hirdetés

Így hozzunk jó döntéseket

Minden stratégiai döntés a jóslás kategóriájába tartozik, hisz a vállalkozó legfeljebb becsülni tudja az iparág jövőbeli változásának esélyeit. De nem kell ehhez szakértőnek lenni, a világsajtó figyelmes olvasója is lehet remek jós, bizonygatja Philip Tetlock pszichológus és szerzőtársa, Dan Gardner a Superforecasting: The Art and Science of Prediction című könyvben.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A következtető, racionális „jóstehetség” nem szükségszerűen velünk született talentum, hanem elsajátítható képesség. Még csak nagy statisztikusnak vagy matekzseninek sem kell lenni ahhoz, hogy jól becsüljük meg a jövőt. Tetlock azért tudja mindezt, mert 2011 és 2015 között – részben az amerikai hírszerzés pénzén – több ezer laikust mozgósított a Jó Ítélet Projekt (GJP) keretében, hogy kiderüljön, milyen pontosak azoknak a jóslatai, akik nem szakértői egy-egy témának, de nagy szorgalommal vizsgálják világunk adatait. Körülbelül két százalékuk bizonyult remek jósnak.

Kép: PP archív

Az előrejelzők folyton alakuló valószínűségekkel dolgoznak. Elengedhetetlen, hogy frissítsék véleményüket, felülírják megerősödött nézeteiket az alakuló viszonyok fényében. Íme, az alapszabályok:

 1. Ne foglalkozz megjósolhatatlan kérdésekkel!
Megmondhatatlan, hogy ki fogja megnyerni a 2028-as amerikai elnökválasztást, az illető alighanem ismeretlen pályakezdő. Oda összpontosítsd szellemi lóerőidet, ahol eredményt hoz az erőfeszítés!
 1. Bontsd alkotóelemeire!
Ha kemény diónak mutatkozik egy probléma, bontsd alproblémákra. Különítsd el megismerhető és ismeretlen részekre, így könnyebb szembesülni a feltételezéseiddel és tudásbeli hiányaiddal.
 1. Vizsgáld belülről & kívülről!
Nincs színtisztán egyedi esemény. Minden összehasonlítható. S ebből tendenciákat lehet kiolvasni. Ezt nevezi Tetlock külső nézőpontnak. A belső nézőpont, amikor csak egy eseményen belül vizsgálódunk. Arányosan kell keverni a két nézetből eredő adatokat és nézeteket.
 1. Majd a gép elvégzi
  Tetlock utal rá, hogy a mesterséges intelligencia a prognosztizálásban legyőzi a szubjektív emberi véleményt. (Ez nem a jövő, már most is velünk él az AI.) Kétszáz kísérletben ez történt, néhányban pedig döntetlen lett az eredmény. A szuperkomputer kontra szuperjós dichotómia külön könyv témája lehetne. Tetlockot a szuperjós érdekli csak. Az érzékszerveken túli érzékeléssel (ESP) sem foglalkozik. Egyszer említi, de félremagyarázásnak tartja. Amikor a tűzoltó belépett a házba, és menten kiparancsolt mindenkit, hiába indokolta később úgy, hogy ESP-megérzése volt, Tetlock szerint a tudat alatt történő mintafelismerés esete volt: a tűzoltó érezte, hogy nagyobb a füst, mint amit egy sima földszinti háztűz indokolna, és anélkül, hogy tudatosodott volna benne a következtetése (alighanem a pince is ég), azonnal cselekedett. Vagyis igenis az érzékszervein keresztül jött az infó, csak szubliminálisan aktivizálódott a belőle levont konklúzió.
  Bíráld felül!
Keresd a nem nyilvánvaló, obskur eseményformáló tényezőket. Illetve minden kisebb eseményből próbálj a jövőre következtetni: hogyan csapódhat le, adódhat össze más eseményekkel, és hatványozódhat-e a hatása, vagy inkább eltörpül. Légy figyelmes, de ne tulajdoníts se több, se kevesebb jelentőséget a tényeknek!
 1. Ütköztesd a pró & kontra érveket!
Minden érvre vannak ellenérvek. Világunk komplexitása miatt rengeteg az ütköztethető nézet még egyetlen esemény megjóslásával kapcsolatban is. Mégis szintézist kell belőlük kihozni.
 1. Kételyhierarchia
Hogy egy jós középszerű vagy kiváló, azon is múlik, hogy ismeri-e a „talán” és az „esetleg” közötti különbséget. A valószínűség fokát 1-től 100 százalékig terjedő skálán kalibrálhatjuk.
 1. Én megmondtam!
Utólag mindenki nagyobb előrelátást tulajdonít magának. Ne ess bele ebbe a hibába, kezeld a helyén, mit tudtál, mit sejtettél, és miről nem volt fogalmad se. Így veheted észre a téves következtetéseidet. Hasonló alapossággal elemezd a sikeres, bevált jóslataid okait is. Lehet, hogy ott is a hibás részkalkulációk vittek a valóság irányába.
Így gyorsítható fel a döntéshozatal
Egy cég növekedésével gyakran együtt jár, hogy egyre lassabban hozzák meg a döntéseket. De nem kell ennek így lennie! Szakértőnk segít a hatékony döntéshozatali rendszer kialakításában.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo