hirdetés

Kelet-Európában 2010 lesz a legnehezebb év

Jövőre lesz a legmélyebb a hitelválság Kelet-Európában, és a térség több országában 20 százalékra emelkedhet a problémás hitelek aránya, a Bank Austria szerint.
hirdetés

Az olasz UniCredit csoporthoz tartozó bank új elemzése szerint a legtöbb rossz hitellel Ukrajnában és Oroszországban kell számolni, míg Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Szlovéniát kevésbé érinti a hitelválság - írta keddi számában a Financial Times Deutschland (FTD).

40 vagy 20 milliárd leírás lesz

A német üzleti-politikai lap szerint az osztrák tulajdonban álló bankok 200 milliárd eurót helyeztek ki a kelet-európai térségben, a külföldi tulajdonú bankokkal együtt - a Bank Austria mellet ilyen a BayernLB bajor tartományi bankhoz tartozó Hypo Group Alpe Adria is - pedig 300 milliárd euró a kihelyezett hitelek összértéke, ami a piac 20 százalékát jelenti.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet szerint az ausztriai bankok akár 42 milliárd euró leírására kényszerülhetnek a recesszió és a térségi devizák gyengülése következtében problémássá váló kelet-európai hitelek miatt. Ezzel szemben Bécsben jóval kisebb veszteségekre számítanak, osztrák elemzők 15-20 milliárd közöttire becsülik a következő három évben kockázatossá váló hitelek összértékét - írja az FTD. A kormány 15 milliárd eurót különített el a bankok megsegítésére. A keretből eddig kevesebb mint 10 milliárd eurót hívtak le az osztrák pénzintézetek.

Kivonulnak 

A Raiffeisen Zentralbanknál (RZB) azt valószínűsítik, hogy a következő időszakban konszolidáció megy végbe a kelet-európai pénzügyi szektorban, és a válság nyomán egyes társaságok kivonulnak a térségből. Az elsők között van a WestLB AG német tartományi bank, amely júliusban megvált magyarországi leánybankjától. A 200 millió euró mérlegfőösszegű WestLB Hungária Zrt. lehetséges új tulajdonosaként az RZB szerint egyebek között a Hypo Group Alpe Adria kelet-európai leányvállalatai jöhetnek szóba - írta kedden az FTD.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo