hirdetés

Kétsebességes Kelet-Európa: Magyarország a jobbak között

3,1 százalékos GDP-növekedésével a közép- és kelet-európai régió kilátásai kedvezőbbek, mint Nyugat-Európáé (eurózóna: 1,0 százalék) A növekedés azonban kétsebességes: néhány ország gyorsabban, mások lassabban állnak talpra, és általában elmondható, hogy a vállalati szektor a lakosságinál gyorsabb ütemben növekszik. - derül ki az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai elemzéséből.
hirdetés

A közép- és kelet-európai országok igen jól vészelték át eddig a pénzügyi válságot, bizonyítva ezzel, hogy az egy éve még általánosan elterjedt aggodalmak és szkeptikus vélemények eltúlzottak voltak. Az országok talpraállása folyamatban van, ezért az UniCredit közgazdászai a 2010-re szóló előrejelzéseikben 2,8 százalékról 3,1 százalékra módosították a régiós GDP-növekedés várható ütemét. A legkedvezőbb helyzetben Törökország (5,6 százalék), Oroszország (3,4 százalék) és Szlovákia (3,5 százalék) van, míg más országok, mint például Horvátország (-1,5 százalék) és Bulgária (-1,0 százalék) nehezebben lábal ki a válságból. Más szavakkal, a régió fellendülése kétsebességes marad. A fő kockázatot az eurózóna jelenti, ahol az államadóssággal kapcsolatos aggodalmak folyamatos feszültség alatt tartják a pénzpiacokat.

Míg az egyes országok teljesítménye várhatóan a következő hónapokban is eltérően alakul, az ipari termelés és az export több mutatószáma azt jelzi, hogy a régiós fellendülés tartós marad. A jelentős fejlődési tartalékoknak köszönhetően az utóbbi három hónapban különösen erőteljessé vált a növekedés Oroszországban és Észtországban. Mivel Ázsiában és Nyugat-Európában a kereslet még mindig bővül, az egész régió számára az export jelenti a növekedés fő forrását. Ez különösen azoknak az országoknak jelent előnyt, amelyek a leginkább nyitottak a nemzetközi kereskedelemre. Ugyanakkor a bizalmi mutatók és a tényleges termelési adatok között némileg mélyült a különbség.

Kétsebességes fellendülés: a vállalati szektor jobban teljesít a lakosságinál

A pénzügyi nehézségekre válaszként bevezetett megszorító csomagok, illetve a magas munkanélküliség következtében a lakossági fogyasztás továbbra is alacsony, és ez várhatóan nem is változik a következő negyedévben. A hitelezés dinamikája igen enyhe, a bérek pedig lassabban emelkednek, mint a válság előtti időszakban - ami tovább rontja a kiskereskedelem fejlődési kilátásait. A belföldi kereslet így várhatóan továbbra is alacsony lesz, ezért a válságból való kilábalás és az ipari termelés fellendülésének kulcsa ezután is az export marad.

A belföldi helyzet szempontjából azonban jó hír, hogy számos ország kiterjedt infrastruktúrafejlesztési programokat valósít meg. Csupán néhány példa: Lengyelország és Ukrajna a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra készül, Kazahsztán modernizálja infrastruktúráját, Oroszországban folynak az előkészületek a 2014-es Szocsi téli olimpiai játékokra és Szerbiában is több fejlesztési projekt van folyamatban. E programok várhatóan élénkítően hatnak majd az építőiparra, enyhítve ezzel a korábbi építkezési hullámot követően kialakult kereslet hiányt. Mindent összevetve elmondható, hogy a közép- és kelet-európai régió - potenciáljának köszönhetően - változatlanul a növekedés fontos hajtóereje marad, és a válság elmúltával lassan, de biztosan visszanyeri a befektetők bizalmát.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo