hirdetés

Idén már beindulhat a növekedés a régióban

Noha a Gazdasági és Monetáris Unió válsága és a globális recesszió okozta járulékos veszteségek enyhítése nem megy egyik napról a másikra, 2013 a közép- és kelet-európai régió országai számára a növekedés szempontjából kedvezőbb év lesz, mint 2012 volt - ez az egyik legfontosabb megállapítása az UniCredit Economics & FI/FX Research által közzétett CEE Quarterly kiadvány legfrissebb számának.
hirdetés

A 2008-2009-es válság után a tavalyi esztendő újabb – bár kevésbé meredek – visszaesést okozott a térség potenciális növekedésében jobbára külső tényezők következményeként. Ez évre előretekintve a GDP-növekedés fokozatos élénkülése várható az egész régióban, amelyet az erőteljesebb külső kereslet, az alacsonyabb kamatlábak, a fogyasztói vásárlóerőt erősítő alacsonyabb infláció, a csökkenő hitelezési kockázat és a készletcsökkentésekből származó mérsékelt növekedési potenciál kombinációja segít elő. Az UniCredit közgazdászai ebből kiindulva 2012-re 2,5%-os, 2013-ra pedig (a korábbi 3,1-hez képest) 2,9%-os GDP-növekedést prognosztizálnak a KKE-régióban, míg a 2014-re vonatkozó előrejelzés már 3,4%-os GDP-növekedéssel kalkulál.

A mélyponton már túl vagyunk

Fordulatra lenne szükség Magyarországon
A régió kilátásait illetően optimisták a piaci szakértők arról azonban, hogy ebből profitálhat-e a magyar gazdaság eddig főként borúlátó vélemények láttak napvilágot. Itthon stagnáló gazdaságot, csökkenő reálbért, magas munkanélküliséget prognosztizálnak 2013-ra az előrejelzések. A növekedés beindításához a gazdaságpolitika teljes átértékelésére lehet szükség e vélemények szerint.
A pesszimizmust egyelőre rendre igazolják az év elején publikált adatok: az ipari termelés visszaesése az esztendő utolsó hónapjaiban felerősödött, az export pedig gyengélkedett. Ennek alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon még lehet, hogy 2012 utolsó negyede még nem a mélypont.
Mivel a GMU válságának hatásai igen jelentősek, a közép- és kelet-európai régióban kedvezőbb mutatók csak az első negyedév vége felé, illetve a második negyedévben várhatók. Mindez egybevág a Németországra és a GMU országaira vonatkozó előrejelzésekkel, amelyek 2012 negyedik negyedévében a ciklus mélypontját mutatták, amit 2013 első és második negyedévében 0,5, illetve 0,2%-os növekedés követhet.

„Az ipar és különösen a külső kereslet kulcsfontosságú tényezők, a talpra állás ezek segítségével képzelhető el. Csak akkor, ha e területeken meggyőzőek az eredmények, válik a belföldi kereslet helyreállása reálissá” – emelte ki Gillian Edgeworth, az UniCredit EEMEA-térséggel foglalkozó vezető közgazdásza. Optimizmusra különösen az adhat okot, hogy a kínai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (PMI) novemberben – 2011 júniusa óta első ízben – visszakapaszkodott 50 pont fölé, valamint hogy a költségvetési szakadék elkerüléséről folytatott hosszas tárgyalások hozzájárultak a további bizonytalanságok eloszlatásához.

Egyes országok sérülékenysége továbbra is fennáll

A 2012-es év lelassult gazdasági aktivitása tükrében a közép- és kelet-európai régió és a feltörekvő piacok legfontosabb kérdése a külföldi portfóliótőke beáramlása volt, a jövőre nézve azonban az is lényeges, hogy ezeket a befektetéseket megfelelően kezeljék. Egyes országok sérülékenysége továbbra is fennáll azáltal, hogy a devizatartalékok felhalmozása nem megfelelő ütemben zajlott. Ráadásul a G7-országok állampapírhozamainak normalizálódása – még ha ez fokozatosan történik is – magasabb külső finanszírozási költségeket eredményezhet a közép- és kelet-európai régió számára, s ezzel bizonyos országokat hátrányos helyzetbe sodorhat a globális feltörekvő piacokhoz képest.

A 2012-es esztendő indulásától eltérően az új év kezdetét 2013-ban jóval kisebb pénzügyi feszültség és lazább monetáris politika jellemzi a közép- és kelet-európai régió legtöbb országában, ami idővel jótékony hatást fejthet ki a gazdaság növekedési teljesítményére. 2011 végén Lengyelország és Törökország beavatkoztak fizetőeszközeik további leértékelődésének megakadályozása érdekében, míg Törökország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország és Szerbia vagy még 2011-ben, vagy 2012 folyamán emelte a kamatokat. Tavaly ugyanakkor még a leggyengébb makrogazdasági mutatókkal rendelkező közép- és kelet-európai országokat is – Ukrajna kivételével – az árfolyam stabilitása jellemezte 2012 második félévében, miközben a kamatok csökkentek, és néhány esetben további kamatvágásokra lehet számítani. A pénzpiaci kamatok a régió több országában is történelmi mélypontra zuhantak.

Vállalati várakozások – nem közeleg a kánaán
A nagyvállalatok 91,6 százaléka, a mikro-, kis- és középvállalatoknak viszont alig több mint a fele tervez fejlesztést a következő egy évben. A beruházások elsősorban tovább nem halasztható, pótló jellegűek, nem új fejlesztések – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank őszi felméréséből. Mindemellett a következő egy évre vonatkozó várakozásokban némi javulás tapasztalható, annak ellenére, hogy a vállalatok profitkilátásai mélypontra süllyedtek: mindössze 17,7 százalékuk vár nyereségbővülést a következő egy évben. Az értékesítési lehetőségek kedvezőtlenek belföldön és külföldön egyaránt, a kapacitásfelesleggel küzdők aránya pedig rekordmagas szintre ugrott.
Csökkenhet az infláció

A régióban az elmúlt 2-3 hónapban tapasztalt, a vártnál kedvezőbb inflációs adatok több, inflációs célkövetést alkalmazó országban csökkenő inflációs trendet jeleznek, ami a következő negyedévekre is jellemző lesz. A korábbiakban számos országban az árfolyam-ingadozások, emelkedő energia- és helyenként élelmiszerárak hatására tartósan cél feletti infláció volt tapasztalható. Az elmúlt negyedévekben azonban régiószerte jellemző volt az árfolyam- és az olajár-stabilitás. Az élelmiszerár-infláció várhatóan valamelyest feljebb fog kúszni, de kezelhető szinten tartható módon. Mindez nemcsak az alacsonyabb kamatokat támogatja, de a fogyasztói vásárlóerőre is kedvező hatást fejthet ki.

Számos közép- és kelet-európai országban a betétnövekedés visszaesése és a csökkenő külföldi finanszírozás miatt kialakuló hitelezési trendek negatív hatással voltak a belső keresletre 2012-ben. Azokban az országokban ugyanakkor, amelyekben a bankszektor túlnyomórészt külföldi kézben van, az UniCredit elemzői nem számítanak további mérlegalkalmazkodásra, bár e tekintetben régión belül is jelentős eltérések lehetnek. Az egyes bankszektorok mindeközben áttértek a hitelezés betétállomány növelésével történő finanszírozására.

Végül, de nem utolsósorban a regionális GDP-növekedés erősítéséhez korlátozott mértékben a készletek csökkentése is hozzájárulhat.

A konvergenciafolyamat azonban nem garantált

Bár a 2012-es év a gazdasági növekedés lehetőségeinek újraértékelésére késztette a közép- és kelet-európai országokat, a régiónak így is jók a kilátásai arra, hogy felülmúlja a GMU-országok átlagát. „Ha megvizsgáljuk az újonnan csatlakozott EU-országokban a munkaerőpiac rugalmasságát és a foglalkoztatási költségeket, az alapot adhat a reálgazdaságokba irányuló külföldi tőkebeáramlás élénkülésére – állapítja meg Gillian Edgeworth. – A növekedés azonban jelen fázisban a régió legtöbb országában legalább annyira múlik a keresleten – ha nem jobban –, mint a kínálaton.

A közép- és kelet-európai régió ezért még egy javuló külső környezetben sem tekintheti garantáltnak a növekedést.” A megtakarítások és beruházások arányát vizsgálva megállapítható, hogy a kelet-európai volt FÁK-tagállamok minden más feltörekvő régiótól elmaradnak, ami könnyen visszavetheti a növekedésüket. Mindezt szem előtt tartva kulcsfontosságú, hogy a tagállami szinten meghozott gazdaságpolitikai intézkedések potenciális növekedési pályát rajzoljanak ki. Mindazoknak, akik ezzel ellentétes irányba haladnak, a tartós visszaesés kockázatával kell szembenézniük.

 

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo