Étkezési jegy: Közép-Európa szereti

A Deloitte hazai irodája által készített felmérésből kiderül, hogy az étkezési jegyek alkalmazása nem csak hazánkban népszerű juttatási forma, hanem a helyi jogszabályi környezetnek köszönhetően a vizsgált közép-európai országok többségében is. A környező országokban alkalmazott munkavállalói juttatási rendszerek több egyezőséget is mutatnak a hazai gyakorlattal, vannak azonban olyan különleges juttatási formák, amelyek magyar szemmel nézve teljesen ismeretlennek tűnhetnek.

A Deloitte magyar irodája felmérésében Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország munkavállalói juttatási rendszereit vizsgálta. Ennek a felmérésnek az egyik központi megállapítása, hogy a munkavállalói juttatásoknak a környező országokban is csupán egy része adómentes, valamint az, hogy a jogszabályalkotók a legtöbb országban igyekeznek ugyanazon juttatási elemek irányába terelni a munkavállalókat. - mondta Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

Horvátoknál nem

"Általánosságban elmondható, hogy az étkezési utalvány az egyik legkedveltebb juttatási forma, amely a legtöbb országban - bizonyos mértékig - adómentesen adható." - tette hozzá Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. adó osztályának igazgatója. Ez alól kivételt képez Horvátország, ahol az étkezési jegy nem tartozik az adómentes juttatások közé.

A nyugdíj- és egészségbiztosítási (nem kötelező) munkáltatói hozzájárulások és az életbiztosítás szintén nagy népszerűségnek örvendenek a környező országok munkavállalói körében. Minden vizsgált országra jellemző, hogy a munkavállalók - némi jogszabályi ösztönzésre - fokozott figyelmet fordítanak az öngondoskodásra.

Ajándék a gyerekeknek

A hazánkban igen népszerű üdülési csekk a régió több országában is az adómentes és a munkavállalók által kedvelt juttatások körébe tartozik, de természetesen csak egy országonként eltérő, limitált értékig. (Van olyan ország, amely a magyar szabályozáshoz hasonlóan ezt a juttatást a munkavállalók közeli hozzátartozói számára is kedvező adókövetkezményekkel teszi elérhetővé.) Ugyanilyen jellemző régió-szerte a közlekedési bérlet (vagy munkába járás) biztosítása is a munkavállalók számára, amely néhány országban (pl. Bulgária, Szlovénia) adómentesen adható.

Gyuricsku Eszter kiemelte, hogy több példa is van a régióban arra, hogy a jogszabály megengedi a cégeknek, hogy - az év meghatározott időszakában és értékhatárig - adómentesen adjanak ajándékot munkavállalóik gyermekeinek. Ez a juttatási forma Romániában a gyermek 18 éves koráig, Szlovéniában és Horvátországban pedig 15 éves korig vehető igénybe. Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában adómentes a dolgozók képzése is, amennyiben az a munkához vagy a munkáltató tevékenységéhez köthető. A régió több országában alkalmanként adómentesen adható a munkavállalónak egyszeri, meghatározott értékű, természetbeni juttatás, amelynek maximális mértéke Szlovéniában 13 euró, Horvátországban 400 HRK lehet.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo