hirdetés

A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó bér

Csehország  és Litvánia tíz év múlva, 2026-ig elérheti az EU-országok egy főre jutó nemzeti átlagtermékének 90 százalékát, Magyarország akkor csak 75 százaléknál tart majd, mutatja a  Bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) felmérése. A magyar bérszínvonalnál csak a román és a bolgár alacsonyabb a térségben - de a kilátások biztatók.
hirdetés

Az Intézet jelentése szerint a kelet-középeurópai uniós országokban a gazdasági fellendülés a vártnál  erőteljesebben érkezett, ezért nemzetközi megfigyelők felfelé módosították elvárásaikat. Az országcsoport átlagos idei gazdasági növekedése 4 - 4.1 százalékos lesz, jövőre átlagosan 3.7 százalék. Miután ez a növekedés meghaladja a nyugat-európai országokét, érezhető lesz a felzárkózás ütemének gyorsulása: a kelet-középeurópai növekedési ütem 2019-ig átlagosan két százalékkal lesz magasabb, mint nyugaton.

Kép:Pixabay

A bécsi kutatók Magyarországon idén 4 százalékos gazdasági növekedést várnak, amely jövőre 3.9, 2018-ban pedig 3 százalékos lehet. A térségben a román gazdaság fejlődhet a leggyorsabban, idén 5.7, a következő két évben pedig 4.5 illetve 4.6 százalékkal. Mindez arra mutat, hogy a térség felzárkózása a korábban vártnál valamivel gyorsabb ütemű lesz és a folyamat  - legalábbis középtávon -  fennmarad, méghozzá anélkül, hogy arra hatással lennének  geopolitikai kihívások, vagy politikai egyensúlyhiány.

Ugyanakkor az adatok arra mutatnak, hogy (a térség lakosságának korábbi várakozásai ellenére) még sok időbe fog kerülni a gazdaság

Magyarország döntéskényszerben
Hamarosan el kell döntenünk, hogy Európával tartunk, vagy kívül maradunk a szorosabb integráción. Magyarországnak egy nagyon világos igent, vagy egy nagyon világos nemet kell mondania a szorosabb uniós integrációra, és a döntésnek húsba vágó anyagi következményei lesznek – figyelmeztet Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.
nyugati színvonalának elérése, hiszen a legfejlettebb ország, Csehország sem éri majd el még újabb 10 évet követően sem ezt a nívót.

Mutatja ezt a bérszínvonal alakulása is. Míg Ausztriában jelenleg az átlagos bruttóbér 3.600 euró, a térségben Bulgária és Románia után Magyarországon 410 euróval a legalacsonyabb. Szlovénia vezet 1.500 euró körüli átlagbérekkel, Észtországban és Csehországban 1.100 euró körül, vagy afelett járnak a bérek, de többet keresnek már a magyaroknál a horvátok, a lengyelek és a szlovákok is.

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo