hirdetés

Végre jönnek a jó hírek! Nem a forintnak persze...

Áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest, a márciusi, 0,4 százalékos havi visszaesés után. Japánban pedig áprilisban második hónapja nőtt az ipar termelése az előző hónaphoz viszonyítva, miután előzőleg öt hónapon át csökkent hónapról hónapra. A kelet-európai valutákra viszont nehezebb időszak vár.
hirdetés

Ború a forint-, zlotyi- és koronapiacon
Pénteken tovább gyengülhet a forint, együtt a többi térségi valutával, mert a nemzetközi befektetői lelkesedés az utóbbi időben alábbhagyni látszik, írta elemzők véleményét idézve a Dow Jones reggel. A piacokon változatlan a meggyőződés, hogy a világválság előbb-utóbb elmúlik, de a május közepéig tartott optimizmus elmúlt, mind több az óvatosságra intő vélemény arról, hogy a fellendülés inkább utóbb várható, semmint előbb.
A közép-kelet-európai valuták számára sok függ pénteken  megjelenő, első negyedévi lengyel GDP-adattól: vajon sikerült-e kiküzdenie a lengyel gazdaságnak még valamicske növekedést, vagy a többiekhez hasonlóan visszaesésre váltott. Az elemzők kisebbsége visszaesést vár Lengyelországban is. További kérdés, folytatja-e a lengyel kormány az EU strukturális alapjából érkező pénzek zlotyra váltását, ami segítene az árfolyamnak.
A kereskedők szerint a kormány csütörtökön beavatkozott a zloty védelmében, és ez némi támogatást adott. A forint múlt héten négyhavi csúcsra erősödött, de a lendületet már  múlt csütörtökön megtörte, hogy a nemzetközi hangulat rosszra fordult, miután az amerikai Fed rontotta az amerikai és világgazdasági előrejelzéseit.

Felkel a nap?

A japán ipar termelésének értéke áprilisban 5,2 százalékkal haladta meg a márciusit, ez több mint ötven éve a legnagyobb növekedés havi összehasonlításban, közölték a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumban pénteken. Az elemzők csak 3,2 százalékos többletet vártak. Márciusban 1,6 százalékkal nőtt, februárban 6,1 százalékkal csökkent, januárban 10,8 százalékkal csökkent a termelés az előző hónaphoz képest, ez utóbbi minden idők legnagyobb visszaesése volt havi egymásutánban.

A minisztérium által kérdezett iparvállalatok előzetesen átlagosan 8,8 százalékos termelésnövekedést jeleztek most májusról, és további 2,7 százalékos havi javulást várnak júniusban. Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés visszaesése 31,2 százalékra csökkent áprilisban a márciusi, 34,2 százalékos mínuszról. Sem a piacokat, sem az elemzőket nem lelkesítette túlságosan a friss adatsor. Egybevetve szintén pénteken megjelent más adatokkal - Japánban a lakossági fogyasztás áprilisban 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanélküliség 5,0 százalékra, öt és féléves csúcsra emelkedett, és 0,1 százalékos tizenkét havi ütemben folytatódott a defláció -, az ipari termelés növekedése, illetve az éves visszaesés enyhülése egyelőre főleg a raktárkészletek feltöltését jelzi, az export javulásának reményében, miközben hazai keresletnövekedés még nem érezhető, mondják. Az exportreményeket a külföldi kormányok, köztük főleg a kínai kormány gazdaság- és fogyasztásösztönző programjai táplálják, de ezek a programok egy év alatt kifutnak, és ha nem lesznek új költségvetési programok világszerte, akkor a japán ipar a legjobb esetben hosszú stagnálásra lesz ítélve.

Exportremények

Japán exportja áprilisban 39,1 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól, jelentette a japán kormány szerdán. A visszaesés elmaradt mind a márciusi, mínusz 45,5 százalékos éves ütemtől, mind a piaci előrejelzések mínusz 41,9 százalékos középvonalától. Márciushoz képest ráadásul 1,9 százalékkal nőtt a japán kivitel, és második hónapja gyarapodott havi összehasonlításban. A japán központi bank szezonálisan kiigazított statisztikája szerint egyenest 7,8 százalékkal nőtt a japán kivitel áprilisban márciushoz képest, ez 14 éve a legnagyobb egyhavi növekedés.

Az átlagnál jóval kevésbé, csak 25,8 százalékkal csökkent Japán exportja Kínába áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami a kínai gazdaság némi javulását is jelzi, vagyis a kínai kormány tavaly novemberben elfogadott, közel 600 milliárd dollárt érő gazdaságösztönző programja egyelőre teljesíti a nemzetközi elvárásokat: segít a világgazdaságnak is. Kína Japán legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Egyesült Államokba irányuló japán kivitel éves csökkenése áprilisban 46,3 százalékra mérséklődött a márciusi, 51,4 százalékos mínuszról, egyszerre valószínűsítve mind a japán, mind az amerikai gazdaság túljutását a legrosszabbon, de az autóexport még mindig 70 százalékkal kisebb volt, mintegy egy évvel azelőtt.

Óvatos németek

Áprilisban 0,5 százalékkal nőtt Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest, a márciusi, 0,4 százalékos havi visszaesés után, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken, változatlan áron számolva. Az elemzők legföljebb stagnálást vártak áprilisról havi egybevetésben.

Az egy évvel korábbitól 0,8 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi forgalom, ugyanannyival, mint márciusban, szintén változatlan áron. A német lakosság fogyasztási kedve, illetve képessége a válság előtt sem volt sokkal jobb: tavaly áprilisban 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest, és mindössze 0,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.


 

hirdetés

Véleményvezér

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo