hirdetés

Étkezési jegy: Közép-Európa szereti

A Deloitte hazai irodája által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.
hirdetés

A Deloitte magyar irodája felmérésében Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország munkavállalói juttatási rendszereit vizsgálta. Ennek a felmérésnek az egyik központi megállapítása, hogy a munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes, valamint az, hogy a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat. - mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Horvátoknál nem

"Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban - bizonyos mértékig - adómentesen adható." - tette hozzá Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adó osztályának igazgatója. Ez alól kivételt képez Horvátország, ahol az étkezési jegy nem tartozik az adómentes juttatások közé.

A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a munkavállalók - némi jogszabályi ösztönzésre - fokozott figyelmet fordítanak az öngondoskodásra.

Ajándék a gyerekeknek

A hazánkban igen népszerű üdülési csekk a régió több országában is az adómentes és a munkavállalók által kedvelt juttatások körébe tartozik, de természetesen csak egy országonként eltérő, limitált értékig. (Van olyan ország, amely a magyar szabályozáshoz hasonlóan ezt a juttatást a munkavállalók közeli hozzátartozói számára is kedvező adókövetkezményekkel teszi elérhetővé.) Ugyanilyen jellemző régió-szerte a közlekedési bérlet (vagy munkába járás) biztosítása is a munkavállalók számára, amely néhány országban (pl. Bulgária, Szlovénia) adómentesen adható.

Gyuricsku Eszter kiemelte, hogy több példa is van a régióban arra, hogy a jogszabály megengedi a cégeknek, hogy - az év meghatározott időszakában és értékhatárig - adómentesen adjanak ajándékot munkavállalóik gyermekeinek. Ez a juttatási forma Romániában a gyermek 18 éves koráig, Szlovéniában és Horvátországban pedig 15 éves korig vehető igénybe. Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában adómentes a dolgozók képzése is, amennyiben az a munkához vagy a munkáltató tevékenységéhez köthető. A régió több országában alkalmanként adómentesen adható a munkavállalónak egyszeri, meghatározott értékű, természetbeni juttatás, amelynek maximális mértéke Szlovéniában 13 euró, Horvátországban 400 HRK lehet.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo