hirdetés

Magyarország még fenn van a térképen..

Az ingatlanbefektetési piacok Közép- és Kelet-Európában tovább lassultak 2009 első negyedévében, és közel 220 millió euró (65 milliárd forint) forgalmat jegyeztek - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) harmadik alkalommal megrendezett regionális ingatlanbefektetési tájékoztatóján Budapesten. Ez a 2008 negyedik negyedében realizált volumen egyharmada, amely az egész európai befektetési piachoz képest valamivel erősebb lassulást tükröz. A befektetések az évtized elején tapasztalt szintre estek vissza, még mielőtt a régió ingatlanbefektetési piacai jelentős növekedésnek indultak volna 2005-2007 során.
hirdetés

A likviditás hiánya minden kelet- és közép-európai befektetési piacon mély nyomott hagyott, és nagy hatással volt a tranzakciók számára. A negyedévben megkötött üzletek jelentős része az orosz és a cseh piacon született. Oroszországban számos irodapiaci és egy hotel tranzakció történt. A Cseh Köztársaságban a befektetési mutatókat nagyrészt a Deka általi megvásárolt prágai Jungmannova Plaza irodaépület tranzakciója mozgatta - ez volt a legjelentősebb intézményi befektető által lezárt ügylet és az egyetlen, amit német nyílt végű alap kötött 2009 első negyedében a régióban. Az elmúlt években a régió vezető befektetési piacainak számító államok, mint Lengyelország és Románia, nagyon alacsony forgalmat bonyolítottak 2009 első negyedévében, ám a CBRE információi szerint néhány országban számos magas minőségű ingatlan iránt érdeklődnek intézményi befektetők, főleg a cseh és a lengyel piacon.

Tavaly még egymilliárd 

Az alacsony likviditás a befektetési ingatlanok típusára is hatással van: a CBRE jelentése szerint továbbra is az irodák a legkelendőbbek a régióban. Ezzel szemben egyetlen ipari ingatlan sem cserélt gazdát az első negyedévben, és mindössze négy kiskereskedelmi ingatlan-tranzakció történt. Ez jelentős változást jelent a múlt év azonos időszakához képest, amikor több mint egymilliárd euróért keltek el kiskereskedelmi ingatlanok a régióban. Az első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok gazdasági visszaesés során is relatíve biztos befektetésnek számítanak szűkös kínálatuk és alacsony kihasználatlanságuk miatt, így ilyeneket jelenleg kevés befektető készül eladni. A nagy alapterületű bevásárlóközpontok szintén negatívan hatnak az üzletkötésekre. Mindezek ellenére várható, hogy a régióban néhány jó minőségű ingatlan gazdát cserél és a befektetési piac erőre kap 2009 során.

„A piac erőteljes lassulásának másik, rövidtávon jellemző változása, hogy míg korábban a tranzakciók jelentős, 80 százalékos hányadáért külföldi befektetők voltak felelősek, az árazás bizonytalansága és a finanszírozási nehézségek sok külföldi befektetőt partvonalra kényszerítettek." - mondta Pavel Schanka, a CBRE kelet-közép-európai tőkepiacokért felelős igazgatója. „Az itt maradó nemzetközi vásárlókat néhány kisebb, 20-50 millió eurós (60-100 milliárd forintos) üzletben érdekelt német nyílt végű alap, illetve opportunista vevők növekvő csoportja képviseli. Noha ez jelentősen csökkentette a régió teljes befektetési volumenét, egyúttal lehetőségeket nyit meg a helyi vásárlók előtt, akik 2009 első negyedében a piac ügyleteinek közel 50 százalékát bonyolították, szemben a 2008-as teljes év 15 százalékos részarányával."

A hozamok jelentősen nőttek a 2008 harmadik negyedévi szinthez képest. Nagyobbak lettek a különbségek a régióban az első osztályú irodák hozamai között: Varsóban és Prágában 2009 márciusában a hozamok 6,75, illetve 7 százalékon álltak, míg Moszkvában (11,5%) és Kijevben (14%) ennél lényegesen magasabban. A régióban tavaly 1,00 (Varsó, Belgrád) és akár 5,25 (Kijev) százalékpontos emelkedés is tapasztaltható volt a hozamok terén, és Pavel Schanka szerint további növekedés várható a következő néhány hónapban, mert a jelenlegi hozamprémiumok nem teljesen tükrözik az esetleges gazdasági, ingatlanpiaci vagy politikai kockázatokat.

Budapest

„A jelenlegi hozamokat nehéz megbecsülni, mert az első negyedévben a régió számos piacán egyáltalán nem történt tranzakció. A budapesti hozamok már a tavalyi év második felében növekedésnek indultak. Jelenleg nem valószínű, hogy bármely befektető 7,75%-os hozamszint alatt üzletet kötne." - fejtette ki Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési csapatának vezető tanácsadója. „A befektetők az ország mérete és az exportpiacok szűkülésének kevésbé kitett gazdasága miatt elsősorban Lengyelországra fókuszálnak, de azért Csehország és Magyarország is fent maradt a térképükön. Mindenki óvakodik azonban attól, hogy ő legyen az első vásárló, nehogy mellényúljon - mivel manapság nincs mihez viszonyítani."

„A magyarországi gazdasági helyzet miatt a befektetők elvárják, hogy hasonló varsói és budapesti ingatlanokat összevetve nálunk mérsékeltebb árakat találjanak. De amint a piac látja a magyar gardaság javulásának esélyét, a két város árai közti különbség csökkenhet." - tette hozzá a CB Richard Ellis vezető elemzője, Borbély Gábor.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo