hirdetés

Éledezik a turizmus az óriási pofon után

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak, a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva azonban 90,6 százalékos a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására idén áprilisban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 86,9 százalékkal esett vissza 2019 azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 93,7 százalékkal csökkent.

Tavaly áprilishoz képest a belföldi vendégek száma 21 ezerrel, a vendégéjszakáké 76 ezerrel lett nagyobb idén áprilisban. A belföldi vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 138 ezer volt, ami 123,2 százalékos növekedés. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom az előző év áprilisit 31, illetve 17 százalékkal múlta felül. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, közel négyszeres. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt.

depositphotos.com

A külföldi vendégek száma 20 ezerrel, a vendégéjszakáké 61 ezerrel nőtt áprilisban a tavaly áprilisihoz képest, a szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el, ami 326,4 százalékos növekedés. A külföldi vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint négyszeresére emelkedett 2020 áprilisához képest. A Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

Áprilisban 1261 kereskedelmi szálláshely, köztük 475 szálloda és 570 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát a belföldi vendégek töltötték el a szálláshelyeken.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 81,4 százalékkal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 75,8, a külföldiek 86,8 százalékkal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 81,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, és 15,5 milliárd forintot tett ki az év első négy hónapjában.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo