hirdetés

Szállodák a koronavírus árnyékában: a remény hal meg utoljára

Szállodánként jelentősen eltérő, hogy a több mint két hónapos leállás összességében mekkora kárt, elmaradt bevételt jelent. Az általunk megkeresett létesítmények egytől egyig éltek a gazdasági mentőcsomag valamelyik elemével.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A cikk a Piac & Profit magazin június-júliusi számában jelent meg. 

A következő lapszám augusztus 26-án jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

A Hotel Eger & Park vesztesége a milliárdot súrolja, mivel nagyon sok nemzetközi konferenciát mondtak le.

– Hiába nyitunk ki, utána sem lesznek rendezvények – mondta lapunknak Harmati Judit, a szálloda igazgatója. Március 23-án zártak be, és május 29-én nyitottak ki, így összesen 67 napig voltak zárva. Kormányzati intézkedések terén csak a járulékok csökkentése segített rajtuk, mást nem is vettek igénybe. – Nem tudnék kedves szavakat mondani – fogalmazott a szállodaigazgató.

Május közepe óta már többet csörög a telefon, és jönnek az érdeklődések és foglalások is, bár sok a kérdés az újranyitással kapcsolatban, főleg a wellness terén.

A moratórium segített

Másnak nem okozott közel milliárdos veszteséget a válság, sőt, az időt fejlesztésekre fordították. A balatonfüredi Hotel Silverine 69 napot volt zárva, és május 28-án nyitott ki az egész piacra jellemző 20-30 százalékos kedvezményekkel. Rádóczy Andrea szállodaigazgató mintegy 115 millió forint veszteségről számolt be lapunknak. Rajtuk a hiteltörlesztési, a járulékfizetési és a turisztikai hozzájárulás-fizetési moratórium is segített.

depositphotos.com

– A tervek szerint a legtöbb szálloda fokozatosan nyit május 15. óta. A Hotel Silverine Lake Resort május 28-i nyitást tervezett, amely a folyamatban lévő felújítási munkálatok befejezését is jelentette. A vendégek inkább augusztusra és július második felére foglalnak, júniusra visszafogottabb az érdeklődés. Abban reménykedünk, hogy ha minél több pozitív hír jelenik meg a médiában, annál nagyobb bizalommal keresik a vendégek a felkészült szállodák ajánlatait – tette hozzá Rádóczy Andrea.

A felújításhoz 137 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-programjából. Az ügynökség 85 milliárd forinttal támogatja a vidéki 100 szoba feletti szállodák felújítását, de ez nem új pénz, már a koronavírus-járvány előtt döntött róla a kormány.

Optimista jóslás

Szintén a júliusi és az augusztusi foglalásokban bízik a balatonkenesei Hotel Marina Port igazgatója. Kereken hatvan napot voltak zárva, ami mintegy 100 millió forintos veszteséget okozott, de ez még növekedhet.

– Pünkösdkor nyitottunk, júniusban a tavalyi évhez képest további 40–50 millió forint árbevétel-kiesésére számítunk. Talán a július és augusztus közelíthet a tavalyi számokhoz, de ez csak egy optimista jóslás – magyarázta lapunknak Szijártó Csaba szállodaigazgató. Számukra a márciusi béreknél a járulékkedvezmény jelentett segítséget.

Baldauf Csaba, a mintegy 500 férőhelyes Kolping Hotel ügyvezető igazgatója szerint pedig a szálloda számára a járulékcsökkentés egy „levegővételre” adott lehetőséget, ezután a rövidített munkaidőre kérhető bértámogatásra is benyújtották az igényt. Ezzel 125 dolgozóra – szinte a teljes foglalkoztatotti létszámra – havi 7,9 millió forint bértámogatást tudnak igénybe venni három hónapig, ami nagyban megkönnyíti az átmeneti időszakot és a pünkösdre tervezett újraindulást. Keszthelyen és környékén minden második munkahely a turizmushoz-vendéglátáshoz kapcsolódik, a járvány ezért különösen nehéz helyzetbe hozta ezt a térséget.

A nehézségek pedig még nem értek véget, hiszen az újranyitás ellenére egy ideig várhatóan nem lesz akkora vendégforgalom, mint amekkorát a kapacitások lehetővé tennének, és amely mellett rentábilis lenne a szálloda üzemeltetése.

Szerző: Vég Márton

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo