hirdetés

Eljött az életbiztosítások ideje?

A lakosság hosszú távú öngondoskodási hajlandóságát a válság derékba törte. A hozamok esése láttán a régióban a befektetők megijedtek, és az európai átlag alig felét fordították életbiztosításra. A helyzet az év első negyedében az egész régióban normalizálódni látszik, ám a szomszédos országokhoz képest a magyar lakosság számára rossz üzenetet jelent az öngondoskodás állami ösztönzésének megvonása. - véli az AVIVA elemzésében.
hirdetés

Magyarországon rendkívül dinamikus fejlődést szakított félbe a válság: 2008 negyedik negyedévét megelőzően az életbiztosítási piac dinamikáját a unit linked típusú biztosítások adták, és gyakorlatilag ezen termékek értékesítésének köszönhető, hogy 2006-ban először a teljes piaci díjbevétel már több mint felét adta az életbiztosítási-ág, amely a következő szűk két évben egyre nagyobb szeletet hasított ki a biztosítási piacból.  A 2008-as év végén azonban ismét 50 százalék alá esett az élet-ág részesedése, ám ez régiós összehasonlításban még így is erős középmezőnynek számít. Az elmúlt évben átlag 400 eurót fordított a hazai lakosság biztosításra, ennek felét tette ki az életbiztosításokba fektetett összeg.

A csehek évente 500 eurót "költenek"

Csehországban tavaly 1 milliárd euró díjbevétel származott az életbiztosításokból, ám ez az életbiztosítási ág kevesebb, mint 40 százalékos részesedését jelentette a teljes piacon belül. A csehek éves szinten fejenként alig több mint 500 eurót költenek biztosításra, amelynek kevesebb, mint fele vándorol életbiztosításba. Ez jelentősen elmarad az 1805 eurós európai átlagtól, amelyből 1098-at életbiztosításra, 707-et pedig nem-élet biztosítási termékekre költ a lakosság.

Ettől egyelőre jóval elmarad a romániai piac díjbevétele:  tavaly mindössze 187 millió euró volt a teljes piac díjbevétele, és az élet-ág alig több mint 17 százalékkal részesedett ebből. A románok egyébként a biztosítási költések tekintetében Európában a sereghajtók: mindössze 100 eurót áldoznak erre fejenként, így életbiztosítási szempontból Románia az egyik legnagyobb piaci potenciált hordozza a régióban. „Az Aviva romániai vállalatai mind a nyugdíjpénztári mind az életbiztosítási piacon erős piaci jelenléttel szerepelnek, és azt várjuk, hogy az elkövetkező években újra nagyon határozott növekedésbe kezd a hosszú távú megtakarítási piac."- mondta Bartók János, az AVIva elnök-vezérigazgatója.

Lengyelország a fejlettebb országok közé tartozik, ott az élet-ág a krízis után is több mint 50%-ot hasít ki a teljes piacból, és az életbiztosítási díjbevétel meghaladja a 3,1 milliárd eurót. A lengyelek összességében valamivel kevesebbet költöttek éves szinten biztosításra, mint a csehek, ám ennek jóval nagyobb részét életbiztosításba fizették be.

A Unit Linked magához tér

 „Az év első negyedében megtapasztaltuk az áttörést: Magyarországon kétszer annyi UL biztosítást adtak el, mint egy évvel korábban, így a hazai életbiztosítási piac már csaknem visszatért a válság előtti szintre." - hangsúlyozta Bartók János. A hazai piac annak ellenére produkált jelentős emelkedést, hogy Magyarországon az év elejével megszűnt az életbiztosításokhoz kapcsolódó, magánszemélyek által igényelhető adókedvezmény lehetősége. A hosszú távú öngondoskodás állami támogatása a válság ellenére sem változott a régió többi országában. A cseheknél a magánszemélyek által fizetett biztosítási díj egy bizonyos értékhatárig levonható az SZJA-ból, a munkáltatók hozzájárulásának éves limitje ennek a maximumnak a kétszerese, ami magában foglalja az életbiztosításra és a nyugdíjbiztosításra befizetett összegeket is. Romániában tíz éve létezik biztosítási adókedvezmény, amellett ott adómentes az összes életbiztosítás hozama. A lengyeleknél a törvény nem csak az egyéni nyugdíj számlán eszközölt befektetésekből származó jövedelmet mentesíti a 19 százalékos személyi jövedelemadó alól, de a munkáltatói befizetés összege is adóalapot csökkentő tétel. Itt az egyéni nyugdíj számlára befizetett megtakarítások életbiztosítási termékben, unit- linked megtakarításban is megtestesíthetők. Ezen felül a munkavállaló által fizetett biztosítási díj levonható az adóból, ám ha a munkáltató fizeti, akkor hozzájárul az összes jövedelemhez és ezért személyi jövedelemadó köteles.

„Ahhoz, hogy a hosszú távú öngondoskodás szükségessége a lakosság számára egyértelművé váljon, csak az egyik, ám igen fontos jelzés az adókedvezmény. Ezen kívül szükség van a piaci szereplők önszabályozására, és a folyamatos ügyfél edukációra." - tette hozzá Bartók János.

 

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo