hirdetés

Magyar euró lesz a lengyel és a cseh előtt?

Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá süllyed, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport csütörtökön közölt elemzésében.
hirdetés

A JP Morgan szerint a közép-európai gazdaságokat sújtó recesszió és a közfinanszírozási rendszerek állapotának ebből eredő romlása a helyi valutákra nehezedő leértékelődési nyomással együtt tovább csökkentette a hármak - Lengyelország, Csehország és Magyarország - hamaros euróövezeti belépésének esélyeit. A ház most 2014-2016 között valószínűsíti az országcsoport valutauniós belépését, de kiemeli, hogy véleménye szerint Magyarország a másik két térségi országot egy évvel megelőzve bevezetheti az eurót.

Ha az új kormány kitart...

A JP Morgan londoni elemzői szerint az euróövezeti belépés "maastrichti" feltételei közül az államháztartási hiányelőírás teljesítése a legnagyobb kihívás. A cég előrejelzése az, hogy a hármak átlagos államháztartási hiánya 2013-2014-ben csökken a hazai össztermék (GDP) arányában mért 3 százalékos felső tűrési szintre. Az átlagon belül viszont Magyarországon - ahol az elmúlt években is megszorító költségvetési politika érvényesült - a deficit már 2012-ben e határra süllyed, feltételezve, hogy a 2010-es választások után megalakuló kormány is fenntartja a megfontolt költségvetési politikát.

Már más nagy londoni házak is arra a következtetésre jutottak elemzéseikben, hogy térségi összehasonlításban Magyarország költségvetési helyzete lesz a legjobb a belátható időben. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének nemrégiben közölt elemzése szerint Magyarország az egész OECD-országcsoporton belül is a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet.

a magyarok szeretnének legjobban euróval fizetni

A JP Morgan londoni részlegének csütörtöki helyzetértékelésében az áll, hogy a három közép-európai tagállam közül az eurócsatlakozás politikai és gazdasági ösztönzői is Magyarországon a legerőteljesebbek, a leggyengébbek pedig Csehországban, ahol - a magyarországi 65 százalékos támogatottsággal szemben - a lakosság többsége nem pártolja az euró bevezetését. A magyarországi adóssághelyzetről a cég azt jósolja, hogy a GDP-arányos államadósság valószínűleg 60 százalék felett marad a belátható jövőben, azonban a következő három évben "már meggyőző módon lefelé indulhat".

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo