hirdetés

Oroszok, lengyelek a magyarok előtt

Egy helyet lépett előre és a negyedik a Közép-Európára vonatkozó rangsorban Magyarország a Heidrick & Struggles vezetői tanácsadó cég és az Economy Business Unit által végzett Talent-index felmérésen. A kutatás 13 közép-európai országot 44, eltérő módon súlyozott, 7 fő kategóriába sorolt gazdasági, társadalmi, munkaerő-piaci és oktatási kritérium alapján rangsorolja az először 2007-ben felmért, illetve a jelenlegi tények alapján 2012-ben várható értékei alapján.
hirdetés

Közép-Európa: dinamikus gazdasági fejlődés, eltérő menedzsment színvonal

A Heidrick & Struggles az Economy Intelligence Unittal közösen 2007-ben egy világszerte harminc országot magában foglaló felmérés sorozatot indított az egyes országok tehetséges menedzser és szakember potenciáljára fókuszálva. A felmérés a Talent-index nevet kapta. A globális listát három regionális, köztük a közép-európai felmérés követte, amely 13 országot, köztük Magyarországot vizsgálta. Az index a 2007-es adatokból kiindulva azt mutatja meg, hogy 2012-ben az egyes országok várhatóan mit tesznek a tehetséges szakemberek, vezetők nevelése és megtartása terén, ezért többek közt az általános és a felsőoktatás mellett a kutatásra és fejlesztésre szánt források GDP-arányos részét, az üzleti képzés színvonalát, a munkavállalók nyelvi képességeit, a tőkevonzó képességet, a GDP-növekedést, a munkaerőpiac mobilitását, összesen 44, eltérő módon súlyozott kritérium alapján vizsgálja, s az országokat ez alapján állítja sorrendbe.

Közép-Európa a kontinens nyugati országaihoz képest magasabb születési rátájának és az elmúlt 20 évben lezajlott gazdasági-politikai változásoknak köszönhetően alacsonyabb kockázatok mellett a működő tőke gyorsabb megtérülését biztosítja, mint Kína, vagy India. Ugyanakkor az egyes országok közt is jelentős különbségek vannak a GDP-növekedés, vagy az oktatásra, kutatásra fordított források terén.

Az összesített rangsorban a gazdasági krízis által lényegesen jobban sújtott Magyarország a Visegrádi-országokkal együtt az élmezőnyben, az első harmadban található, ugyanakkor az index hét alterületének némelyikében csak a rangsorok végén található.

Helyezés 2012-ben

Talent Index pontszám

Helyezés változás

 

 

 

Ország

2007

2012

 

 

1.

Ausztria

58,4

57,9

-

 

2.

Oroszország

54,7

53,8

-

 

3.

Lengyelország

48,3

46,6

↑1

 

4.

Magyarország

47,5

46,2

↑1

 

5.

Csehország

50,5

45,7

↓2

 

6.

Szlovénia

45,2

45,6

↑1

 

7.

Bulgária

44

43,9

↑1

 

8.

Szlovákia

45,7

41,4

↓2

 

9.

Ukrajna

40

40,3

0

 

10.

Törökország

34,4

37,7

↑2

 

11.

Románia

36,8

37

↓1

 

12.

Horvátország

36,2

36,6

↓1

 

13.

Szerbia

30,9

30

0

 

 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo