Az unióban már döntöttek a tranzakciós adóról

A tervezett pénzügyi tranzakciós adó alanyainak körét úgy kell bővíteni, hogy a pénzügyi termékekkel kereskedőknek ne érje meg kibújni alóla, áll abban a jelentésben, amelyet szerdán nagy többséggel fogadott el az Európa Parlament (EP). A testület véleménye szerint a tranzakciós adó tervét akkor sem szabad feladni, ha nem minden tagállam dönt mellette.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EP szerint megfelelő az Európai Bizottság által javasolt adókulcs. Ez 0,1 százaléka részvények és kötvények és 0,01 százaléka származtatott termékek esetén. Az adó a nyugdíjalapok kezelői által végrehajtott tranzakciókra nem vonatkozna.

Tranzakciós illeték Magyarországon
A kormány május 9-én a Széll Kálmán 2.0 és a konvergenciaprogramhoz kapcsolódó döntései között határozott arról, hogy Magyarországon is lesz tranzakciós illeték. A Bankszövetség a májusi döntést követően közleményben tiltakozott az ellen, hogy ezzel az ügyleteket lebonyolító pénzügyi intézményeket kívánja a kormányzat terhelni. A kormány ennek ellenére május közepén benyújtotta az Országgyűlésnek a törvénytervezetet, amely szerint adóköteles a pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülő fizetési műveletek közül az átutalás, a beszedés, a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés, a készpénzbefizetés fizetési számlára, a készpénzkifizetés fizetési számláról, a készpénzátutalás, az okmányos meghitelezés (akkreditív) és a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása. A Bankszövetség és a kormány közötti vitás kérdésekről pedig egyeztetések kezdődtek.

Az Európai Parlament már közel két éve szorgalmazza a tranzakciós adó bevezetését. Erre az Európai Bizottság 2011 végén tett jogalkotási javaslatot. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 66 százaléka támogatja egy ilyen adó bevezetését.

Anni Podimata (szocialista, görög) jelentéstevő a plenáris vitán elmondta: "A tranzakciós adó a válságból való kilábalás egyik fontos eszköze, mivel igazságosabban osztja meg a válságkezelés terheit. Az adó nem jelenti azt, hogy a pénzintézetek székhelyüket az EU-n kívülre helyeznék, mivel az többe kerülne, mint befizetni az adót."

Szélesebb adózói kör

A Parlament az Európai Bizottság javaslatát kiegészíti a "kibocsátási hely szerinti adózás elvével", ami azt jelenti, hogy az EU-n kívüli székhelyű pénzügyi intézeteknek is be kellene fizetniük az adót, amennyiben az EU-ban kibocsátott értékpapírral kereskednek.

Az adó kivetésénél az EP támogatja az Európai Bizottság által javasolt illetőség elvét is. Ez azt jelenti, hogy az EU-n kívül kibocsátott értékpapírok esetén is kivetnék az adót, amennyiben az értékpapírral kereskedő pénzintézetek valamelyike az EU-ban található.

Fellépés az adóelkerülés ellen - Megerősített együttműködés

Az EP szerint a tranzakciós adóra vonatkozó szabályokat úgy kell kialakítani, hogy az adó befizetésénél sokkal drágább legyen az adóelkerülés. Az EP javaslata szerint így azt a tranzakciót, amely után nem szedték be az adót, jogilag érvényesíthetetlennek kellene tekinteni.

Az EP szerint amennyiben nem lehetséges már a kezdetektől az EU egész területén bevezetni az adót, akkor a megerősített együttműködés keretén belül kell azt megtenni. Ugyanakkor ha csak néhány tagállamban vezetik be az adót, az alááshatja az egységes piacot, amit megfelelő intézkedésekkel el kell kerülni. Podimata elmondta: "Az EU-ban a legkiterjedtebb pénzügyi piac, ezért nekünk kell megtenni az első lépést. Nem válhatunk néhány tagállam túszává."

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo