hirdetés

A hitelből fedezett fogyasztásnak befellegzett

Pozitív GDP-növekedés várható Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt, miközben a hitelvolumenek stabilak maradnak, a munkanélküliség csökkenése pedig legkorábban 2010. végén várható - állítják friss elemzésükben az Erste Csoport elemzői, akik komoly felfutást várnak a kelet-közép-európai kötvénypiacokon, valamint a befektetői kategóriájú kibocsátók (telekom és közmű cégek) előretörését várják az államkötvényekkel szemben.
hirdetés

A minden várakozást felülmúlóan gyors ütemű és nagymértékű gazdasági visszaesés után most számos vezető hangulati index gazdasági trendfordulót jelez. Azt jelentik-e vajon ezek a mutatók, hogy küszöbön áll a gazdasági fellendülés?

Pozitív GDP-növekedési adatok várhatók

„Az egyes mutatók változása világosan utal arra, hogy javulás várható az elkövetkező hat hónap során. Ez azonban inkább csak alacsony szinten történő stabilizálódást, semmint fenntartható kilábalást jelent. Arra számítunk, hogy negyedéves összevetésben pozitív GDP-növekedési adatok jelennek majd meg a második félévben Nyugat- és Kelet-Európában egyaránt" - jelentette ki Gudrun Egger, az Erste Group makrogazdasági elemzője.

Míg az első negyedévben a raktárkészletek zsugorodása táplálta a gazdasági visszaesést, a raktárkészletek kiigazítása után (a második-harmadik negyedévben) a felfelé ívelő trend gyors lefolyású emelkedésre számítanak az elemzők. Ez ugyan támaszt nyújt a GDP második félévre várható talpra állásához, ám még nem jelent hosszan tartó fellendülést.

Nem térnek vissza a korábbi növekedési ütemek

Az elmúlt évek során az amerikai gazdaság szabta meg, mi történjen a nagyvilágban, ugyanakkor a „világ többi része" szépen profitált az Egyesült Államok részéről jelentkező, a folyó fizetési mérleg nagymértékű hiányára alapozott, s jórészt hitelből finanszírozott keresletből. Exportfüggőségük miatt a gazdasági visszaesés kiváltképp a nagy külkereskedelmi aktívumot mutató gazdaságokat érintette hátrányosan. Elképzelhető, hogy a komoly ütemben zsugorodó exportvolumentől sújtott termelő gazdaságok egyelőre nem tudják a korábbi növekedési ütemeket hozni, mert úgy tűnik, hogy a hitelből fedezett fogyasztásnak egy időre befellegzett.

A vállalati eurókötvények a favoritok
„Az agresszív fiskális és geopolitikai lépéseknek köszönhetően az év eleje óta szemmel láthatóan magához tért a vállalati eurókötvények piaca. Továbbra is nagyfokú kockázatot jelent a vártnál gyengébb gazdasági növekedés és a bizonytalanság, hogy ez meddig tartható fenn, ezért könnyen elképzelhető, hogy a hitelpiacokon korrekció következik be a hozamkülönbözetek terén. Arra azonban nem számítunk, hogy a marzsok visszatérnek a 2008 őszén mért magasságokba. A kockázati osztályok szerinti lebontásban a választásunk leginkább a stabil befektetői besorolással rendelkező kibocsátókra esik, ezek ugyanis vonzóbb befektetésnek tűnnek, mint az állampapírok. A szektorokat illetően pedig a biztonságos befektetésnek értékelhető közművek és a telekom-társaságok maradtak a kedvenceink" - jelentette ki Elena Statelov, az Erste vállalati kötvényelemzője.

A jövőbeli hiteldinamika a gazdaságba vetett bizalomtól függ

 

A Lehman Brothers 2008 szeptemberében bekövetkezett csődje óta a pénzügyi rendszer nagymértékben stabilizálódott az egyes jegybankok és kormányok összefogásának köszönhetően. Ennek ellenére a hitelállományok növekedési üteme csökken a bankok számára megváltozott keretek (feltőkésítés, finanszírozási feltételek), valamint a hitelfelvevők romló hitelképessége és a hitelek iránti kereslet gyors visszaesése miatt. A növekedés üteme attól is függ, hogy a gazdasági kilábalás idején a háztartások és a vállalkozások milyen mértékben bíznak a fellendülés tartósságában.

Nem várható a munkanélküliségi ráta csökkenése

„A munkaerőpiac többnyire némi késéssel reagál a gazdasági fejleményekre. A GDP növekedési ütemére és a munkanélküliségre vonatkozó becslésünk szerint a munkanélküliség tovább nő, és nem is igazán számítunk arra, hogy 2010 vége előtt jelentősen csökkenne" - szögezte le Gudrun Egger. „Ennek következtében a fogyasztásra való hajlandóság alacsony szinten marad a defláció miatti magasabb reáljövedelmek ellenére, s éppen ezért arra számítunk, hogy az egyéni fogyasztás nem szól bele komolyan a gazdasági teljesítmény alakulásába."

A termelésben bekövetkezett meredek visszaesés azt jelenti, hogy a jelenlegi kapacitások még képesek kielégíteni a belátható jövőben jelentkező nagyobb keresletet. Ezért az Erste Bank elemzői nem számolnak azzal, hogy az árakra közvetlen nyomás nehezedne, amit az emelkedő munkanélküliségi ráta is jelez. Akad azonban pár kockázati tényező (a lassan magára találó befektetési kedv, a fokozott pénzkiáramlás, az olajár-trend), amelynek hatásai felerősödhetnek és így az infláció növekedéséhez vezethetnek középtávon.

Stabil áremelkedés várható

„A piacokat ért rendkívüli hatások nyomán a kamatgörbe az elmúlt hónapok során sokkal meredekebbre váltott. A kétéves és a tízéves lejáratok közti kamatkülönbözet rekordszintet ért el Németországban és az Egyesült Államokban. Úgy véljük, hogy az államkötvényekkel kapcsolatban a negatív tényezők túlsúlyban maradnak. Ezzel szemben relatív és abszolút értelemben is stabil áremelkedést várunk a kelet-közép-európai régió főbb kötvénypiacain" - mondta Rainer Singer, az Erste Group makroelemzője.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo