hirdetés

Látszanak a repedések a volt kommunistákon

Repedésekre mutatott rá a volt kommunista államok gazdasági rendszerében a nemzetközi válság - vélekedett budapesti keltezésű cikkében a Financial Times című brit pénzügyi-politikai napilap.
hirdetés

Az interneten is olvasható írás mások mellett Bajnai Gordon miniszterelnököt idézte, aki a lap szerint nemrégiben úgy fogalmazott: "Magyarország számára a válság úgy működött ..., mint amikor valaki hirtelen felkapcsolja a reflektort, és repedések látszanak a falon".

Chris Bryant riportszerű írása egyebek között a magyar nyugdíjrendszerrel foglalkozik. Nyugdíjasok beszámolóira hivatkozva a cikk szerzője úgy vélte, már a 285 euró körüli nyugdíj, az ingyenes társadalombiztosítási ellátás, a gázártámogatás és az ingyenes közlekedés olyan életkörülményeket biztosít, amelyekkel egyes gazdagabb országok nyugdíjasai is elégedettek lehetnének. Sok magyar kezdi megérteni a válság súlyosságát és azt, hogy mit jelent az a bőkezű szociális rendszerre nézve - fejti ki a cikk.

Utalt arra is, hogy az országban sokan a törvényes korhatár előtt vonulnak nyugdíjba, és 2002 és 2007 között például a tényleges nyugdíjkorhatár 59,7 év volt, ami az OECD-országok között az egyik legalacsonyabbnak számított. A szerző emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 2006 óta a majdnem kezelhetetlen államháztartási hiányt - egyebek között a közkiadások megzabolázásával - sikerült tavalyra 3,9 százalékra szorítani, "ami más európai fővárosokban is érdeklődést váltott ki".

Ez az eredmény annál is inkább figyelemre méltó, mert a szerkezeti reformokat és a szociális jóléti programok átalakítását a közelmúltig szinte lehetetlennek tartották - tette hozzá Bryant, aki felsorolta Bajnai Gordon szakértői kormányának tavaly április óta hozott legfontosabb idevágó reformintézkedéseit. Utalt ugyanakkor arra, hogy a választási győzelemre várt Fidesz már figyelmeztetett: az idén ismét 7 százalék körülire emelkedhet a deficit.

hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo