hétvégére 17 százalékkal nőttek az előfoglalások az előző évhez képest.
Újabb csillag Zalakaros egén

Újabb csillag Zalakaros egén

Révbe ért a MenDan több éves, egyedülálló „égi” projektje.
Szállodaszörny épül Hévízen, állítólag Fidesz buli

Szállodaszörny épül Hévízen, állítólag Fidesz buli

A magántőkealapok legfontosabb előnye a tulajdonosokat elrejtő teljes diszkréció.
hirdetés
A helyzet javul, de még mindig nem tért magához a hazai turizmus

A helyzet javul, de még mindig nem tért magához a hazai turizmus

Bár a 2020-as adatokhoz képest javult a helyzet, a járvány előtti időszak adatai messze lőtávon kívül vannak.
Új szálloda érkezik Magyarországra

Új szálloda érkezik Magyarországra

Az Accor csoport a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztőjével, a Futureallal közösen hozza létre Közép-Európa első TRIBE szállodáját, mintegy 55 milló eurós beruházással Budapesten - közölte a szállodaipari konszern.
Éledezik a turizmus az óriási pofon után

Éledezik a turizmus az óriási pofon után

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak, a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva azonban 90,6 százalékos a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Nyitás után minden drágább lesz, mint a zárás előtt volt a hazai szálláshelyeken

Nyitás után minden drágább lesz, mint a zárás előtt volt a hazai szálláshelyeken

Ahogy nő a félig beoltottak száma, úgy nő az esélye annak is, hogy a fokozatos nyitás hamarosan elérheti a szállodákat is. Ami biztos: a tavalyinál is magasabb árak várhatók. Mi lesz azokkal, akiknek nem lesz védettségi igazolványa?
Óriási érvágás a szállodáknak a húsvéti zárás

Óriási érvágás a szállodáknak a húsvéti zárás

Hagyományosan a húsvéti hosszú hétvége jelenti a tavaszi szezon igazi kezdetét a szállodaiparban. A zárva tartó hotelek csak ebben a néhány napos időszakban több mint 4 milliárd forintos összesített bevételkiesést kénytelenek elszenvedni – mutat rá a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég, hozzátéve: továbbra is reális az esélye egy erős nyári turisztikai szezonnak.
hirdetés

Minimálisan ellenőrzött üzleti utazókat szeretettel várnak a szállodák

Orbán Viktor szerint a magyarok "okosba" üzleti útnak tüntetik fel az egzotikus nyaralásaikat. Itthon is nyitva van a szállodák fele, ahol például egy újságíró simán megszállhatna munka-ügyben.

Óriási visszaesést produkált decemberben a hazai turizmus

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken az egy évvel korábbinál 92,5 százalékkal kevesebb belföldi vendég, 89,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött el, a külföldi vendégek száma 96,8, a vendégéjszakáké 96,0 százalékkal csökkent.

Legalább 2-3 év kell a szállodaiparnak, hogy visszatérjen a járvány előtti szintre

A hazai szektor nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek. 

A kijárási tilalom bevezetését a hazai szállodák is megemlegették

A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent

Örülhetnek a szállásadók - már él a támogatás

Mostantól visszaigényelhetik a november 11. és december 10. közötti foglalásaikra a bevételkiesésük 80 százalékát a szálláshely-szolgáltatók.

A járvány adta pofon után nehezen tápászkodnak fel a budapesti szállodák

A KSH adatai szerint év első kilenc hónapjában vidéken 42, míg Budapesten 77 százalékos bevételkiesést szenvedtek el a kereskedelmi szálláshelyek szolgáltatói. Pozitív forgatókönyv, vagyis a most bevezetett zárás december közepi feloldása is elsősorban a belföldi keresletet jobban kihasználni képes vidéki szálláshelyeknek kedvez majd, és egy év végi hajrá esetén sem várható, hogy országos szinten az idei forgalom meghaladja a tavalyinak a 35-40 százalékát – fogalmaz előrejelzésében a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága.

A budapesti szállodapiacot sem kíméli a járvány

A budapesti hotelek tetszhalottként várják a külföldi turizmus feltámadását. A pillanatnyi helyzet ellenére a szállodákra lenne kereslet a befektetők részéről, de érdemi kínálat szinte egyáltalán nincs. A jelenlegi tulajdonosok inkább kitartanak, ameddig lehet, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia. Minél előbb kell lépnie azoknak, akik nem akarnak finanszírozni egy, akár évekig tartó kilábalást.

Kivárnak a hotelbefektetők - mikor csaphatnak le?

Konganak az ürességtől a budapesti hotelek, míg vidéken úgy-ahogy tartják magukat. Az eladástól korábban mereven elzárkózó tulajdonosok egy része már tárgyalna, de a vevőjelöltek kivárnak: további értékvesztésre számítva csak pár hónap múlva, jóval olcsóbban akarnak vásárolni.

Szállodák a koronavírus árnyékában: a remény hal meg utoljára

Szállodánként jelentősen eltérő, hogy a több mint két hónapos leállás összességében mekkora kárt, elmaradt bevételt jelent. Az általunk megkeresett létesítmények egytől egyig éltek a gazdasági mentőcsomag valamelyik elemével.

Koronavírus: mi jöhet a szállodákban a járvány után?

Nem lesznek szobapincérek, se liftes fiúk, és a minibárnak is búcsút mondhatunk. De hogy a legsúlyosabbat is említsük, a társadalmi távolságtartás miatt a reggeli svédasztalnak is annyi lesz.

A nap grafikonja: látványos, ahogy megrohanják karácsony közeledtével a magyar szállodákat

Az elmúlt években egyre inkább tendenciává vált az, hogy az adventi és karácsonyi időszakban nagy a forgalom a szállodákban.

Frida Kahlo világa kel életre Budapest új hotelében

A turisták számára ideális szállás Budapest egyik legújabb hotele, a Teréz körút 62. szám alatt található T62.

Itt az impact turizmus: a turista, az ökoszisztéma és a helyiek is jól járnak

Az etikus turizmust választó turisták tesznek azért, hogy vendégeskedésükkel ne rombolják az ökológiai kincseket, s az utazási desztináción elköltött pénz segítse a helyi közösség megélhetését és jövőjét is, nemcsak az üdülőparadicsom tulajdonosát.

Lassan nincs, aki dolgozzon a szállodákban

Óriási a munkaerőhiány a szállodaiparban. Mintegy tízezer ember hiányzik a szektorból, az iparág szakmai szervezete szerint most a munkavállalók diktálnak.

Nyaraláskor már alapszükséglet a wi-fi

Szálloda vagy apartman? Város vagy vízpart? Autó vagy repülő? A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, a magyar internetezők utazási szokásait vizsgáló kutatásából az is kiderült, hogy tisztaság mellett kényelmes, nagy ágyra és wi-fire vágynak az utazók.

Ezek a legjobb turisztikai szolgáltatók Magyarországon

Az idén már nyolcadik alkalommal díjazták a legjobb magyarországi üzleti turisztikai szolgáltatókat, a Business Traveller Hungary magazin közönségszavazásán 9 kategóriában hirdettek nyerteseket csütörtökön Budapesten.

Az Airbnb ellenére kilőtt a fővárosi hotelpiac

Az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően a közép-kelet európai hotelpiac gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt 3 évben. A régión belül Budapest hotelpiaca kivételes növekedést produkált, megelőzve ezzel a régió kulcsszereplőit, derül ki a Colliers International legújabb szállodapiaci tanulmányából.

Akinek telik nyaralásra, inkább szállodába megy

Idén átlagosan 165 ezer forintot terveznek költeni nyaralásra a magyarok, 16 százalékkal kevesebbet a tavalyinál, a legtöbbet költők középkorúak, akik szívesen járnak vissza a bevált helyekre - ez derült ki a Danubius Hotels online kutatásából.

Sehol nem vagyunk biztonságban - a luxusszállodában sem

Nem lehet elég óvatos, aki üzleti ügyben utazik: ellophatják adatait a repülőn, szállodában, a konferencián - és lehallgathatják, akárhol, figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

Csengetett, Mylord?

A kaliforniai Szilícium-völgyben az „Aloft Cupertino” hotelben egyszer csak elénk áll a robot, amelyet A.L.O.-nak hívnak. Nem valamelyik hollywoodi scifi-ből szabadult, hanem a szálloda alkalmazottja, a 91 cm magas, 45 kiló súlyú készülék. Feladatai sokrétűek: a szálló vendégének rendelésére sok mindent tud a szobákba kézbesíteni, legalábbis mindent, ami „csomagtartójába” belefér, édességet, ropit, papír zsebkendőt, fogkrémet, italokat vagy éppen újságokat.

Hatszor ment csődbe eddig az új amerikai elnök

Több mint negyedévszázada hajtja az összeomlásba vállalatbirodalmát a frissen beiktatott amerikai elnök. Hatszor lett fizetésképtelen, ötször Atlantic Cityben csődölt be, egyszer New Yorkban. Többször még azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán milliárdos-e. Annyi biztos, csődjei során legalább 5,5 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, de a valós végösszeg ennél is több.

A 10 legriasztóbb hiba a weboldalakon

Honlap nélkül ma már egy vállalkozás sem igazán életképes, de a turisztikai szektorban különösen fontos a megfelelő weboldal. Nem elég, ha szép, fontos, hogy tényleg felhasználóbarát legyen. A Tnooz turisztikai hírportál a szállodai honlapok leggyakoribb hibáit szedte össze, melyekből mindenki tanulhat, aki ügyfelekre vágyik.

A szállodaiparba is betörtek a robotok

Szürreális lények és robotok között szürcsölnek teát a vendégek a Nagaszakiban található Henn na Hotelben, amely a világ első olyan szállodája, ahol szinte mindent robotok végeznek.

Itt a digitális szállodák ideje

2020-ra az európai lakosság 44 százaléka digitális bennszülöttnek nevezhető majd, ami még lényegesebbé teszi a digitális foglalási eszközök használatát. A szállodák több mint kétharmada gyűjt rendszeresen adatokat a vendégekről, azonban kevesebb, mint felük használja fel ezeket tudatosan, személyre szóló ajánlatok készítése céljából. Pedig nagyon itt lenne az ideje...

Ismét kétszámjegyű növekedés a magyarországi szállodák forgalmában

Az év első három negyedévében a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,8 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 250 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaár-bevétele pedig 14,4 százalékkal, 146 milliárd forintra nőtt - egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.

Felel-e a szálloda az értéktárgyainkért?

Előfordul, hogy kellemetlen meglepetés is éri az embert a szabadság alatt. Mire számíthatunk, ha a szállodába bevitt dolgainkban, értéktárgyainkban kár keletkezik, és miként felel a szálloda?

A csillagok húznak ki a gödörből

Az árnál és a hirdetéseknél is jobban befolyásolja a magyar szállóvendégek szobafoglalását, hogy hány csillaga van a választott hotelnek egy friss felmérés szerint.Mégis a magyarországi hotelek alig fele minősíttette magát az Európai Unió szálloda és vendéglátó szövetségeinek szervezete által alapított HotelStars Union csillagokkal.

Svájci a világ legjobb szállodája

A svájci Pontresinában található Grand Hotel Kronenhof lett a világ legjobb szállodája a Tripadvisor szerint. A listában a legjobb magyar eredményt a Four Seasons Gresham Palace Budapest érte el, az európai rangsor 9. helyezésével.

Öten aláírtak, de mások sincsenek kizárva

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) november 9-én, szombaton öt szervezettel kötött stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.

Felpörgött a szállodák forgalma májusban

Számottevően ugrott májusban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, s ezzel együtt javult a kapacitáskihasználtság is. Mindazonáltal ez utóbbi átlagadata még mindig épphogy 50 százalék fölötti értéket mutat.

Jönnek a turisták, csak nem költenek

A Malév 2012 eleji csődje és a fapados légitársaságok térnyerése átalakította a Magyarországra érkező utazóközönség szerkezetét: miközben az országba érkező turisták száma emelkedik, csökkent a több napra ide látogatók aránya, és az országba érkezők kevesebbet költenek - mondták az MTI-nek szakemberek.

Megéri újítani a megszokott stratégiák követése helyett

Sok szálloda próbálkozik a kuponos oldalakon meghirdetett akciókkal megtölteni üresen maradó szobáit. Ha első pillantásra jó ötletnek tűnik is, át kell gondolni, kinek és hogyan érdemes beszállni a kuponos üzletbe, vagy inkább egy újító stratégián kellene gondolkodni.

Klaszterrel segítenének magukon a szállodák

Közös online vendég- és partnerszolgáltatás-koordináló rendszer kialakításával kívánják élénkíteni a Turisztikai Hotel Klaszterben társult wellness szállodák, turisztikai és egyéb szolgáltatók Észak-magyarország bor- és részben gyógy- és egészségturizmusát.

A magyar hotelek a legbarátságosabbak

Előkelő helyen állnak európai összehasonlításban a magyar szállodai szolgáltatások. A barátságos és szakszerű kiszolgálásról végzett felmérést a vendégértékelések alapján a hotel.info, az eredmények szerint Budapesten és Helsinkiben a legbarátságosabb a kiszolgálás.

Ki lesz "Az év ifjú szállodása"?

Az MSZÉSZ Dr. Menyhárt Lajos Alapítványa ismét pályázatot hirdet Az év ifjú szállodása 2012 cím elnyerésére. A pályázat célja a szakmában kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal szakemberek elismerése. Az alapítványi elismerést minden évben, maximum kettő, 35 év alatti szakember kaphatja meg.

Teltházas ünnepek jöhetnek

A két közelgő négynapos hétvégén feltehetően belföldi vendégekkel telnek majd meg a vidéki szállodák, a fővárosiakat pedig a fapadosokkal érkező külföldi vendégek foglalhatják el. A hazai szállodások többségének így nincs oka komoly panaszra.

Bíztató nyarat zártak a hazai hotelek

A belföldivendég-éjszakák számának növekedési üteme (+6,0) idén először augusztusban haladta meg a külföldiekét (+4,5%), amelyben elsősorban a SZÉP-kártya felhasználás bővülése játszott szerepet. A szállodai vendégforgalom 12 százalékkal élénkült, főként a négycsillagos házak jó szereplésének köszönhetően. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele folyó áron 12 százalékkal nőtt - a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.

Olcsók a magyar szállodák

Még mindig olcsónak szállítanak a régióban a magyar szállodák. Átlagos szobafoglaltság mellett is csak minimálisan nőtt ugyanis a magyar szállodák bevétele az első fél év alatt. A környező országokban - kivéve Szlovákiát, mindenhol javult a helyzet. A vendégéjszakák száma ugyan nőtt, de a szobafoglaltság alig javult. Még többet fizetünk üdülési csekkel, mint SZÉP kártyával.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Tízezrekkel többet fizetnek a budapesti autósok a kötelezőért, mint a vidékiek

Az idei I. negyedévben 9 százalékkal emelkedett az autók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási éves díja.

Pénzszerzés

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Kaszálnak a kkv-k a közbeszerzéseken

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Gazdaság

Nagyobb a baj, mint a Covid idején

Nagyobb a baj, mint a Covid idején

A legjobbakat idén is K&H családi vállalatok kiválósági díjjal ismerik el.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo