hirdetés

Oszkó régiós kiugrást jósol Magyarországnak

Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú kilátásait Oszkó Péter, aki szerint a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál.
hirdetés

A pénzügyminiszter az MTI-nek kifejtette: a meglóduló globális gazdasági növekedés, az emelkedő világpiaci kereslet képes magával ragadni a kis, nyitott gazdaságokat. Hogy ez mennyire érvényesül, attól is függ, hogy milyen eredményeket ér el az ország a versenyképességi és az adóssággal összefüggő "teszteken".

A már meghozott, az adóátalakítás és a foglalkoztatás visszaesésének lassítására szolgáló programoknak köszönhetően Magyarország lehet a visegrádi országok közül a legversenyképesebb 2010-től - mondta. További feladat ugyan a foglalkoztatást terhelő adók mérséklése, de a már megtett lépések alapján is olcsóbb lesz a magyar munkaerő a szlovákiainál, vagy csehországinál - ismertette. Ha nő a kereslet a termékekre, szolgáltatásokra ebben a régióban, a magyar cégek jövőre már versenyképes ajánlatokat tehetnek. Ebben a jelenlegi stabil forint is segítséget nyújt - tette hozzá.

Esély a csökkentésre

Az eladósodottságot illetően úgy vélte nem feltétlenül a meglévő adósságállomány számít. Sokkal inkább az: milyen esély mutatkozik arra, hogy további szigorú, a gazdaságot megterhelő intézkedések nélkül csökkenthető az adósság. Nem csak abban az adott pillanatban kell versenyképesnek lenni amikor a világgazdaság nőni kezd, hanem azt is bizonyítani kell, hogy a pozíció hosszabb távon is fenntartható. "Az a gazdaság, amelyik már elvégezte a feladatok nehezét és beállt egy csökkenő adósságpályára az versenyképes is tud maradni" - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sok más régiós országnak később kell szigorítania, hogy csökkenthesse adósságát: vagy adót kell növelniük, vagy a kiadásokat csökkenteniük. Versenyképességük tehát a későbbi években a mostanihoz képest romlani fog, így Magyarország helyzete kedvező hozzájuk képest. Oszkó Péter szerint ehhez az is szükséges, hogy a már megkezdett gazdasági pályát tartsa az ország, azt a pályát, amelyet nemzetközi szakértők is elfogadnak és elismernek.

BKV, MÁV

A jövő évi költségvetés a pénzügyminiszter szerint éppen a versenyképesség növelését szolgálja. A büdzsé elfogadása ugyan mérföldkőnek számít a pénzügyminiszteri munkában, ám a hátralévő kisebb feladatok is legalább annyira fontosnak tartja. Ide sorolta Oszkó Péter a költségvetés szigorú és fegyelmezett végrehajtását, illetve a nagy állami vállalatok, - mint a MÁV vagy a BKV - működésének megreformálását. Utóbbiakban ugyanoda kell eljutni, mint a költségvetésnek: olyan pályára kell állítani a cégeket amelyen egyértelműek a jövőbeni eredmények. "Olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel 2-3 év múlva ezek a cégek meg tudnak szabadulni az adósságtól és stabil, további adósságot nem termelő vállalatokként tudnak működni" - mondta.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo