hirdetés

"Már nem fertőzők, de fertőzhetőek vagyunk"

Az ötödik napon is emelkedtek az amerikai indexek - 72 dollár fölé emelkedett az olaj árfolyama, az arany ára a csúcs körül konszolidálódik - Vegyes mozgás jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel - Erõsödött a dollár az euró ellenében, a jen gyengült a dollárral szemben, az EUR/HUF kurzus 270 felett - Ma emelkedésre számítunk a hazai parketten.
hirdetés

USA: Lassan de biztosan araszoltak felfelé az amerikai részvényindexek, a Dow és az S&P napi csúcson zárt (Dow +0,8%; S&P +0,6%; Nasdaq +0,7%). Az ötödik napja tartó emelkedést a nyersanyagtermelõk és a technológiai papírok húzták. A Barclays elemzõi felülsúlyozásra ajánlották a számítógép gyártók papírjait, a Credit Suisse pedig az online reklámpiac növekedésében bízik. Az IBM árfolyama 2%-ot, a Google 0,4%-ot emelkedett. Jó hír, hogy a vártnál kedvezõbben alakult az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege. A várt 33 milliárd dollárral szemben 30 milliárd dollárra csökkent a deficit, elsõsorban az alacsonyabb olajimport hatására. A Bloomberg információ szerint Soros György 1 milliárd dollárt fektet tiszta energiába és további 100 millió dollárt adományoz egy a technológiával foglalkozó tanácsadó cégnek, hogy segítsen klímaváltozás elleni küzdelemben.

Olaj és arany: Pénteken még nem találta az irányt a kõolaj árfolyama, ma reggel pluszban nyitott, és jelenleg 72,3 dollár a fekete arany hordónkénti ára. A gazdaság gyors kilábalásában bízó vevõk most megerõsítést nyerhettek, hogy a kiesõ amerikai keresletet a feltörekvõ ázsiai országok pótolni tudják, miután Szingapúr megemelte 2009-es gazdasági kilátásait. Az arany ára az 1061 dolláros csúcs körül konszolidálódik, némi pihenés után folytathatja útját új csúcsok irányába.

Makrogazdaság: A német nagykereskedelmi árindex a vártnál nagyobb mértékben, 8,1%-kal esett vissza szeptemberben, év/év alapon.

Távol-Kelet: Vegyes képet mutatnak az ázsiai részvénypiacok, a japán tõzsde az egészség és sport napja miatt zárva tart (Nikkei -; Hang Seng -0,1%; Shanghai +0,3%; Kospi -0,4%). Emelkednek a szingapúri részvények, miután az ország 2-2,5%-ra csökkentette az idei reál GDP csökkenés elõrejelzését a korábbi 4- 6%-os értékrõl. A koreai piac esik az olajfinomító vállalatok vezetésével, miután egy elemzõ cég szerint az üzemanyag elõállítók nagy eredménycsökkenéseket jelenthetnek be. A kínai piac emelkedik, elsõsorban az acélgyártó vállalatok nyomán.

Devizák: A múlt hét nagy részében gyengült a dollár az euróval szemben, de pénteken megfordult a tendencia és erõsödni kezdett a tengerentúli fizetõeszköz. Az EUR/USD árfolyama jelenleg 1,470. A japán jen visszapattant a 88-as támaszról, és a 90-es szintig rallyzott az árfolyam. A jen gyengülése a ma reggeli  rákban is folytatódik, az árfolyam jelenleg 90,2. A forint nem mozdult el jelentõsen az euróval szemben, jelenleg 270 forintot kell adni egy euróért.

Határidõs piacok: Pluszban tartózkodnak az indexek Amerikában, Európában némi emelkedés kezdõdött.

Erste Kommentár: Habár mostanában kevesebbet beszélünk a lett helyzetrõl, azért fontos dolgok történnek ott mostanában. Mindenki árgus szemekkel nézi a svéd korona árfolyamát - hiszen a svédek rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel Lettország felé. Ugyanis, ha bármi rosszul sül el az IMF által kért megszorításokkal kapcsolatban, a svédeken fog csattanni elõször és azoknak is a fizetõeszközén lesz érezhetõ a hatás. Persze ne gondoljuk, hogy ez bennünket is érintetlenül hagyna. Ugyan már nem vagyunk fertõzõk, de fertõzhetõek vagyunk. Az elmúlt napokban ezt követte a forint árfolyama is. Mármint a lett helyzet pillanatnyi változásait. Szerencsére az utolsó pillanatban a lett kormány beleegyezett, hogy további 175 millió lattal (362 millió  dollárral) csökkenti a költségvetési kiadásokat. Errõl ma dönt a kabinet. (reméljük így is lesz) A BUX képe szép lassan romlik. Az elmúlt hat napban az index a 20 és 30 napos mozgóátlagok között mozgott, de ma ettõl függetlenül emelkedést várunk.

A MOL és a CEZ módosította a MOL részvényekre vonatkozó opciós struktúra feltételeit

A MOL és a CEZ megállapodott a CEZ tulajdonában lévõ MOL részvényekre vonatkozó opciós struktúra feltételeinek módosításáról. A két társaság stratégiai szövetségének keretében a CEZ 2007. decemberében 7.677.285 db "A" sorozatú MOL törzsrészvényt vásárolt a MOL-tól, amely részvényekre 20.000 Ft euró ellenértékének megfelelõ részvényenkénti áron 2011. januárjáig bármikor gyakorolható vételi opciót biztosított a MOL számára. 2009. október 9-én a felek azonnali hatállyal megszüntették az eredeti opciós szerzõdést és új opciós szerzõdést kötöttek 7.677.285 "A" sorozatú MOL törzsrészvényre vonatkozóan, mely alapján a MOL a vételi opciót 2014. január 23-ig bármikor gyakorolhatja. Az új opció lehívási ára megegyezik az elõzõ szerzõdésben szereplõ árral, az opciós díj változó, félévente kerül megállapításra az aktuális tõkepiaci környezet alapján. Az opciós szerzõdés meghosszabbítása egyike a MOL pénzügyi flexibilitást biztosító lépéseinek. Pozitív, de árfolyamhatásra nem számítunk.

MOL: Eredménytelenek a makói gázmezõ elsõ fúrásai

Bár még folyamatban van a makói gázmezõ Földeák-1 kútján történt fúrás eredményének kiértékelése, a Falcon Oil (az Exxon és MOL konzorcium partnere) bejelentette, hogy a fúrás eredménytelen. Az elsõ fúrások alapján túl sok víz jött fel a gázzal 4.385 és 4.200 méteres mélységekbõl. A hír negatív, bár a MOL korábban azt mondta, két év van annak megállapítására, hogy lehet-e gazdaságos módon a nem konvencionális gázt kitermelni. A végsõ eredmény tehát 2010-re várható. A makói projekt sosem árazódott be a részvény árfolyamba, ezért árfolyamhatásra nem számítunk.

MOL: A horvát kormány meggyorsítaná az INA tartozásának befizettetését

A népszabadság szerint Jadranka Kosor, horvát miniszterelnök szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az INA visszafizesse az államnak az 1,7 milliárd kunás adótartozását. Szeptemberben a felek megegyeztek, hogy az INA év végéig visszafizeti az összeget, és hogy eladják a veszteséges gáz üzletágat. Amint ez utóbbi megtörtént, a MOL 100 millió eurós kölcsönt nyújt az INA-nak. A hír új elemet nem tartalmaz. A fent említett összeg egy MOL részvényre vetítve 330 forint. Árfolyamhatásra nem számítunk.

RFV: Alárendelt kölcsön a menedzsment tagjaitól

Az RFV Igazgatósága bejelentette, hogy Makra József a Társaság vezérigazgatója és Soós Csaba az Igazgatóság elnöke határozatlan idõre 350-350 millió forint kölcsönt nyújtott a Társaságnak. A kölcsön kamatlába BUBOR + 4% évente. A hír nem igazán meglepõ. Szeptemberi elemzésünkben már megírtuk, hogy amennyiben nem sikerül idõben bankhitelt szerezni, a két egnagyobb részvényes biztosíthatja a hiányzólikviditást, azt írtuk, hogy ez egy rövid lejáratú alárendelt kölcsöntõke lehet. A most kapott likviditás lehetõvé teszi, hogy az FV végrehajtsa az új projektek beruházásait. Modellünkben ugyanekkora kamattal számoltunk, azonban a tulajdonosoktól származó alárendelt kölcsöntõke olcsóbb szokott lenni a bankhitelnél.

További tőzsdei információk és elemzések az Erste Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: http://www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo