Előrejelzés cikkek


A módosított 2023. évi költségvetés már elfogadásakor elszakadt a valóságtól

A módosított 2023. évi költségvetés már elfogadásakor elszakadt a valóságtól 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2023-ra.
Így látják most Magyarország helyzetét

Így látják most Magyarország helyzetét 

A tartós a kihívásokkal teli globális környezet ellenére javulnak a gazdasági kilátások, az európai gazdaság továbbra is ellenálló képességet mutat.
Ők lehetnek a nehéz időszak nyertesei

Ők lehetnek a nehéz időszak nyertesei 

A vállalkozók többsége megijed attól, amit a hírekben hall és elkezdi behúzni a féket, de a cégvezetőknek ilyenkor nem szabad hagynia, hogy megtévesszék őket.
Akár 6,8 százalékos GDP-növekedést is várnak Magyarországon?

Akár 6,8 százalékos GDP-növekedést is várnak Magyarországon? 

Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.
Ez vár ránk a jövő héten - adatok a békeidőkből

Ez vár ránk a jövő héten - adatok a békeidőkből 

Kevés makrogazdasági adat várható a jövő héten, a februári ipari termelés második becslése és az építőipar februári teljesítményének statisztikája jelenik meg.
Meddig tarthat a kiugróan gyors növekedés?

Meddig tarthat a kiugróan gyors növekedés? 

A magyar gazdaság a második negyedévben 4,9%-kal, a vártnál is sebesebben, az EU-ban a leggyorsabban bővült. A lassulás azonban, ha csak nagyon kis mértékben is, de elkezdődött.
Javította idei GDP előrejelzését a GKI

Javította idei GDP előrejelzését a GKI 

Legfrissebb előrejelzésében a korábban várt 4 százalékról 4,3 százalékosra javította a GKI Gazdaságkutató az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését.
Erre figyeljen, ha riasztást lát

Erre figyeljen, ha riasztást lát 

2019. május 29-től változik a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériuma. Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetés, illetve riasztás kerül kiadásra,
A várakozás lefelé, az infláció felfelé tart

A várakozás lefelé, az infláció felfelé tart 

A magyar gazdaság fontosabb ágazatainak növekedése 2019 első két hónapjában a tavalyihoz képest még gyorsult is, de a hazai gazdasági várakozások áprilisban már kétéves mélypontjukra kerültek – a GKI prognózisa szerint.
Ránk zúdul a kormányzati program-cunami

Ránk zúdul a kormányzati program-cunami 

A magyar gazdaság 2018-ban 4,9%-kal, az EU-ban Lengyelország után valószínűleg a második leggyorsabban növekedett. Idén minden előrejelzés jelentős lassulással számol, a GKI 3,5% körüli ütemre számít.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni a befektetőknek 

A K&H befektetési szakembereinek összeállításából kiderül, melyek azok a gazdasági események, amelyek bekövetkezése ugyan meglepetésként érné a piacokat, mégsem zárhatók ki teljesen. Ha pedig mégis megtörténnek, igen komoly hatásuk lehet, így érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.

A csúcsról nincs tovább, csak lefelé 

A magyar gazdaság 2018 harmadik negyedévében a bárki által vártnál gyorsabban, 4,9%-kal bővült, ekkora negyedéves ütemre tizenhárom éve nem volt példa. Minden bizonnyal ez a csúcspont, a növekedés dinamikája lassulni fog – a GKI prognózisa szerint.

Megkongatta a vészharangot a brit Nemzeti Bank 

Ha nem hagyják el rendezetten az Európai Uniót, Nagy-Britannia legsúlyosabb gazdasági válsága fenyeget a 2. világháború óta, figyelmeztet a brit Nemzeti Bank.

Bízik a magyar gazdaságban az OECD 

Stabil államháztartással, tovább csökkenő államadóssággal és még alacsonyabb munkanélküliséggel számol Magyarországon a következendő évekre a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb kiadványában.

Mi várható az európai gazdaságban 2019-20-ban? 

Amerikából és Kínából begyűrűző válság, lassuló növekedés Európában, nagyobb költségvetési szigor Magyarországon – elkészült az Európai Bizottság kétéves gazdasági előrejelzése.

Regős Gábor: előbb-utóbb lesz válság, de most felkészültebbek vagyunk 

Válság előbb-utóbb lesz, de jobban fel vagyunk rá készülve, mint 2008-ban, mondta Regős Gábor, a Századvég közgazdásza a Piac&Profitnak. Mint mondta, az állami és EU-s források apadásával nagyrészt a nemzetközi pénzügyi helyzeten múlik, hogyan juthatnak tőkéhez a magyar cégek.

Nőnek a hitelkockázatok a régióban 

Az idén az erős belső fogyasztásnak köszönhetően 3,2 százalék lehet Kelet-Európa gazdasági növekedése, de 2019-ben a növekedés visszaesik 2,5 százalékra – írja az Atradius hitelbiztosító.

Nem csökken az ingatlanhitelezési hajlandóság 

Változatlan az ingatlanhitelezési hajlandóság az európai piacokon az elmúlt időszakban – derül ki a KPMG nemzetközi Ingatlanhitelezési Barométer kutatásából. A 14 európai országára kiterjedő, ingatlanhitelezési trendeket kutató felmérésben közel 70 banki vezetőt kérdeztek meg az aktuális hitelezési trendekről és a várható jövőről.

Növekvő gazdaság, romló versenyképesség 

Kimagasló GDP-növekedés mellett nőnek a magyar cégek versenyképességi problémái, írja a Policy Agenda. Számíthatunk egy lassuló nemzetközi konjunktúrára, sőt kezdődhet egy újabb romló nemzetközi pénzügyi folyamat.

A vártnál jobban növekedhet a magyar gazdaság 

4 százalékra javította az IMF az idei magyar GDP-re vonatkozó előrejelzését. Jövőre 3,3 százalékos lehet a növekedés a valutaalap szerint.

A következő években is alacsony kamatok várhatók 

Annak ellenére, hogy árfolyam- és olajársokkok történnek ma Magyarországon, ezek nem épülnek be a várakozásokba, nem látni semmiféle inflációs hatást. Nagy kérdés, hogy ez meddig tud így maradni folyamatosan laza monetáris politika mellett – mondta a Fitch elemője.

Csak rövid távon biztosított a magyar gazdaság növekedése 

1-2 éves távlatban biztosított a magyar gazdaság növekedése, középtávon azonban már súlyos strukturális problémákkal kell szembe néznünk, amiket súlyosbít a magyar kormány politikai elszigetelődése is – derült ki a GKI kedden bemutatott, 2019-re vonatkozó előrejelzéséből.

Bill Gates 6 jóslata, és ami bejött belőle 

Közösségi oldalak, adatalapú hirdetések, az Alexához hasonló virtuális asszisztensek koncepciói is szerepelnek Bill Gates 1999-ben megjelent könyvében.

Nem marad sokáig drága az olaj 

A Kínából érkező keresletcsökkenés ellensúlyozhatja az iráni olaj kiesését, ez azonban időbe telik, rövidtávon áremelkedésre kell felkészülni.

Fogy a gőz, de gőzünk sincs hogyan tovább 

Miközben mindenki azon kesereg, hogy milyen problémákkal jár a munkaerőhiány, azzal már kevesen foglalkoznak, hogy érdemben kezdjen is valamit ezzel a helyzettel. Pedig lehet, hogy a kapacitások tekintetében még korai farkast kiáltani.

Kockázatosabb piac jön szeptembertől 

Szeptembertől növekvő piaci kockázatokra számítanak a banki szakértők. Idehaza a gyenge forint, a felminősítés elmaradása, valamint a magas államadósság lesznek várhatóan a forróbb témák.

Nyakunkon a következő válság: egy tőzsdeguru szerint így pukkad szét a lufi 

A 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek a tőzsdeindexek és a nagyvállalatok részvényárfolyamatai. De a többség már túl van értékelve, vélik elemzők. Jön a korrekció: a zuhanás. Amit Jeremy Grantham tőzsdeguru szerint furcsa módon éppen Trump védővámháborúja halasztott el. Csak egy kicsit.

Bedőlne a piac, ha Trumpot megbuktatnák? 

Trump szerint gazdasági katasztrófához vezetne, ha felelősségre vonnák a kampány során történt gyanús ügyek miatt. Bár a piac valóban nem reagálna kedvezően, elemzők szerint pánikra nincs ok.

GKI: itt a csúcs a magyar gazdaságban 

A magyar gazdaság 2017 utolsó és 2018 első negyedévében egyaránt 4,4%-kal bővült. Ennél gyorsabb növekedésre az elmúlt bő egy évtizedben csak egyetlen egyszer volt példa. Ezzel, a régióban negyedik-ötödik legmagasabb ütemmel Magyarország feltehetőleg mostani konjunktúraciklusa csúcspontjára jutott. Az EU-transzferekkel finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése ugyanis az év hátralevő időszakától kezdve várhatóan lassul, s a külső konjunktúrában inkább romlás, semmint további élénkülés várható.

Erős növekedés várható, de lehetnek kockázatok 

Az Európai Bizottság ma közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1%-os, jövőre 2%-os növekedés prognosztizálható.

Európai válság jön? A legnagyobb cégek vezetői szerint nem 

Továbbra is pozitívak az üzleti kilátások az európai nagyvállalatok vezetői szerint – derül ki abból a kutatásból, melyet a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) második alkalommal végzett el tagvállalatai körében.

2020 után akár recesszió is lehet 

A két éve hivatalba lépett Trump-kabinet fiskális politikája élénkítette az amerikai gazdaságot és felgyorsította a növekedést. Ez azonban hamarosan problémákat okozhat, mivel már bőven a pozitív konjunktúra végén vagyunk – mondta a Piac&Profitnak Joachim Fels, a PIMCO alapkezelő elemzője. Szerinte 2020 után ennek a következménye a buborék kipukkanása és a 2008-ashoz hasonló recesszió is lehet.

Válsághoz vezethet az egyre diktatorikusabb vezetés Törökországban 

Nő az államháztartási hiány, a befektetők egyre bizonytalanabbak Törökországban. Az AKCENTA CZ szakértője Erdogan tekintélyuralmi törekvései és távolodása az Európai Uniótól akár recesszióhoz is vezethetnek.

Várakozásokon felüli a növekedés az eurozónában 

Az Európai Unióban és az euróövezetben a gazdasági növekedés üteme 2017-ben felülmúlta a várakozásokat, 2,4 százalékkal tízéves csúcsot ért el. A fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik, 2018-ban várhatóan erős, 2,3 százalékos marad - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Milyen gazdasági lépéseket tehet az új Orbán-kormány? 

Nagy gazdaságpolitikai fordulat nem várható a választások után, ugyanakkor lesz teendője az új kormánynak. A legfontosabb kérdés, hogy mennyire lesz szigorú a 2019-es büdzsé – mondta K&H bank elemzője a magyar gazdaságpolitika jövőjéről.

Stabil és tartós növekedésre számíthat Európa 

Az EU gazdasági növekedési üteme felülmúlta a várakozásokat, miközben folytatódott a gazdasági fellendülés. A becslések szerint 2017-ben az uniós gazdaságok növekedése 2,4%-os volt – ez a leggyorsabb ütem az elmúlt évtizedben. E kiemelkedő gazdasági teljesítmény az előrejelzés szerint 2018-ban és 2019-ben is folytatódik.

Mi lenne, ha...? Erre érdemes figyelni minden befektetőnek 

Mire számíthatnak a befektetők 2018-ban? A várható, bár korántsem bizonyos gazdasági eseményekről készítettek összeállítást a K&H  szakemberei. Ezeknek a forgatókönyveknek a megvalósulása tehát kifejezetten meglepetésszerűen hatna a piacokra, fajsúlyuk miatt azonban mindenképpen érdemes a befektetőknek ezekről is tájékozódni.

Analóg lények vagyunk egy felgyorsult digitális világban 

Alapérzésünk, hogy sietünk és nincs időnk semmire. A gépek még gyorsabb információtermelést hoznak életünkbe. Minden exponenciálisan gyorsul. És mi is mindent gyorsan akarunk. Hova vezet ez?

Minden változik, de az olajár marad 

Az elmúlt évtizedben a hagyományos olajpiacon is új szereplők és technológiák jelentek meg, amelynek köszönhetően kapacitás átrendeződés várható. Mindennek eredménye viszont, hogy az ár stabilan marad a Roland Berger elemzése szerint.

Új kihívások előtt a mezőgazdaság 

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

Így hozzunk jó döntéseket 

Minden stratégiai döntés a jóslás kategóriájába tartozik, hisz a vállalkozó legfeljebb becsülni tudja az iparág jövőbeli változásának esélyeit. De nem kell ehhez szakértőnek lenni, a világsajtó figyelmes olvasója is lehet remek jós, bizonygatja Philip Tetlock pszichológus és szerzőtársa, Dan Gardner a Superforecasting: The Art and Science of Prediction című könyvben.

Talán egy év múlva kezd majd húzni az építőipar 

2017 második felétől járulhat hozzá egyre nagyobb mértékben a magyar GDP-hez, annak növekedéséhez az építőipar az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint. Hogy mi lesz jövőre, az még ebben az évben eldől.

Ősszel jöhet némi drágulás 

Ősszel ismételten pozitív tartományba kerülhet a fogyasztói árak éves változása, nyáron viszont továbbra is nulla közelében várható az infláció - mondta a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője.

Meddig élvezhetjük az alacsony benzinárat? 

Már most is a válság idejéhez hasonlóan alacsony szinten van a nyersolaj világpiaci ára, így a benzin ára is csökken. De meddig?

Idén még marad a bóvli 

A magyar gazdaság a tavalyi, átmenetileg kiugróan gyors, 3,6%-os és az I. negyedévi 3,5%-os bővülés után idén lassul, 2,7% körüli ütem valószínű a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint. Ennek fő oka a beruházások stagnálása. A fogyasztás növekedése azonban gyorsul. Az I. félévi 0,4%-os árcsökkenést a II. félévben 0,5% körüli emelkedés követi. A külső és belső egyensúly kedvezően alakul. Magyarország hitelbesorolása várhatóan javul, a bóvliból való kikerülés azonban 2016-ra csúszhat.

Vasárnapi zárva tartás: tudták, hogy nem éri meg 

Úgy tűnik, mégis készült hatástanulmány a vasárnapi zárva tartás kapcsán. Igaz, nem most, hanem 2011-ben. A kormány által akkor megrendelt elemzés 10.000 ember munkájának elvesztését és 50 milliárdos költségvetési bevétel kiesést prognosztizált.

Pénzügyi trendek 2015-re 

2015-ben a hazai bankszektort a hatékonyabb működésre való törekvés, az ügyfélközpontúság és a kis- és középvállalati ügyfelekért folytatott verseny erősödése jellemzi majd. A befektetőknek pedig tudomásul kell venniük, hogy kockázatmentesen nem lehetnek magas hozamelvárásaik.

Az ötmilliárd dolláros piac 

2015-ben – csakúgy, mint az elmúlt években – az információtechnológia területén számíthatunk a legátütőbb újdonságokra. Számtalan izgalmas, a mindennapjainkat –ahogyan élünk, dolgozunk, amit viselünk – felforgató lehetőséget, innovációt és bővülő befektetéseket ígérnek a szakértők ezen a területen. Továbbra is a big data, a csatlakoztatott tárgyak (tárgyak internete – internet of things, IoT) és a virtuális biztonság a leginkább meghatározó kihívások.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Gazdaság

Így alakultak a fizetések Csehországban

Így alakultak a fizetések Csehországban  

Az egy évvel korábbihoz képest 7,1 százalékkal 42 658 koronára (682 528 forint) emelkedett a statisztikai átlagbér a harmadik negyedévben.

Társadalom

Elszabadultak a politikusok

Elszabadultak a politikusok 

Új dimenzióba került a világ. Az eddigi helyi összecsapásokon túl immár három nagy ország áll valóságos háborúban. Kettő közülük atomnagyhatalom. Az egyik Európát is megfenyegette atomcsapásokkal. Mi történt, mi változott, ami olyan mértékben felturbózta a hadviselést, hogy bár a fegyvergyárak csúcsüzemben termelnek, mégis egyes frontokon lőszerhiány van.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo